![]() |
Kuvakaappaus Googlen katunäkymästä |
Sodankylässä kumikorjaamo sijaitsee näkyvällä paikalla 4-tien varrella. Joskus 1990-luvulla rakennuksen seinälle ilmestyi näyttö, joka kertoi ulkolämpötilan. Isot punaiset numerot näkyivät kauas, ja aina pää kääntyi näyttöä kohti kun liikkeen ohi kulki. Aikaa kului, ja niin kului myös mittaristo ja näyttö. Joskus 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä mittaristo rapistui, eikä sitä enää korjattu tai huollettu säännöllisesti. Loppuvaiheessa osa numeroiden valoistakin puuttui kokonaan. Jossain vaiheessa taulu poistui kokonaan, jäljelle jäi vain haalistuma mittarin paikalle.
Vaikka mittaritaulu poistuikin vuosia sitten, vanhasta tottumuksesta pää aina silloin tällöin kääntyy kohti kumikorjaamon seinää. Tuttu ilmiö psykologiasta, Pavlovin ehdollistamiskokeet jne. Vaikka kuinka useasti kääntyikin pää kohti seinää, enää ei seinä kertonut ulkolämpötilaa. Mutta!! Tällä viikolla liikkeen ohi ajaessani käänsin katseeni jälleen liikettä kohti. Mitä vanhat kurttuiset silmäni näkivätkään? Seinään oli asennettu uusi näyttö! Tällä kertaa peräti uusilla ominaisuuksilla lisättynä. Lämpötilan lisäksi näkyi kellonaika (vuorottelivat näytöllä). Tekstin värikin oli vaihtunut punaisesta valkoiseen.
Pyykinpesu ja -huuhtelu
Kuinka moni käyttää pyykkiä pestessä huuhteluainetta?
Pyykkiä pestessä käytetään veden lisäksi pesu- ja huuhteluainetta. Pesuaineen käyttöön on selkeät, ymmärrettävät perusteet. Pesuaine reagoi likaan, poistaa likaa tekstiileistä eri kemiallisin keinoin. (Onko reagoi oikea/kuvaava termi?) Mutta entä huuhteluaine? Mikä sen funktio loppujen lopuksi on?
Huuhteluaine on mielestäni... Ööö, nurinkurinen aine? Mielestäni tarpeeton huuhtelu-toiminnan ja -periaatteen kannalta. Pyykkiä pestessä ensimmäisillä kerroilla ("kierroksilla") lika peseytyy pois pesuaineen avulla. Pesun jälkeen on vuorossa huuhtelu. Huuhtelussa pyykistä eli tekstiileistä huuhdellaan siinä vielä olevat liat ja pesuaineet pois. Siinä mielessä huuhteluaine on turha. Miksi pyykkiin lisätään jotain, jos pyykistä/tekstiilistä pyritään poistamaan ylimääräiset ainesosat pois?
Hei muuten! Miten patalaput pestään? Heitetään pesukoneeseen muun pyykin joukkoon ja pestään? Luin juuri erään patalapun ohjelappua, jonka mukaan patalappu "ei saa joutua kosketuksiin [...] veden kanssa". Miten minä saan silloin pestyä kyseiset tekstiilit, jos vettä ei saa käyttää? Ei siinä, kielloista huolimatta pesin patalaput pesukoneesssa. Ei hätää, patalaput säilyivät ehjänä eikä räjähtäneet veden kosketuksesta.
Lisäkysymys patalapuista: Kuinka usein pesette patalaput? Ja missä lämpötilassa? Itse pesen patalaput ehkä kerran tai pari vuodessa. Ja joko 40 tai 60 asteessa riippuen materiaalista (esim. villa ei kestä korkeita lämpötiloja).
![]() |
Mitä patalapulla saa ja voi tehdä? |
Sosiaalinen media
Uusia merkintöjä RePost-blogissa! Arvostelussa eräs aasialainen olut, käykääs lukasemassa.
Olikohan muuta? Ei kait tällä kertaa muuta, ei ainakaan muuta tule mieleen tällä hetkellä. Joten seuraavaan kertaan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti