keskiviikko 7. helmikuuta 2024

Höpinää vaaleista ja elokuvista yms.

Sunnuntaina (28.2.24) järjestetään presidentinvaalit. Yhdeksän ehdokasta kilpaili kenestä tulee seuraava Suomen edustusmies. Tai nainen... Presidentin virkahan ei ole sidottu sukupuoleen.

Klo 21:45 äänistä on laskettu lähes 98% Vaalit-sivuston mukaan, ja kärkikaksikkoon on päässyt Haavisto ja Stubb (prosentteja 25-30%). Aloin naureskelemaan Haaviston kohdalla paria asiaa. Haavistohan on homo, joten siihen takerruin.

Jos Haavisto valitaan, niin...
  • Haavistohan on naimisissa (rekisteröinyt suhteensa). Tähän asti protokollaan on kuulunut herroitella ja rouvitella. Mutta mites tällä kertaa? Herra presidentti ja... Ööö, herra presidentin puoliso?
  • Venäjän kanssa saattaa tulla uusi ongelma. Venäjän lainsäädännön mukaan homous on tavalla tai toisella kriminalisoitu. Joten Venäjän lain mukaan Haavisto on rikollinen? Ei taida kannata suunnata matkoja itään...

Vaalien ekalla kierroksella kukaan ei saanut vaadittua vähimmäismäärää, joten vaalit menivät tokalle kierrokselle. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 11.2.24 ja ennakkoäänestys päättyi edellisenä tiistaina (6.2.24). Itse kävin äänestämässä ennakkoon viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä, hieman sattumalta. Kävin nimittäin kaupassa, tarkoitus käydä vain täydentämässä jääkaapin sisältöä. Mutta kaupan aulassa olikon äänestysmahdollisuus. Mikäs siinä, äänestämään! En edes muistanut ennakkoäänestystä.

Elokuvia sekä huomioita ja pohdintoja asioiden tiimoilta

Asiasta elokuviin. Yle esitti Anna joen virrata -elokuvan, joka kertoo Norjan Alta-joen patoamiseen liittyvistä tapahtumista. Paikalliset asukkaat, saamelaiset, luonnonsuojelijat... Pitää jossain vaiheessa katsoa leffa oikein ajatuksen kanssa. Elokuva nähtävissä Yle Areenassa.

Elokuva kertoo tosiaan Norjassa 1970- ja 80-lukujen taitteessa tapahtuneisiin juttuihin. Sähköyhtiö alkoi valjastamaan Altajokea energiatuotannon tarpeisiin. Samaan aikaan niin saamelaiset, paikalliset sekä luonnonsuojelijat aktivoitui ja alkoivat suojelemaan aluetta mm. protestein.

Joissain lähteissä tapahtumasarjaa kutsutaan nimellä Altan kiista.

Joidenkien mielestä tapahtuma on eräänlainen kulmakivi saamelaisuuden kansallisheräämisessä. Aloinkin miettimään miksei suomeksi löydy lähdemateriaalia. Itse en pahemmin ole löytänyt asiasta aineistoa. Edes Wikipediasta ei löydy tällä hetkellä artikkelia asiasta. Ruotsiksi ja norjaksi löytyy, englanniksi myös. Mutta ei suomeksi... Vaadin muutosta!


Taisi olla kaikki tällä kertaa tässä, joten seuraavaan kertaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti