keskiviikko 7. elokuuta 2024

Reissu Helsinkiin 7/2024, merkintä 2/3

No niin, Helsingin-reissun blogimerkinnän toinen osa! Aluksi mietin kirjoitanko koko reissusta yhden pitemmän merkinnän vai useamman lyhyemmän blogimerkinnän. Päädyin useamman merkinnän reissukertomukseen. Yhden merkinnän kirjoittamisessa menee kuiten aikaa... Ja onhan se miellyttävämpää lukea lyhyempää tekstiä. Pysyy mielenkiinto yllä.

Aluksi hieman kertausta ja sen jälkeen reissun muita käyntikohteita. Ei välttämättä ole missään kronologisessa järjestyksessä, päätin listata pääpiirteissään tärkeimmät tapahtumat ja käyntikohteet.

Kuvia lisään, kunhan saan siirrettyä niitä puhelimesta koneelle.

Kävin tosiaan heinäkuun alussa Helsingissä, viikon reissu. Aiemmista vuosista poiketen olin yhden päivän pidempään, eli läksin sunnuntaina ja palasin seuraavan viikon maanantaina.

Lähdin Sodankylästä sunnuntaina, matkustin yöjunalla Helsinkiin, perillä olin maanantai-aamuna. Maanantaina tapasin ystäväni lapsineen, käväsimme Luonnontieteellisessä museossa ja Amos Rexissä. Itse suuntasin museoiden jälkeen majapaikkaan lepäilemään, koska vuorokausi matkustamista ja museokierrokset veivät kummasti voimia.

Tiistaina oli tarkoitus aloittaa varsinainen turistina olo eli kierrellä eri museoita ja paikkoja. Käydä vähintään kahdessa eri kohteessa. Valitettavasti aamupäivällä iski päänsärky ja migreeni, joten tiistai jäi hieman tyngäksi. Onneksi särky meni ohi levolla ja särkylääkkeellä. Koska aamupäivä oli kulunut lepäillessä, niin museokierroksetkin jäivät tiistailta pois. Käväsin kyllä ratikkakierroksella katselemassa hieman maisemia, poikkesin paitaostoksillakin. Mutta mitään kummempaa en tiistaille suunnitellut.

Keskiviikkona museokohteeksi valikoitui Ratikkamuseo. Piti luntata Wikipedian artikkelista paikka missä museo on. Eli sijaitsee Taka-Töölössä. Hieman syrjässä (minun mielipide), mutta onneksi suhteellisen lähellä erästä ratikkalinjaa (en muista oliko 4 vai joku muu). Pysäkki tosin oli hieman kauempana, vaikka ratikkalinja menikin rakennuksen ohi. Mukava pieni museo, esillä oli puolentusinaa erilaista ratikkavaunua. Vanhimmat taisivat olla 1900-luvun alusta, hevosvetoisia vaunuja. Uusimmat taisivat olla vuosisadan puolenvälin jälkeen valmistuneita sähköisiä vaunuja. Vaunuihin olisi voinut tutustua myös käymällä niissä, mutta valitettavasti olivat sen verto korkealla (portailla), etten jäykän ja kipeän polveni kanssa niihin päässyt. Mutta muuten oli erittäin mielenkiintoinen paikka käydä, voisi käydä uudelleenkin.


Loppuviikko Helsingissä olikin hieman erikoisempi. Sattumalta huomasin erään harvemman tapahtuman eli Tall Ships Race 2024 -tapahtuman, joka rantautui Helsinkiin juuri heinäkuun ensimmäisellä viikolla. Virallisesti tapahtuma oli 4.-7.7.24 eli torstaista perjantaihin, mutta ensimmäiset laivat taisivat rantautua jo keskiviikkona. Itse huomasin ensimäiset seilorit keskiviikko-iltana, kun kävin lähikaupassa ruokaostoksilla. Viereiseen satamaan oli telakoitunut laiva (taisi olla Puolasta), joka käsittääkseni oli yksi tapahtuman isoimmista laivoista.

Kummasti kaikki museokäynnit sijoittuvat iltapäivään. Aamupalan jälkeen torkahdan vielä hetkeksi ja lähempänä puoltapäivää suuntaan kohti käyntikohteita. Niin tänäkin torstaina... Piipahdin kauppatorilla katselemassa maailmanmenoa. Katselin minkälaisia laivoja satamaan oli purjehtinut. Pari kuvaa nappasin itse, ja eräälle rouvalle otin myös pari kuvaa. Halusi poseerata itse kuvissa, mutta ei osannut kännykällä ottaa yksin kuvia (sopivia sellaisia). Mukava ja mieleenpainunut tapaus. Suuntasin tämän jälkeen kohti seuraavaa käyntikohdetta, kävin reitin varrella olevassa kahvilassa, jonka jälkeen siirryin nauttimaan jälleen taiteesta. Eli kohteena oli Kiasma. Otinkohan tästä kohteesta yhtään kuvaa? Muutamasta teoksesta taisin ottaa. Ainakin yksi teos teki vaikutuksen. Kuva pilvistä/taivaasta/avaruudesta. Massiivinen teos, miestä korkeampi... Tuli mieleen ne avaruudesta otetut kuvat (Hubble ja mitä niitä olikaan).

Taiteesta voinee mainita vielä Lappi-efektin. Seuraako pohjoisuus minua vai bongaanko pohjoisen, koska olen pohjoisesta? Törmäsin pariin lappilaisen taiteilijan teokseen. Jouni S. Laiti ja Kalervo Palsa olivat saaneet teoksiaan esille Kiasman näyttelyyn. Laitin Maan kipu -teos löytyy Kansallisgallerian sivuilta.

Torsai-iltapäivänä poikkesin vielä satamassa. Käväsin tapahtuma-alueella ja poikkesin eräässä laivassa tutustumassa millainen oikein on oikea purjealus. Hieno oli laiva ja ympäristö.

Perjantain pyhitin lähes kokonaan laivoihin tutustumiseen. Eli kävin kauppatorin muihinkin aluksiin. Olikohan niitä nyt puolentusinaa alusta siinä satama-alueella. Ja yhdessä laivassa käväsin tutustumassa tarkemmin erääseen puolalaiseen laivaan. Viereinen eteläamerikkalainen alus olisi ollut hieman isompi, mutta sinne oli lie kilometrin jonot. En alkanut jonottamaan. Hitsi kun ei muista laivojen nimiä... Jokin Chopin-tyylinen nimi kuiten oli aluksella jossa käväsin. Jokaisella aluksella taisi olla jonkinlainen matkamuisto-myynti laivallaan. Tällä aluksella möivät chopin-donitseja, eli hillotäytteisiä ja (sokeri)kuorrutettuja munkkeja. En tiedä olivatko nimetty säveltäjän vai laivan mukaan, mutta maistuvia olivat...

Laivojen tutustumisreissun jälkeen suuntasin syömään. En tiedä mikä onnenkantamoinen oli valita ruokapaikka juuri Aleksanterinkadulta ja mikä oli sattumus lähteä juuri silloin, mutta ruokailun jälkeen majoitukseen lähtiessä huomasin ihmisten kerääntyneen kadun varteen. Ihmettelin hetken, kun huomasin lähestyvän paraatin. Tall Ships Race -tapahtumaan osallistuvat olivat järjestäneet kulkueen, joka juuri tuolloin kulki Aleksanterinkatua pitkin. Vipinää ja vilskettä, mahtava oli kulkue. Kuvasin muutaman parin minuutin videon kulkueesta, linkit blogin lopussa.

Päästyäni laivasta suuntasin vieressä olevaan kauppahalliin. Vanha kauppahalli virallisesti(kin)? Mukava pieni halli, paha vain että oli juuri silloin täyteen ahdettu. Nimittäin sisällepäästyäni alkoi rankkasade ja kaikki pakkautui sateensuojaan...

Nyt iski väsymys ja jonkinlainen sanasokeus. Jatketaan seuraavassa merkinnässä...



PS.
YouTubesta löytyy pari videota Helsingin reissusta. Esimerkiksi lyhyt video yhden purjealuksen seilaamisesta (4.7.2024) sekä tapahtumaan osallistuneiden miehistöjen paraati Aleksanterinkadulla (5.7.2024).


Edit 8.8 ja 12.8.24: Lisätty kappale paraatista sekä linkkejä videoihin + kuvia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti