sunnuntai 11. elokuuta 2024

Reissu Helsinkiin 7/2024, merkintä 3/3

Kesälomareissu Helsinkiin heinäkuussa 2024, blogimerkintöjen osa 3/3... Sisältää kuvauksen reissun loppuosasta eli loppuviikosta, eli käytännössä perjantaista maanantaihin. Ja lisäksi hieman kertausta aiemmasta. Kuvia ja kuvitusta lisätään sitten myöhemmin.

Heinäkuun eka viikko on perinteisesti ollut minulla eräänlainen lomaviikko, jonka aikana olen matkannut Helsinkiin. Ensimmäisen kerran matkan tein juuri ennen koronaepidemian alkua, olisiko ollut kesällä 2019. Pari vuotta oli väliä, mutta ajallisesti reissuja olen tehnyt viiden vuoden ajan.

Alkuun kertaus, totta kai.

Tämän vuoden reissun aloitin sunnuntaina, sattumalta kesäkuun viimeinen päivä. Sodankylästä Rovaniemelle omalla kyydillä ja Rovaniemeltä Helsinkiin yöjunalla. Perillä Helsingissä maanantaina aamulla klo 9 aikoihin. Maanantaina tapasin erittäin hyvän ystävän (tunnettu kait jo yli 20 vuotta). Kävimme ystävän ja tämän lapsien kanssa Luonnontieteellisessä museossa ja Amos Rexissä. Loppupäivä menikin lepäillessä, pitkä matka ja museokierrokset veivät kummasti voimia... Viikolla muita käyntikohteita oli Ratikkamuseo ja Kiasma eli tekniikan ja liikkumisen historiaa sekä taidetta.

Lisäksi Helsingin "valtasi" loppuviikoksi Tall Ships Races -tapahtuma. Oheistapahtumissa en käynyt (olisi ollut jonkinlaista konserttia ja lastenleikkipuistoa, muttei ollut mun juttua), mutta laivoihin kävin tutustumassa. Useampaa laivaa kävin vierestä ihailemassa, parissa laivassa kävin tutustumassa paikanpäällä eli kävin kyydissä. Mielenkiintoisia aluksia, perinteisiä purjeilla seilaavia vesseleitä. Ei ehkä mun juttu, pelkkä paikalla pysyvä alus keinutti ettei mukana pysynyt...

Mitäs vielä? Kertaus oli tässä, josko siirtyisi uudempiin tapahtumiin?

Perjantaina käväsin tutustumassa laivoihin. Siinä vierähtikin koko päivä, tai ainakin käyntikohteisiin varattu aika. Sateinen keli hieman sotki aikatauluja ja suunnitelmat menivät hieman uusiksi. Jos sadetta ei olisi ollut, olisin tieten viihtynyt pidempään tutkimassa aluksia. Ja mikäli ihmiset eivät olisi sateensuojaa etsiessään pakkautunut yhteen paikkaan, niin olisin ehkä paremmin tutustunut kauppatorin/sataman lähettyvillä olleeseen kauppahalliin. Alkujaan nimittäin suunnittelin käyväni laivojen lisäksi tutustumassa paremmin kauppahallin sisältöön. Useasti kulkenut ohi käymättä sisällä, haaveillen tutustuvani joku päivä sisältöön paremmin. Nyt olisi sopivasti ollut aikaa ja mahdollisuus, mutta kummasti ihmispaljous esti täysmittaisen tutustumisen halliin. Sen mitä väenpaljouden seasta sain tutkailtua hallia ja sen tarjontaa, niin olisi ollut erittäin mielenkiintoinen ja miellyttävä paikka vierailla. Tosin tuotetarjonta oli kala- ja meri-painotteinen, ja minä kun en pahemmin ole kalojen suurin ystävä. No, tuotteet sopivasti valittu kun meren lähellähän sitä oltiin toki.

Sateesta huolimatta, tai sen johdosta, suuntasin laivatutustumisien jälkeen ruokailemaan. Alkuviikosta ajatuksissa oli Päivälehden museossa käynti, mutta se jäi tällä kertaa käymättä säästä ja aikatauluista johtuen. Sateessa en viitsinyt talsia "puolta kaupunkia" ja laivoihin tutustuminen veikin enemmän aikaa kuin alkujaan hahmottelin. No, Päivälehden museo olikin jos ehtii -listalla muutenkin (olen tainnut käydä pari kertaa aiemmilla reissuilla).

Hieman korjaan nimeä. Päivälehden museo vaihtoi nimeään tässä parin vuoden sisällä. Nykyään museo tunnetaan nimellä Merkki, median museo ja arkisto. Alkujaan tosiaan Päivälehden historiaan liittyvä museo. Ja päivälehtihän on Helsingin Sanomien edeltäjä... Päivälehti perustettiin 1889 ja lakkautettiin 1904, jolloin lehden tilalle tuli Helsingin Sanomat. (Lähde Wikipedia HS ja Päivälehti)

Lauantaille en varannut mitään käyntikohdetta, koska päätin pakata tavarani seuraavan päivän lähtöä varten. Ei tarvitse paniikissa sitten hoitaa juuri ennen lähtöä. Kävinköhän lauantaina missään? En tainnut käydä sen kummemmin, ruokailemassa ja kaupassa korkeintaan. Täydensin reissua varten matkaevästä jne. Taisin minä käydä yhdellä kirppiksellä, joka sattui olemaan ratikkareitin varrella. Ei löytynyt mitään erikoista itselleni. Ja eipä olisi isompia tavaroita matkaan mahtunutkaan... Kirjaosastolta löysin erään kirjan siskonlapselle tuliaiseksi/synttärilahjaksi.

Sunnuntaina koitti sitten loman vika päivä ja reissu kohti kotia. Olin ostanut junaliput jo ennen matkalle lähtöä, joten ei tarvinnut muuta kuin saapua ajoissa rautatieasemalle ja junalle. Koska juna lähti illalla klo 19:30 jälkeen, piti kuluttaa aikaa muutama tunti. Luovutin huoneen puoliltapäivin, jätin laukut säilytykseen ja suuntasin ratikalla kiertelemään keskustaa. Käväsin vielä Kiasman museokaupassa ostamassa pari tuliaista siskojenlapsille ja päivä alkoi olemaan pulkassa. Ennen lähtöä käväsin ruokailemassa ja suuntasin hakemaan tavaroita majapaikan säilöstä. Tavarat haettuani suuntasin asemalle odottamaan junaa. Kulutin aikaani aseman kahvilassa, nimi tais olla Cafe Eliel. Virkistävät juomat ja maistuvat leivonnaiset, suosittelen.

Ennen lähtöä olisin napannut mukaan vielä ruokaa Hesburgerista, mutta valitettavasti oli jonoa sen verto etten jäänyt odottamaan. Poikkesin Ärrältä juotavaa ja muutaman valmisvoileivän mukaan, eiköhän sillä pärjäis jonkin aikaa. Ja olihan junassa ravintolavaunu... Juna saapui raiteille ja hyppäsin kyytiin. Sopivasti olin varannut makuupaikan ekasta vaunusta, joten ei tarvinnut talsia kovin pitkästi vaunua etsiessä.

En sen kummemmin hyttiä varatessa katsonut minkä paikan varasin. Naureskelin itsekseni joutuneeni karjavaunuun, kun lattialla oli koirankuppi ja siinä pieni pullollinen vettä ja pyyheliina. Hytti oli nk. lemmikkihytti. Mukava ele huomioida niin koirat kuin kanssamatkustajat.

Rovaniemi-Helsinki-matkalla minullahan oli "päätypaikka". Hytti oli sen verto ahdas, että välillä meni kikkailuksi saako ovea auki tai kiinni (rakennusteknisistä syistä oven sijainti ja kulma eri muihin hytteihin verrattuna).

Kuvassa VR:n makuuvaunujen alakerran pohjapiirros. Hyttini kuvan oikeassa laidassa olevat hytit. Laitimmainen menomatkalla, toiseksi laitimmainen tulomatkalla.

VR:n makuuvaunujen alakerran pohjakuva/hyttijako

Junamatka sujui mukavasti, sain unenpäästä kiinni hyvin ja sain nukuttua ihan mukavasti. Poikkesin Tampereen-pysähdyksen aikana ravintolavaunusta hieman evästä, joten nälkäkään ei pahemmin yllättänyt. Muistaakseni se oli Tampere? Pysähtelee matkan varrella useammalla paikkakunnalla, enkä muista tarkalleen millä pitemmällä pysähdyksellä poikkesin ravintolavaunussa... Juna pysähtyy kuiten parissa paikassa pitempään, pisin pysähdys on puolisen tuntia. Pääsee mukavasti laiturin/aseman kautta kiertämään, ei tarvitse portaita ylös-alas porhaltaa. (Jokainenhan tietää, että ainakin uusimmissa makuuvaunuissa lattia on monessa eri tasossa ja portaita joka paikassa.)

Aamulla olinkin perillä Rovaniemellä. Poikkesin aamiaisella asemaravintolassa, mukavan maittava ja monipuolinen ateria puuroineen, leipineen, juomineen ja kaikkine lisukkeineen. Täyttävä ja maittava ateria. Aamiaisen jälkeen piti odottaa vielä muutama tunti seuraavaa bussivuoroa Sodankylään. Jostain syystä en halunnut/viitsinyt heti ekalla bussilla matkata, vaan päätin matkata lähempänä puoltapäivää lähtevällä vuorolla. Ja perillä Sodankylässä bussi oli siinä 13:30 maissa.


Ja tähän päättyykin matkakertomus vuoden 2024 matkasta Helsinkiin. Toivottavasti oli kiinnostavaa luettavaa ja saitte jotain irti tekstistä. Perinteinen loppumuistutus blogin kuvituksesta, kuvia tulee myöhemmin kun olen saanut ladattua ja editoitua kuvat.


Knoppitieto:
Luomuksen ja parvekkeella on voinut ihailla patsaita. Aiemmin parvekkeella sijaitsi kaksi kirahvia, Kira ja Kaffe, jotka nauttivat kahvista. Kirahvit lähtivät reissuun vuonna 2019 päätyen Sompasaunalle. Asiasta voi lukea enemmän vaikkapa Helsingin Uutiset -sivustolta (artikkelit vuosilta 13.8.2019 ja 8.8.2019) ja Helsinki.fi-sivustolta.


Edit: Lisätty kuvia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti