maanantai 19. elokuuta 2019

Sanasta kiinni, kirjallisuutta ja muuta höpinää

Selailin nettiä, lueskelin jotain BoredPanda-sivuston outojen asioiden listausta. Jostain kumman syystä törmäsin termiin "juorupeili". Kyseinen laite kiinnitetään ikkunanpieliin, jolloin katsoja näkee laajemman alueen (nk. kuoleet kulmat). Ruotsiksi juorupeili on "skvallerspegel", tanskassa vastaava on ilmeisesti "gadespejl". Laitetta ei pidä sekottaa niihin virallisiin liikennepeileihin, joita joskus näkee teiden varsilla.

Päivittelin sanaista listaa, eli toisessakin blogissa merkintää painotekniikkaan liityvästä sanastosta. Tai oikeastaan painoteknisestä historiasta. Tiesittekö, että painohistorian alkuaikojen painettuja kirjoja kutsutaan inkunaabeleiksi? Eli ennen 1500-lukua painettu kirja on inkunaabeli, eli kehtokirja.

Törmäsin kehtokirja-termiin viimeksi Kansalliskirjaston Instagram-tilillä. Kansalliskirjaston kokoelmissa on useita eri aikakausien teoksia. Osa teoksista on erittäin vanhoja ja kyseiset teokset vaativat erikoisempaa säilytystä. Eräässä päivityksessä kirjoille oltiin hankkimassa (uusia) säilytyslaatikoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti