torstai 16. tammikuuta 2025

Päivän ruokaohje: Kaalipata

Huomasin erään tarjoustuetteen eilen käydessäni kaupassa. Kaali! Ja sattumalta vielä sopivan kokoinen eli tarpeeksi pieni tarpeisiini. Taisi jäädä alle kilon painoiseksi. Normaalisti tuplasti enemmän tavaraa, ainakin. Pari ihmistä ei kovin paljoa tarvi... Ostin ja tekaisin illalla siis kaalipataa pitkästä aikaa. Hyvää tuli, suosittelen!

Mitä kaalipataan tulee? Ohjeita varmaan yhtä monta kuin kokkiakin, ja tässäpä minun versioni

  • Kaali
  • Jauheliha
  • Lihaliemikuutio (liha- ja kasvis-)
  • Tomaattipyré
  • Soijakastike
  • Hunaja, siirappi
  • Kasvikset yms (porkkana, lanttu, paprika jne)
  • Riisi (2 dl)
  • Mausteet (paprikajauhe)
  • Paistamiseen ruokaöljyä

Liemikuutiot, hunaja, siirappi ja tomaattipyre sekoitetaan veteen (padan pohjalle hieman vettä ja ainekset sekaisin, vispilää saa ja pitääkin käyttää apuna). Mitta on noin eli maun mukaan (teelusikallinen?). Riisin voi tässä vaiheessa heittää sekaan.

Porkkanat ja paprikat (ja muut vihannekset, esim. lanttu) sopivan kokoisiksi ja pataan. Kaalin voi palastella ja suikaloida tässä vaiheessa myös.

Samaan aikaan voi paistaa jauhelihaa. Jauheliha maustetaan haluamallaan mausteella, itse maustoin paprikajauheella ja soijakastikkeella. Suolaa ei välttämättä tarvi, koska soijakastike ja liemikuutioissa on jo suolaa (jotku sanoo paljon, runsaasti ja liian paljon).

Jauhelihan jälkeen paistetaan kaali. Ei tarvi kovin kauaa paistaa, sillä kaali kypsyy (ja pehmenee) lopulliseen kypsyyteen haudutuksen aikana. Kaalit pataan ja kaikki ainekset sekaisin.

Kun kaikki ainekset padassa, lisätään vettä niin että ainekset peittyy. Noin litra vettä? Laitetaan pata uuniin n. tunniksi, lämpötila n. 200 Celsius-astetta. Asteet voi pudottaa 150 asteeseen puolessavälin paisto/haudutusaikaa. Uunin voi sammuttaa "viime metreillä" hyödyntäen nk. jälkilämpö (uuni jäähtyy hitaasti).

Riisin kypsyyttä kannattaa seurata ja mitoittaa haudutusaika sen mukaan. Käyttämäni riisin keittoaika on 30-45 minuuttia, uunissa hauduttamalla riisin kypsymiseen menee hieman pitempi aika.

Tarjoillaan vaikkapa ketsupin ja/tai puolukkasoseen kanssa.

Alkuasetelma eli raaka-aineet.

Välivaiheet eli ainesten
pienentäminen ja/tai ruskistaminen.

Lopputulos eli valmis pata
tunnin uunissahauduttamisen jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti