perjantai 9. helmikuuta 2024

Ja tähän väliin Kirkollisia uutisia

Lähi-idässä syntyi väitteiden mukaan parituhatta vuotta sitten eräs heppu, josta puhutaan vieläkin. Tämän hepun elämä ja teot synnyttivät kristinusko-nimellä tunnetun uskontokunan. Vuosisatojen aikana (katolisen) kirkon viralliseksi kieleksi muodostui latina. Keskiajalla eli 1500-luvulla alkoi Martti Lutherin (1483-1546) innoittamana nk. reformaatio eli uskonpuhdistus. Eräänä ongelmallisena kohtana pidettiin kirkon käyttämää kieltä, liturginen kieli oli latina. Kansalaiset eivät ymmärtäneet kieltä, ja katsottiin uskon kuuluvan kaikille. Tavallisen talonpojan kuuluu saada uskonnonoppi omalla kielellään. Katekismus käännettiin ja jumalanpalveluksia alettiin pitää kansankielellä.

Lapin Kansa (pe 9.2.2024) uutisoi Karigasniemen kirkossa järjestetystä juhlasta. Helmikuun alussa (6.2.) vietetään saamelaisten kansallispäivää, johon liittyen kirkossa järjestettiin juhlallisuuksia. Valitettavasti joidenkien mielestä joiku ei ole sopiva kirkossa esitettäväksi, jonka johdosta (perus)koululaisten osuus poistettiin. Monella eri tasolla särähti. Ensimmäisenä itselle juolahti uskonpuhdistuksen vaatimukset... Eikö jumalansana ole tarkoitettu kaikille, omalla kielellä? 500 vuotta kulunut ja mitään/mikään ei ole muuttunut. Ja toisena onkin saamelaisten omat pyrkimykset oman kulttuurinsa edistämisessä ja vaatimukset omaan kulttuuriinsa.


Asiasta kun tuli puhe, saamelaisten kansallispäivä! Kävin kirjastossa keskiviikkona, olivat edellisenä päivänä pitäneet teemapäivän aiheena saamelaiset. Oli esillä saamenkielistä kirjallisuutta ja pari tehtävääkin näytti olevan vielä kirjastossa. Oli saamenlipun väritystä ja parin kysymyksen visaa saamelaisuudesta. Kirjastosta muuten löytyy oma osastonsa saamenkieliselle kirjallisuudelle. Joten, jos kieli on hallussa, niin tutustumisen arvoinen osasto. En ole tutustunut osastoon kuin pintapuolisesti, joten en osaa sanoa mitä kaikkea löytyy. Fiktiota eli romaaneja näytti ainakin olevan, kun viimeksi pikaisesti katselin hyllyjen kirjatarjontaa. Ja ihan uuttakin tuotantoa, pari käännöskirjaa ulkolaisilta rikos/jännityskirjailijoilta näytti olevan hyllyssä.

Sompion kirjaston lipputehtävä 6.2.2024

Edit 10.2.2024: Kuvan lisäys + maininta saamenkielisestä kirjallisuudesta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti