torstai 27. heinäkuuta 2023

Knoppitietoa: Kirjan ja kirjallisuuden päiviä

Selasin tänään (27.7.2023) sähköpostiini saapuneita mainoksia ja uutiskirjeitä, kun huomasin erään mielenkiintoisen teemapäivän. Heinä-elokuun vaihteessa vietetään pokkaripäivää, englanniksi Paperback book day. Mielenkiintoiselta vaikuttava teemapäivä...

Pokkari eli taskukirja on pehmeäkantinen kirja, jonka selkämys on yleensä liimattu (eikä nidottu tai sidottu niin kuin "kovakantiset"). Englannin termi (paperback) ehkä selkeämpi tässä suhteessa, kertoo heti kirjan fyysisen olemuksen. Pokkarit saivat tuulta alleen, levisivät laajemmalle, kun ilmeisesti 1939´0-luvulla eräs kustantaja (Penguin Books) alkoi julkaista halvempia kirjoja.

Pokkaripäivä on hieman tuntemattomampi teemapäivä, hieman vaikea löytää infoa kyseisestä päivästä. Ainakaan suomeksi. Mutta mitäs muita kirjoihin tai kirjallisuuteen liittyviä (teema)päiviä on olemassa?

Kirjan ja ruusun päivää (World Book Day) vietetään keväällä, huhtikuun loppupuolella.

Jos kirjailijoista puhutaan, niin mm. Runebergilla on liputuspäivä (5.2.) kuten myös Minna Canthilla (19.3.), Mikael Agricolalla ja Elias Lönnrotilla (9.4.) sekä Eino Leinolla (6.7.). Aleksis Kiven päivää vietetään lokakuussa, jolloin vietetään suomalaisen kirjallisuuden päivää. Kalevalan päivää vietetään helmikuussa. Tiedot poimittu intermin.fi-sivustolta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti