tiistai 12. joulukuuta 2017

Korvamatoja, kirjallisuutta, tapahtumia, sekalaista

Välillä mielessä pyörii ärsyttävyyteen asti jokin laulu tai biisin kertosäe. Joulun läheisyydestä huolimatta olen saanut vältettyä suurimman osan joululauluista, joten ei ole ne soinut mielessä.

Tällä kertaa mielessä on pyörinyt Pizza Enricon Mita sina sanoa -biisi. Mita mita sina sanoa, onko pitsassasi jotain muka vikana... Vuodelta 2003? Kovin äkkiä aika kulunut. Vastahan se ilmestyi?

Käväsin päivällä kirjastossa lukemassa päivän aviisit ennen päivä urheiluja (pickleball-vuoro nimittäin). Tapani mukaan silmäilin pikaisesti poistomyyntihyllykön, josko löytyisi jotain mielenkiintoista. Ja niinhän sieltä löytyikin, nimittäin Väinö Linnan Sotaromaani. Päätin ostaa kirjan, kun kerta löytyi. Aiemmin katsomani Tuntematon sotilas -leffa oli kenties osasyyllisenä kirjan hankintaan... Poistomyyntihyllyyn jäi vielä Tuntematon sotilas, joten äkkiä ostamaan jos mielenkiintoa riittää. Saattaa mennä äkkiä.

Liikunnasta mieleen. Tällä viikolla taitaa minut löytää useamman kerran pelaamassa pickleballia. Maantain jumppavuoron jälkeen sovittiin tälle päivälle (tiistai) yksi vuoro. Tämän päivän vuoron jälkeen innostuttiin huomisellekin varaamaan vuoro. Ja perinteisesti torstaisin ollaan käyty pelailemassa... Hikinen viikko siis tiedossa.

Selailin sosiaalista mediaa, lueskelin Facebookin syötteitä, kun törmäsin erääseen merkintään Fazerin Kiss-Kiss-karkeista. Makeinen täyttää tänä vuonna 120-vuotta. Vanhempia kuin Suomi, kuten kotisivuillan mainitsee. Fazerin yksi vanhimmista tuotteista, kettukarkit taitaa olla vielä vanhempia. Postimerkkejä harrastavana huomioni kiinnittyi mainintaan 100-vuotisjulkaisusta. 1990-luvun alussa nimittäin julkaisiin merkki, jossa oli karkkikääreen kissat.
Fazerin kotisivuille ja karkin esittelytekstiin on tainnut livahtaa kirjallinen virhe. Äidinkielenopettajat ovat ainakin varoittaneet vastaavasta erheestä useasti. "...se pääsi postimerkkiinkin. Sen voi edelleen löytää Fazerin Parhain -pusseista." Mikä se? Ja viimeinen lause. Viitataanko siinä edelliseen lauseeseen (postimerkkiin)? Tarkoitus varmaan puhua karkeista, mutta kirjoittajalla tullut erhe lauseenrakenteessa.

Kirjallisuudessa ja kirjoittamisessa pysyäkseni pari asiaa juolahti mieleen. Esimerkiksi luin juuri uutista, jossa Keskusrikospoliisi tutkii jotain talousrikosta. Miten kyseisen organisaation lyhenne kirjoitetaan? Kaikki pienellä (krp) vai kaikki isolla (KRP). Vai jotain siltä välin (Krp)? Arki/jokapäiväisempiä esimerkkejä lienee televisio ja informaatioteknologia sekä eri levykkeet ja disketit. Olen tottunut (ja oppinut) kirjoittamaan lyhenteet isolla (TV, IT, CD, DVD). Nykytrendi vaikuttaisi siirtyvän höllempään suuntaan, ei ole väliä onko isoilla vai pienillä kirjaimilla.

Loppuun vielä muutama sananen tulevista tapahtumista. Hotelli Sodankylässä joulun alla perinteinen pikkujoulukausi, joten jouluaiheisia tapahtumia. Ite en pikkujouluja kait ikinä ole juhlinut (sanan varsinaisessa mielessä), joten ne skippaan tänä(kin) vuonna. Vuodenvaihteen molemmin puolin järjestetään standup-keikkoja hotellilla. Saatan piipahtaa, joko toisessa tai peräti molemmissa. Ja käsittääkseni taitaa perinteiset perjantai-jutut pyöriä koko ajan Krouvissa (pubivisa ja jamit). Korjatkaa toki jos olen väärässä. Ainakin hotellin FB-sivujen tapahtumaosiossa on ollut perjantaisin merkintä visailusta. Pitänee tarkistaa jossain vaiheessa nekin menovinkit.

Onkohan Tapaninpäivänä mitään ohjelmaa missään. Sehän on 26.12. perinteikäs Tapsantanssien päivä...

Linkit
Lyhenteet, Kielitoimisto
Lyhenteet: isot vai pienet kirjaimet, Kielitoimisto
Lyhenteet haltuun, Kielikello 4/2009

PS.
Uutisen mukaan (IS) tulevissa äidinkielen yo-kokeissa kielioppi/oikeinkirjoitus olisi jäämässä vähemmälle huomiolle. Kumma juttu. Varsinkin kun juuri äidinkielessä kielioppi ja oikeinkirjoitus ovat eräät keskeisimmistä osa-alueista...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti