Harhaili ajatukset hieman, aloin miettimään nimittäin erästä termiä. Voiko nykyään puhua ikkunashoppailusta? Selailin nimittäin nettikauppoja ilman aikomustakaan ostaa yhtään mitään. Siitä juuri juolahtikin ikkunaostokset-termi mieleen. Nehän tarkoittaa lähes samaa asiaa? Myytävien tuotteiden tarkastelu ilman aikomusta ostaa tuotetta.
Mitäs minä "ikkunashoppailin" sitten? Lähinnä ATK-tarvikkeita, eli tietotekniikan juttuja etsiskelin. Aloin nimittäin miettimään onko nykyään myynnissä diskettiasemia. Eli laitteita, joilla pystyisi lukemaan niitä iänvanhoja levykkeitä. Niitä levykkeitähän on vielä olemassa kasapäin ja varmaan osassa diskettejä on tietoja, jotka pitäis saada talteen. Onhan niitä ulkoisia levykeasemia vielä myynnissä, USB-johdolla tietokoneeseen liitettäviä laitteita. Pitäisikö hankkia ennen kuin katoaa kokonaan markkinoilta?
Heh... Tässähän muuten on vanha kunnon vitsin paikka. Eli tietääkö nuoriso enää mikä on disketti? Onko disketti unholaan painuva muisto, joka nykyään tarkoittaa Tallenna- eli Save-painiketta? Jos haluat lukea lisää, niin hieman taustaa You 3D printed the Save icon -meemistä löytyy The Vergen sivuilta.
Kun kaupoista puhe... Käväsin tänään kaupassa, vaikka alkujaan ei ollutkaan tarkoitus käydä missään. Piti vappua varten ostaa tarvikkeita. (Vappuhan on tän viikon perjantaina.) Poikkesin myös Lidlissä, kun tarjouslehdestä bongasin pari tuotetta. Olen jo pitemmän aikaa etsiskellyt halpaa kompostoria, kun erinnäisten sattumusten johdosta vanha kompostori hajosi. Aina väärään aikaan liikenteessä, kun kompostorit ovat olleet tarjouksessa (tuotteet loppuneet jne). No tällä viikolla kompostori tarjouksessa 25 euroa. Ei paha hinta.
Kotiin palatessani huokaisin syvään. Lunta maassa reilu metri. Milloinkas minä nyt pääsen kokoamaan tuota kompostoria? Minusta tuntuu vahvasti siltä, että nuo tarjoukset on suunniteltu kaupan kotimaan säiden mukaan. Se on nyt hieman eri täällä kylmässä pohjoisessa kuin lämpimässä etelässä...
Ärsytys! Huomasin jälleen sen, että tässä mun läppärissä ei oo tarpeeksi USB-paikkoja! Ostin tietokoneen viime syksynä. Halvin mikä löytyi, sopivin minun budjetille. Mutta tässä on vain kaksi USB-paikkaa! Yksi on pakostakin varattu hiirelle, niin eipä tähän paljon muita lisälaitteita liitetä. Mitä jos mun pitäisi esimerkiksi tulostaa dokumentti USB-tikulta? Pitää joko poistaa tuo ulkoinen hiiri tai siirtää tulostettava tiedosto tietokoneelle... En tiedä. Pitää elää vaan tän kanssa jotenkin.
Aiheet ja teksti poukkoilee asiasta toiseen ilman mitään järjellistä "juonta". En tiedä miten siirtyä aiheesta toiseen luontevasti, enkä tiedä miten rakentaa sujuva kokonaisuus. Anyway...
Sää on takuuvarma takuuvarma hitti keskustelunaiheena. Jos ei muuta, niin säästä voi turista pitkät pätkät. Aiemmin tekstissä taisin mainitakin lumitilanteen. Täällä Pohjois-Suomessa on lumitilanne ennätyksellinen. Tällä(kin) hetkellä lunta on virallistenkin mittausten mukaan yli metri. Ja epävirallisten mittauksienkin eli harjanvarsimittausten perusteella luvut pitävät paikkansa. Yli puolenvälin oli takapihalla lunta kun toissapäivänä mittasin. Sulaakohan ennen juhannusta?
Ilmatieteen laitoksen Sodankylän Tähtelän mittauspisteellä lumen syvyys on tänä aamuna ollut 102 cm. Hei muuten! Päivän knoppitiedon paikka: Tiesitkö lumen massan vaikuttavan painovoimaan? Sen verto lunta, että herkimmät painovoimamittarit aistivat sen massan... Asiasta kertoi Tekniikka ja talous (24.4.2020).
Lumitilanne eli tieto lumen syvyydestä löytyy vaikkapa Ilmatieteen laitoksen sivuilta vuodenaikatilastoista (Talvi 2019-20).
Uutisia, historiaa ja historia-aineistojen keräilyä
Ja lopuksi muutama uutinen. Oikeastaan kyseessä tiedote tai apupyyntö. Luin nimittäin pari tiedotetta STT:n (Suomen tietotoimisto) julkaisua koskien vappua ja koronatilannetta. Hieman samantapaisia keräysjuttuja ja ilmiöitä kuin aiemmassa postauksessa taisin mainita (mm. taideteosuusinnat).
Kansalliskirjasto etsii (verkko)aineistoa korona-ajan vapunvietosta. Lainaus uutisesta: "Kansalliskirjastoa kiinnostavat etenkin erilaiset etätapahtumat ja etävappuun liittyvä sisältö sosiaalisessa mediassa sekä verkkosivustoilla. Näitä ja muita vapunviettoon sekä korona-arkeen liittyviä verkkosisältöjä Kansalliskirjasto toivoo suomalaisten vinkkaavan korona-aiheeseen teemakeräykseensä."
Helsingin kaupunginmuseo on uutisen mukaan samalla asialla. (Tiedote on englanniksi.) Museo kerää aineista korona-ajan arjesta. Museon painopiste taitaa olla pääkaupunkiseutu (kun taas Kansalliskirjasto koko Suomi).
PS/Edit: Löysin Yle Areenasta erään ohjelman liittyen muistitietojen ja kokemuksien keruusta. Yle Uutisluokka Triplet -ohjelma julkaisi 27.4.2020 Museot ovat kiinnostuneita ihmisten korona-ajan kirjoituksista -uutisklipin. Videolla kerrotaan miten ihmiset ovat kiinnostuneet keräämään talteen kirjoituksia kokemuksistaan jne.
Kiitos käynnistä, tervetuloa uudellen! |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti