tiistai 24. tammikuuta 2023

Vuoden 2023 eka merkintä

Jeee! Eka viikko takana! Tai siis... Eka viikko töissä tänä vuonna, ja toinen työviikkokin on jo puolessavälin. Tammikuuhan on jo pitkällä yli puolenvälin. Opetus kansalaisopistossa alkoi maanantaina 16.1.2023, ja ekalla viikolla oli pari-kolme opiskelijaa digineuvonnassa.

Sompio-lehden juttu
opiston opetuksesta

Niin, olen ollut Revontuli-opistossa (kansalaisopisto) opettamassa tietotekniikkaa neljättä talvea. Olen vetänyt pari älylaitteisiin ja tietokoneisiin liittyvää kurssia (ryhmäopetus) ja yksilöopastusta koko ajan. Eli olen neuvonut ja opastanut ihmisiä laitteiden käytössä. Oli kyse sitten kännykän kameran käytössä tahi tabletin (tai tietokoneen) netin käytössä, niin olen neuvonut asiakkaita parhaani mukaan.

Parina viime vuonna on ollut hiljaisempaa, viikossa pari asiakasta. Mutta viime syksy oli ensimmäistä kertaa peräti ruuhkaa ajanvarauksen kanssa. Taisi syksyllä parhaimpaan aikaan olla joka päivä asiakas tai pari. Mukava kehitystä. Onneksi nyt vuodenvaihteen jälkeen aloitus ollut sopivan leppoisaa. Kolmena päivänä opastettavia tähän mennessä...

Mitä vielä? Vuoden alussahan on perinteisesti paneuduttu terveyteen. Parempaa ja terveellistä elämää uudenvuodenlupauksissa jne. Josko minäkin muutaman sanan?

Itellä on psoriasis, johon on lääkkeitä jos jonkinlaista. Perusvoiteita menee päivittäin jos jonkinlaista. Onkohan mulla kolme vai neljä eri perusvoidetta? Hieman eri tilanteissa eri rasvoja... Mutta lääkkeenä mulla on eräs pistettävä biologinen lääke. Kolmen kuukauden välein pitää pistää. Nyt tämän vuoden eka pistos sattui olemaan nyt tammikuun loppupuolella. Hieman kirpasee tuo hinta! Piti oikein tarkistaa, etten höpötä... Yliopiston apteekin sivujen mukaan 2980 euroa. No onneksi Suomi ja lääkekorvausjärjestelmä. Alkuomavastuujutut ja muut alennukset, hinta ekalle piikille n. 600 euroa, jonka jälkeen kaikki reseptilääkkeet pari euroa per satsi. (Kts. Kelan / Vuosiomavastuu eli lääkekatto)

Hieman oli vaikeuksia saada tuota mun lääkettä. Toimitusvaikeuksia kynämallin lääkkeessä, piti sitten kirjotuttaa resepti myös piikki-versiollekin (mikäli olisi jatkossa toimitusvaikeuksia jommalla kummalla). Onneksi sain kuiten kynämallin lääkkeen, helpompi pistää.

Nyt alkuvuodesta oli lääkärinsoittoaika. Veriarvoja seurattu noitten psorilääkkeiden johdosta. Nyt otettiin myös vitamiinien osalta verikokeet. Tai oikeastaan D-vitamiinia tutkittiin. Oli liian alhaiset arvot, joten määrättiin kolmen kuukauden D-vitamiinin kuuri. Tais olla 50 mikrogramman annostus... Normaalisti taitaa olla alle 10 mikrogrammaa suositusarvot, mutta nyt mennään tällä annostuksella että saadaan arvot kohilleen. Kun arvot saatu normaalille tasolle, niin annostusta vähennetään... Katsotaan sitten keväällä mikä on tilanne.

Mutta minä lähden tästä nyt syömään...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti