perjantai 16. elokuuta 2024

Sekalaisia merkintöjä ja huomioita syksylle 2024

Eletään elokuuta 2024, puoliväli on taidettu saavuttaa. Onhan nyt jo 16. päivä (kirjoitushetkellä). Kenties aika listata erinäisiä huomioita ja muita juttuja elokuusta ja syksystä?

Elokuun aikana ilmat viilenevät, ainakin ilta- ja yöaikaan. Nyt parin viikon aikana tosin on povattu hellelukemia, tai ainakin normi keskiarvoa korkeampiin lämpölukemiin. Onhan se aika kuumat oltavat, kun lämpötila on noussut yli 20 asteen.

Syksyn saapuminen tarkoittaa paria asiaa. Ainakin. Lehtivihreä alkaa kadota ja puiden väritys vaihtuu ruskan eri väreihin. Ruskan lisäksi myös marjat (puolukat, mustikat, herukat) alkavat kypsymään, marjastusralli onkin alkanut tälle syksylle. Ja marjastus tarkoittaa myös mehustusrallin alkamista. Eli marjat mehustimeen, lisätään vettä höyrystimeen puolen tunnin välein, mehun pullottamista ja pakastamista... Lopuksi marjamäski kompostiin ja mehumaijan pesu. Ja sama alusta uudelleen.

Mitäs muuta syksyyn kuuluu? Revontuli-opiston kurssit alkavat ensi kuussa, syyslukukausi taisi alkaa 16. päivä eli aika lailla tasan kuukauden päästä. Paperinen kurssiopas jaetaan käsittääkseni ensi viikolla, ilmottautuminen kursseille alkaa elokuussa (26.8.24). Kurssit ja ilmottautuminen löytyy netistä.

Itsellä on yksi kurssi, jota olen edelliset viitisen vuotta opettanut. Tai siis puhuisin ennemmin ohjauksesta kuin varsinaisesta opettamisesta. Eli opetan, opastan ja neuvon kansalaisia digitekniikan käytössä. Jos on kysymyksiä yms. esim. kännykän tai läppärin käytön kanssa, opastan laitteen käytössä.

Tulikin mieleen, kun aloin miettimään opiston toimistoa. Sodankylän toimipiste sijaitsee Kitisenrannan koululla Vasantiellä. Toimistolla taitaa olla tällä hetkellä uutta henkilökuntaa, kun toimistolle tulossa uusi sihteeri. Ja toimistolle kulku taitaa olla hieman rajattu/rajoittunut. Kitisenrannan koulun piha nimittäin remontissa. Vaihtavat maita ja uusivat johtoja ja putkituksia...

Pitkästä aikaa käväsin eilettäin kirppiksellä. Mukaan tarttui, kas kummaa, pari leffaa ja muutama Aku Ankan taskaria. Löysin hyvässä kunnossa olevan Mosku-elokuvan. Kertoo paikallisesta eli Sodankylän alueella(kin) vaikuttaneesta poromiehestä eli Aleksi Hihnavaarasta. Pitänee katsoa jossain vaiheessa tuo leffa.

Kirppiksistä mieleen... Olenhan maininnut, että uusi yrittäjä kirppiksellä. Ja nimi. Ekoaitta-kirppis lopetti (pitäjä jäi ilmeisesti eläkkeelle), jonka jälkeen jonkin aikaa oli hakusessa yrittäjä. Nyt jonkin aikaa on ollut uusi yrittäjä. Ja nimihän on Ajan Patina, löytyy sivut Facebookista. Sodankylässä on pari muutakin kirppistä (Vapispuoti, Sinisarastus/Sodankylän päiväkeskus, Helluntaiseurakunta), mutta niiden aukioloajoista en ole ihan varma. Vapispuoti mainosti sivuillaan olevansa auki tiistaisin pari tuntia, Helluntaiseurakunta taisi olla auki parina päivänä viikossa.

Kun puhe yrityksistä, niin pari yritystä on muuttanut (tai muuttamassa) nyt syksyn aikana uusiin tiloihin. Kone-Vasara ja Tokmanni ovat rakentamassa uusia kauppoja kylän eteläpäähän, taitaa olla jo vanha uutinen. Mutta tällä viikolla huomasin erään yrityksen vaihtaneen keskustaan toimipaikkansa. Nimittäin Posti, tai siis jakelukeskus (vai mikä se nyt onkaan). Aiemmin posteljoonit pitivät jakeluautojaan ja logistiikkaan liittyviä juttujaan kylän pohjoispäässä olevassa kiinteistössä. Nyt tällä viikolla huomasin postiautojen siirtyneen parkkiin entisen maali-Simosen eteen. Simosellahan on ollut Sodankylässä kaksi toimipistettä, maali-Simosen lopettaessa ja toimintojen yhdistyessä, Simoselle jäi vain yksi toimipaikka. Tyhjilleen jäänyt maalikauppa ilmeisesti siirtynyt Postin käyttöön. (Ilmeisesti itse henkilöasiakkaiden käyttämä posti on edelleen asiamiesposti-periaatteella K-marketissa.)

Ja kun Postista puhe... Aiemmin R-kioski piti postia, mutta postin palvelut siirtyi K-marketin hoitoon Ärrän loputtua. Nyt Ärrän tiloissa on avautumassa uusi liike. Ilmeisesti fysioterapiaan/terveysalan liittyvä yritys rempannut liikettä ja avaa ovensa nyt seuraavan parin kuukauden aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti