keskiviikko 13. heinäkuuta 2022

Päivä Sodankylässä eli museoita ja taidetta (13.7.2022)

Väliaika! Kahvia ja pullaa! Eli välillä jotain muutakin kuin minun reissustani Helsinkiin.

Hyvä ystäväni Etelä-Suomesta perheineen tuli viikon lomalle Lappiin. Majoittuvat Luostolla, josta käsin tutustuvat ja käyvät Lappiin. Tänään keskiviikkona vierailukohteena oli Sodankylä. Siis kuntakeskus. Siis nimensä mukaisesti Sodankylä. Kirkonkylä. Keskustaajama. Millä nimellä sitä nyt kutsuukaan?

Mitä tähän päivään kuuluikaan? Paikalliset nähtävyydet, totta kai. Kohteet, jossa itse olen useaan kertaan käynyt (tosin en pitkään aikaan, koronarajoitukset ja kaikki). Eli käyntikohteina pari museota ja muutama kauppa ja jokunen muukin paikka.

Ensimmäisenä käyntikohteena oli kirppis. Sodankylän keskustassa taitaa olla kolme kirppistä, joista säännöllisimmin auki taitaa olla Ekoaitta (FB-sivu). Onkohan se auki tiistaista lauantaihin klo 10-17? Itse en löytänyt kirppikseltä mitään erikoisempaa, pari leffaa tarttui mukaan. Tais olla euron kipale. Kaveri tais tehdä useammankin löydöt, vaatteita jne. Erittäin halpaa, ainakin omasta mielestä. Seuraavaksi olisimme käyneet Sodankylän Päiväkeskuksen ylläpitämällä kirppiksellä, mutta näemmä heinäkuun kiinni. Yritin aiemmin katsoa netistä aukioloaikoja, mutta sivut päivitetty vappuna 2021. Eli tässä kohtaa vois antaa palautetta... Päivityksiä kehiin!

Minnes me seuraavaksi suuntasimmekaan? Taisimmi kävässä Sodankylän sotilaskodissa (FB-sivut) eli tuttavallisemmin sotkussa. Munkkikahvit ja nuoremmalle väelle toki slushit (ikinä maistanutkaan, taitaa olla jotain jäähilejuomaa). Halvalla lähtee, kovin montaa pennosta ei mennyt kyseisiin tuotteisiin.

Seuraavaksi suuntasimme Alariesto-galleriaan. Paikallisen taiteilijan, Andreas Alarieston (1900-1989) teoksista ja töistä koottu näyttely, joka on esillä Sodankylän kunnantalona toimineessa rakennuksessa. Museo-galleria siirtyi jokin vuosi sitten Sodankylän kunnalta (ja Alariesto-säätiöltä) Kauko Sorjosen säätiön alaisuuteen. En olekkaan käynyt sinä aikana museossa, joten "jännä" nähdä millaiseksi museo muuttunut. Hieman museon järjestys muuttunut ja tullut kahvinurkkaus, mutta muuten tuttua ja turvallista Alariestoa esillä. Alariestohan oli syntyjään alueelta, joka jäi tekoaltaiden alle (kts. Lokan tekojärvi Wikipediassa). Itseoppinut maalari, taiteilijana Alariesto edustaa naivista tyylisuuntaa. Suuremman yleisön tietoisuuteen käsittääkseni 1970-luvulla ensimmäisten näyttelyiden myötä. Eli ei mikään nuori mies enää siinä vaiheessa. Maalausten lisäksi tuotantoon kuuluu mm. korut/mitalit ja tekipä hän myös pienoismalleja.

Kun samassa pihapiirissä oltiin, niin piipahdettiin myös Sodankylän vanhassa kirkossa. Puinen, 1680-luvulla rakennettu kirkko on säästynyt näihin päiviin asti erittäin hyvin. Säästyi 2. maailmansodan tiimellyksistäkin (saksalaisethan polttivat vetäytyessään lähes koko kirkonkylän maan tasalle). Restauroitu pari kertaa, viimeksi 1990-luvulla. Ajan tapaan kirkon lattian alle on 1700-luvulla haudattu sen ajan merkkihenkilöitä (kirkkoherra jne). Käsittääkseni ainakin yksi on säilynyt muumioituneena lattialaudotuksen alla.

Päivän viimeiseksi kohteeksi valikoitui kotiseutumuseo. Pihapiiri, josta löytyy päärakennuksen lisäksi niin navettaa, aittaa, saunaa ja sepänpajaa... Seikkailee pihapiirissä myös pari lammastakin. Päärakennus taitaa olla 1900-luvun pirtti. Siirretty museon alueelle 1960-luvulla, kas kummaa, tekoaltaan edestä. Museo on toiminut myös parissa kotimaisessa leffassa "näyttämönä". Ainakin Lapin kullan kimallus -elokuvassa museo esiintyi kruununvouti Plantingin (virka)asuntona. Ja Visit Sodankylä -sivuston mukaan on ollut myös Mosku-elokuvassakin.

Mitäs vielä? Tämän jälkeen kotia kohti. Tai siis minä läksin kotia kohti, ruokakaupan kautta. Vieraat läks kaupan kautta majapaikkaansa Luostolle. Tais kävässä ilmeisesti grillin kautta... Nimittäin Torigrillillä tarjolla mm. porokebabia ja porokäristystä, jota suosittelin pikaiseen ja "roskaruuan" nälkään. Ei taida monessa paikassa olla tarjolla paikallisista aineksista ruokaa pikaruokapaikoissa...

Kotiseutumuseo, päärakennus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti