sunnuntai 6. elokuuta 2023

Helsinki 2.-9.7.2023, osa 2

Hitaasti, mutta varmasti... Ripotellen tulee nämä minun matkailumerkinnät. Ennemminkin muistelu- kuin matkailumerkintä, kenties? Ehkä. Mutta jotta ei jäisi täysin toteutumatta, niin asiaan!

Jos merkintä kuvaton, niin ootteleppa jonkin aikaa. Kuvat toisella laitteella, ja lisään kuvia kuhan oon saanu siirrettyä tietokoneelle ja editoitua niitä blogisystävällisempään muotoon.

Saavuin Helsinkiin tosiaan maanantaina (3.9.2023). Matkatavarat vietyäni matkapaikkaan, kävin Luonnontieteellisessä museossa sekä tietysti syömässä. Mitään erikoisempaa en tehnytkään sinä päivänä. Taisi edellisestä merkinnästä jäädä pois maininta mursusta. Eli viime vuonna (kesä 2022) Suomeen eksyi normaalisti arktisilla vesillä (Norjan pohjoispuolella) elävä mursu, joka valitettavasti menehtyi. Kyseinen eläin päätyi kuolinsyyntutkinnan jälkeen museolle. Mursusta otettiin näytteitä jatkotutkimuksia varten, ja loppuotus päätettiin täyttää ja asettaa esille museon kokoelmiin. Mietin ennen museossakäyntiä onko konservointi jo valmis eli onko eläin jo esillä. Valitettavasti ei ollut... Ilmeisesti hommat saadaan valmiiksi vasta nyt syksyllä, joten siinä mielessä olin etuajassa.

Linkit
Vieläkö muistat Haminan mursun? Eläin sijoitetaan Luonnontieteellisen museon paraatipaikalle – tältä se näyttää nyt (MTV3, 2.6.2023)
Video: Roni Andersson ikuistaa mursun kaikkien nähtäväksi – nahan jälkeen käsittelyä odottavat pakastetut luut, hampaat ja kynnet (Yle, 28.7.2022)
Luonnontieteellinen museo saa syksyllä näytille eläimen, josta voi tulla kaikkien aikojen hitti: "En tiedä kestävätkö seinät" (Yle, 19.7.2023)

Seuraava päivä eli tiistaina (4.7.23) olikin hieman leppoisampi päivä. Alustavasti suunnittelin käyväni parissa museossa, mutta päädyinkin käymään vain yhdessä paikassa. Ensimmäisenä käyntikohteena oli tarkoitus käydä Kiasmassa, mutta se käyntikohde siirtyikin perjantaille. Nimittäin Kiasmassa on kuukauden eka perjantai ilmainen sisäänpääsy, ja se sattui olemaan tällä kertaa sopivasti perjantaina. 

Listalle jäi pelkästään Amos Rex, joka sopivasti sijaitseekin Kiasman lähellä olevassa Lasipalatsissa. Amos Rex esitteli modernia, nuoremman polven taidetta. Kolmatta kertaa järjestettävässä Generation-triennaalissa on esillä kotisivujen mukaan 50 taiteilijan ja työparin teoksia. Erikoisia teoksia, sen voin sanoa. Tosin yksikään teos ei herättänyt mitään suurta ahaa-elämystä, vaikka suurin osa teoksista olikin toteutettu erikoisella tekniikalla.
 
Taidemuseo muuten sijaitsi "kellarissa" eli piti laskeutua katutasosta yksi kerros alaspäin. Yleensä pitänyt suunnata toiseen suuntaan eli ylöspäin, mutta tällä kertaa alaspäin.

Taidemuseon jälkeen tutkailin hetken aikaa museokaupan tarjontaa. Mukaan tarttui perinteinen pinssi (vihreä naama/hahmo aiemmista näyttelyistä). Tutkailin sen jälkeen vähän Lasipalatsia, ja huomasin viereisen kahvilan. Sopivasti oli lounasaika, joten päätin kävässä syömässä kyseisessä kahvilassa. Cafe Lasipalatsi, mukavan oloinen paikka ja lounas sopivan hintainen.

Kävinköhän minä tiistaina vielä jossain? Taisin käydä vielä viereisen Postitalon kaupasta iltapalaa ennen kuin palasin majapaikkaani. Postitalossa sijaitsee myös Rajala Pro Shop, kameroihin keskittynyt liike. Siellä bongasin pienehkön valokuvanäyttelyn, johon tutustuin ohimennen kauppaan mennessäni... Hitsi kun en hoksinut ottaa yhtään kunnon kuvaa näyttelystä. Ainoa hyvä kuva taitaa olla kuva "puusta", johon ripustettu kameran linsseihin tai niiden kehyksiin (kameran putkessa olevia juttuja?) tehtyjä kuvia ja miniatyyreja.

Tiistain päivä taisi ollakin tässä, joten seuraavaksi olisi keskiviikon reissupäivä. Keskiviikon matkakohteena oli Suomenlinna. Aiemmilla reissuillani Helsinkiin olen pohtinut käyväni Suomenlinnassa, ja tällä kertaa se reissu toteutuikin. Saarella kävin hyvän ystäväni ja hänen perheensä kanssa. Lie kuinka kauan tuntenut, ja Helsingissä käydessäni näköjään saa varata joka kerta yhden päivän tapaamiselle ja käyntikohteiseen tutustumiseen.

Erinomainen ja onnistunut reissu. Mutta jatketaan matkakertomusta joskus tulevaisuudessa... Loppuun vielä muutama kuva taiteesta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti