perjantai 14. kesäkuuta 2024

Kesäkuun 2024 pohdintoja, huomioita, merkintöjä...

Se on kesä nyt! Toukokuu vaihtunut kesäkuuksi, aika siis kirjoittaa kuukausittaista(?) blogimerkintää. Nimittäin/näemmä viimeksi merkintää kirjoittanut kuukausi sitten. Varmaan seuraavan kerran kuukauden päästä heinäkuussa? No katsotaan sitten...

Kesäkuussa Sodankylässä järjestetään elokuvajuhlat, Midnight Sun Film festival -nimiset festarit. Varmaan tiesittekin asian. Onhan festareita järjestetty 1980-luvulta lähtien, juhlia voi sanoa jo pitkäikäiseksi. Parina koronavuotena järjestettiin virtuaalisena, mutta nyt on jo palattu normaaliin fyysiseen juhlaan.

Selkeä kesän merkkihän täällä Sodankylässä on tosiaan festareihin valmistautuminen. Festareita aletaan valmistelemaan mm. sirkusteltan pystyttämisellä. Siis vanhalla, ennen sirkustelttana toimineen teltan pystyttämisellä. Nykyäänhän teltta on Kitisenrannan koulun pihalla festareiden käytössä elokuvien esityspaikkana. Teltassa näytetään mm. mykkäelokuvat.

Teltan pystytys on merkki kesästä, alueen valmistelu taitaa alkaa jo toukokuun puolella. Parin viikon aikana teltta on pystyssä ja valmis elokuvien esittämiseen.

Festareiden leffateltta kesäkuussa 2024

Tänä vuonna aloitin festarit keskiviikon kirppiskierroksella. Aloitin hieman erikoisemmalla kirppiksellä. Sodankylän kunnalla on festariviikolla kirppis. Tai no hintojen perusteella "kirppis". Myynnissä olevien taulujen hinnat olivat yli 20 euron hintaisia. Kirppishintoja? Itse olisin ollut valmis maksamaan vitosen luokkaa, aiheesta ja koosta riippuen toki.

Kunnantalolla myyvät koulujen vanhoja, käytöstä poistettuja karttoja, opetustauluja, kirjoja ja presidenttien muotokuvia. En tiedä onko nykyisin kouluilla enää seinillänsä presidenttien kuvia, mutta opetustaulut ja kartat ovat ainakin kadonneet nykyteknologian tieltä pois kokonaan. Kirjojen joukosta löysin muutaman kirjan parilla eurolla, mielenkiintoinen aihe (paikallis- ja henkilöhistoriaa) ja sopiva hinta kukkarolle...

Kunnan kirppiksen jälkeen suuntasin kirjastolle. Sopivasti samassa rakennuksessa ja välissä vain yksi ovi, sopiva siirtymä paikasta toiseen (monellakin siirtymä-sanan tasoilla). Kirjasto on järjestänyt monena vuotena festareiden aikaan poistettujen kirjojen poistomyynnin. Käväsin tarkastamassa millainen tarjonta on. No löytyihän sieltä muutama mielenkiintoinen kirja. Arto Paasilinnan romaani ja Harry Potter -sarjan viimeinen osa. Lapsenmielinen, kun luen Harry Potteria? Ehkä... Mutta kyllähän tuota nyt aikuiset voi lukea siinä missä nuorisokin.

Mitä muuta ostin kirjastosta? Sodankylän alueen historiaa käsittelevän kirjasarjan 1. osan. Aiemmin olen saanut toka osan, joten nyt täydentyi se(kin) kirjasarja. Muutama vuosi sitten kunta jakoi kirjasarjan toista osaa muistaakseni Sodankylän 130v. juhlan kynnyksellä.

Kirjaston jälkeen kävin helluntaiseurakunnan kirppiksellä. En ole aiemmin käynyt kyseisellä kirppiksellä, vaikka vuosia olenkin ajanut kirppiksen ohi. Ei ole koskaan "natsannut aikataulut". Kirppis ollut auki parina päivänä viikossa (eikä aina) ja kellonaikaan, jolloin en ole ollut liikenteessä. No nyt päätin käväistä, kun oli sopivasti auki ja reitin varrella. Mitään kummempaa en odottanut, mutta löytyi sieltä muutama DVD ja pari lasia. Mukavasti täydentyi sekin lasisarja... Nimittäin olen saanut joskus lahjaksi eräitä sinisiä laseja, ja olen täydentänyt silloin tällöin lasikokoelmaa kun olen löytänyt kyseisiä laseja lisää.

Keräilemäni lasit ja mukit.
Löytyykö muuten keneltäkään kuvan mukaisia laseja tai mukeja?


Kirppikseltä seuraavalle! Kotimatkalla poikkesin vielä Sinisarastuksen kirppiksellä. Sekin on ollut "epäsäännöllisesti" auki, koskaan aikataulut kohdanneet... Mutta nyt pääsin käymään kirppiksellä. Paljon olisi ollut mielenkiintoisia tavaroita, mutta kaikkeen ei ollut tarvetta. Muutaman DVD:n löysin, pari leffaa (mm. Riiviöt) ja muutama kotimainen sarja. Ja pari MitäMissäMilloin-kirjaa myös. Ei paha...

Mitä vielä? Ikäkriisiä hieman pukkaa. Tajusin juuri, että täytän tänä vuonna 40!

Tässä vähän aikaa sitten sedällä oli syntymäpäivät, ja samalla tuli juttua muidenkien iästä. Iskiköhän ikäkriisi sieltä?


Mutta tässä taisi olla tällä kertaa tämä merkintä, muita aiheita ei ole tällä hetkellä mielessä...

Niin, juu... Kirppiksistä mieleen! Lueskelin erästä Ylen uutista. Uutinen käsitteli kirpputoreilla myytäviä tuotteita, eteenkin lasten leluja, jotka ovat tilattu ulkomailta. Varsinkin EU:n ulkopuolelta tulleet tuotteet eivät välttämättä ole täysin turvallisia, ei täytä kaikkia kriteereitä. Esimerkiksi eräät tekstiileissä käytetyt kemikaalit ovat vaarallisia, varsinkin lapsille. Tulikin mieleen... Kiinnitättekö huomiota kirppiksien tuotteiden alkuperään kuinka paljon huomiota?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti