tiistai 14. toukokuuta 2024

Toukokuu 2024, sekalaiset merkinnät vol. n+2

Toukokuuta on eletty nyt pari viikkoa, onhan nyt 14. päivä (7+7). Fiilikset alkavat olemaan keväiset, vaikka lunta onkin vielä jonkin verran maassa. Pääsiäisen jälkeenhän satoi jonkin verran lunta, joten hieman on kevät ollut myöhässä. Ei onneksi kovin paljoa. Ainakaan minun mielestäni...

Mitä toukokuu on tuonut tullessaan? Ei kait mitään erikoista. Tai erillaista. Kuukausi on pääpiirteissään toistunut samalla kaavalla kuin aina ennenkin. Eli kansalaisopiston digineuvontaopastuksen loputtua sain päivän tai pari hengähtää, jonka jälkeen suunnitellaan armotonta kuittien pläräämistä sekä asennoidutaan intensiiviseen tietotekniikan ja taulukkolaskennan käyttöön.

Toukokuu tietää kuittisavottaa. Kaikki kuitit ovat kirjattava koneelle ja Excel-taulukkoon veroilmoitusta varten. Täällä pohjoisessa on siis tämä poroelinkeino ja -talous, jonka johdosta pitää vuosittain ilmoittaa menot ja tulot niin paliskunnalle kuin verottajallekin. Tämähän tarkoittaa tosiaan sitä, että (poro)vuoden aikana kerääntyneet kuitit pitää kirjata, mitä kaikkea on ostanut ja kuluttanut. Itsellä on riittänyt pelkät kuittien (ja ALV:n) näpyttely, mutta osalla porukkaa pitää kirjata esim. vielä ajopäiväkirjat pakettiautosta, mönkiästä ja kelkasta. Ja jos on myynyt jotain tai hankkinut jotain isompaa, niin... Menee hermot, vai mitä?

Toukokuu menee kuittien parissa. Kesäkuusta en vielä tiedä, heinäkuussa saatan piipahtaa Helsingissä.

Olikohan muuta? Niin, juu... Tietotekniikka! Muistakaa ottaa tärkeimmistä tiedostoista varmuuskopiot! Varmuuskopioiden tärkeyden totesin tässä viime ja toissaviikolla, kun vanha kone kosahti ja en päässyt käsiksi tiedostoihin...

Pari viikkoa sitten tosiaan kone rikkoutui, ilmeisesti virtalähteen rikkoutumisen vuoksi. No olihan kone kohta 15 vuotta vanha. Kas, huomasin kaavan. Vanha kone ostettiin, kun sitä edellinen kone rikkoutui (salama?).

Eräs ilta loppuviikosta aloin käynnistämään konetta, mutta ei enää käynnistynyt. Pikaisen analyysin eli koneen sisälle katsominen (siis koneen kotelon sisälle) ei tuottanut tulosta, en löytänyt mitään näkyvää selitystä. Ainoastaan kymmenen vuoden pölyt... Kiikutin seuraavana päivänä koneen huoltoon, joka lupasi tarkistaa masiinan (ja korjata, jos varaosia). Koska oli jo perjantai, niin en odottanut valmista kovin pian. Tutkimisen jälkeen korjaaja ilmoitti vian olevan virtalähteessä, ja tietää vasta maanantaina löytyykö virtalähdettä (edes) tukusta. Tiistaina vahvistus, ei virtalähdettä, uusi kone tilalle.

Niinpä uusi kone tilaukseen ja tiedot vanhasta koneesta/kovalevyltä. Laittoivat koneen käyttökuntoon ja asensivat parit ohjelmat. Ja kun nykyään ei enää ole levyasemia (nk. optinen asema eli DVD-asema), niin se piti ostaa erillisenä eli ulkoisena versiona. Vielä on levyllä niin tiedostoja kuin leffojakin. Ohjelmista ja ohjelmistoista piti ostaa vielä Office-paketti (Word, Excel, PowerPoint). Ei enää vanhat versiot kuulemma toimi nyt tässä uudessa järjestelmässä. Nyt on menossa Windows 11. Edellisessä koneessa tais olla 7-versio. Olisin asentanut Office2010-version koneeseen, kun sen asennusmediat löytyy vielä itseltäni. Mutta saamieni tietojen perusteella asennuksen aikana tulee useasti error-viestejä... Joten uudempaa versiota kehiin!

Olen tässä pari päivää käyttänyt uutta konetta. Ei ole valittamista, hieman totuttelua alkuun, mutta muuten ihan ok sujunut käyttö.


Ja tähän päättyy tämänkertainen merkintä, joten seuraavaan kertaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti