lauantai 13. toukokuuta 2023

Sekalaisia merkintöjä toukokuulta 2023

Onkohan otsikko liian hämäävä? Kuukausi nimittäin ei ole vielä edes puolessavälin, joten voiko olla koko kuukauden merkinnät... No olkoot, en keksi parempaa(kaan) otsaketta. Onhan nyt sentään toukokuu '23 ja postauksessa sekalaisia huomioita ja pohdintoja eli merkintöjä.

Mistä aloittaisi? Ehkäpä rakentamisesta? Sodankylässä... No mistään buumista ei voi puhua, parin edellisen vuoden aikana pari isompaa rakennusprojektia. Uusi koulu ja Jeesiöjoen uusi silta taitaa olla nyt uusimmat kohteet Sodankylässä. Koulu saatiin valmiiksi, viime talvi eka opetusvuosi. Uusi koulu, nimeltään tähtikunnan koulu, otettiin käyttöön elokuussa 2022. Lisää koulusta voi lukea vaikkapa kunnan sivuilta tai Projektiuutiset-sivuilta. Jeesiön siltaa par'aikaa viimeistellään, valmista pitäisi olla muistaakseni/käsittääkseni loppuvuodesta (ennen lumientuloa). Sillasta voi lukea lisää vaikkapa Väyläviraston sivuilta. Hotelli Sodankylä laajentaa ja parantaa hotellia. Lisärakennuksen alta purettiin Veikkolana tunnettu nuoriso- ja urheilutalo. Lapin Veikot taisi aikoinaan rakentaa sen mm. painiharjoittelua varten.

Suurempia, julkisten tilojen rakennusprojekteja on siis ollut muutama keskustan alueella nyt parin vuoden aikana. Mutta entä yksityiset? En muista äkkiseltään yhtään yksityistä omakoti-tason rakennustyömaata edellisen... Sanotaanko vaikka viiden (5) vuoden sisään ei ole tainnut nousta kovin montaa omakotitaloa keskustan alueelle. "Toispuolen jokke" on yksi paritalo rakennettu, mutta siitä on jo useampi vuosi. Samoin vanhan raviradan alueelle keskustaan on noussut pari omakotitaloa, mutta niistäkin on jo useampi vuosi.

Ihmetyksekseni huomasin tässä vähän aika sitten erään tontin raivauksen. Aluksi oletin omistajan tekevän pelkästään puustollista hoitoa, mutta nyt tontilla olivat kaivurit kaivamassa erittäin paljon rakennuksen perustuksien tapaista kaivantoa... Eli ei tämä kylä ihan "kuollut" ole, kun kerta rakennetaan asuintaloja.

Siirrytäänpä rakentamisesta luontoon ja kasveihin. Nyt kun on kevät, niin asiaan kuuluu tutkailla talven horroksesta heräilevää luontoa. Lisääntyvä valo ja lämpö aktivoi talven ajan "nukkuneet" luontokappaleet. Vois ottaa esimerkiksi takapihalla sijaitsevan tuomen (pajut on jo klisee, mun mielipide). Tuomi on yksi ensimmäisiä, joka on pukkaamassa hiirenkorvaa eli näitä lehtienalkuja ym. Tänä keväänä tuomi alkoi selkeimmin pukkaamaan uutta alkua vasta tällä viikolla. Aikaisempina vuosina ensimmäiset nuput tulleet viikkoa aiemmin. (Onneksi on olemassa nämä some/fb-ominaisuudet, jotka muistuttavat "Tapahtui tänä päivänä" -jutuista.) Kastelin äskettäin sisäkukkia, ja aloin miettimään parin kasvin kohdalla onko kyseessä kevään aiheuttama herääminen ja kasvuspurtti vai johtuuko jostain muusta. Minulla nimittäin on vierekkäin kaksi kaktusta, nk. kausikaktuksia (taisin mainita jossain postauksessa). Toinen on ollut meillä ainakin 30 vuotta, toisen hankin nyt tänä keväänä. Nyt huomasin vanhemman kasvin tanakoituneen, ryhdistäytyneen. Tuntui tukevammalta ja aivan kuin uutta lehteä... Aloin miettimään, onkohan ottanut uudesta kasvista nokkiinsa. "Kyllä minussa vielä virtaa on, ei minua vielä eläkkeelle lähetetä!"

Hei muuten! Keväästä mieleen... Vein tässä äskettäin biojätettä kompostoriin, kun muistinkin erään uutisen. Ilmeisesti jo pari kolme vuotta sitten astui voimaan uusi jätelaki. Siinä kiristettiin mm. kierrätettävien roskien lajittelua. Paperit, lasit ja metallit lie tutuin kierrätyskohde, mutta uutuutena lienee nk. tekstiilijäte. Ja uuden lain myötä biojäte pitää kerätä/kierrättää tarkemmin, maatuva jäte pitää siis käytännössä kompostoida. Eli joko omalle tontille kompostori tai erillinen roska- eli keräysastia biojätteelle roska-autoa varten. Olikohan vähintään 4 huoneiston asunto-osakeyhtiö voi (siis pitää) liittyä biojätteen keräilyrinkiin (jos ei ole kompostoria), aikaraja muistaakseni oli kesä 2024. Lisää voi lukea vaikkapa LSJH:n sivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti