perjantai 8. heinäkuuta 2022

Helsingin-matka 26.6.-3.7.2022, vol. 2

Matkan aloitus oli hieman epäonninen, jumitinhan Tampereelle. Toisaalta, jossain vaiheessa mietin onko paikoissa kovin paljon eroa. Katselin torin laidalla Stockmannin tavaratalon kylttiä, ratikka kolkutteli säännöllisesti ohi ja paljon ihmisiä... Hetken jo naurahdin, olenko jo Helsingissä.

Mutta asiaan eli Helsingin matkaan!

Saavuin majapaikkaani, jotakuinkin aikaraameissa. Ilmoitin myöhästymisestä jo etukäteen, mutta sisäänkirjautumisen osalta ei aikataulut paukkunut niin paljoa kuin otaksuin. Virallisesti kait alkoi klo 14 ja taisin astua hostellin ovista sisään vartin yli kaksi. Eli siinä mielessä ei myöhästymistä, vaikka juna olikin yli 6 tuntia myöhässä.

En maanantaille enää jaksanut lähteä kiertelemään nähtävyyksiä, vaikka alkuperäisen suunnitelman mukaan olisin voinut käydä kohteessa tai parissa. Jos nimittäin olisin ollut Helsingissä pari tuntia aikaisemmin. Matkustaminen vie aina veronsa. Lepäilin siis maanantain, mitä nyt kävin syömässä ja kaupassa täydentämässä juomavarastoja. Lähes 30 asteen helteillä menee yllättävän paljon vissyvettä...

Mitäs minä tiistaina teinkään? Muisti pätkii, kaikkia yksityiskohtia muista, ainakaan kellonaikoja muista. No, ruokailemassa ainakin kävin. Olen ehkä liikaa kaavoihini kangistunut, että ruokailu yleensä samoihin aikoihin päivästä, vaikka millaiset muuten olis nuo aikataulut... Mutta en taida sen kummemmin ruokailuista kirjoitella (jos ei ole erikoisen erityistä mainittavaa).

Kaupunginmuseo sinisessä talossa.
Kuvan lähde: www.helsinkikuvia.fi


Ruokailun jälkeen läksin museossa käymään. Tarkoitus oli käydä jo viime reissulla kolme vuotta sitten kyseisessä museossa, mutta silloin ei aikatauluihin mahtunut. Jätin suosiolla seuraavaan kertaan siis. Kyseessähän on siis Helsingin kaupunginmuseo, joka sijaitsee Senaatintorin laidalla/nurkilla. Rakennus tunnetaan Sederholmin talona, ja se on rakennettu 1750-luvulla (Helsingin keskustan vanhimpia taloja).

Museossa esitellään tosiaan Helsingin (kaupungin) historiaa. Tiloista löytyy mm. panoraamakuva/-kuvia, josta voi nähdä miltä Helsinki näytti esim. 1900-luvun alussa ja miltä sama paikka näyttää nykyään. Itse aloitin ylimmän kerroksen Rikki - kun mieli särkyy -näyttelystä, johon on koottu mielenterveydenhoidon historiasta ja nykytilasta (käsittääkseni Helsingin alueella toimineen "hullujenhuoneen" asukkaiden kautta ja esimerkkinä). Mitä asukkaat ovat tehneet ja miten "hulluutta" on hoidettu vuosien ja vuosisatojen kuluessa.

Seuraavaksi tutustuin museossa Helsingin valitut palat -osioon. Punaisena lankana taisi olla suurimmassa osassa 1900-luvun Helsinki, eli miltä eri (elämän)alueet näytti vuosisata sitten. Olikohan 1950-luvulle asti kattava ajanjakso? Miltä näytti (ja kuulosti) korttelikahvila 1950-luvulla, mitä kuului talkkarin varustukseen ja toimeen jne. Mielenkiintoinen näyttely. Mielenkiintoisin osio (tai esine?) kenties oli 1870-luvun Helsinkiä esittävä pienoismalli sekä 1900-luvun alun panoraamakuvista koostettu "näkymä". Hauska hieman verrata miten neljässä vuosikymmenessä maisema muuttunut ja mitkä rakennuksista nykyään(kin) pystyssä, mitkä osat tunnistaa jne.

Päivän kulttuuririennot olikin sitten siinä. Museokäynnin päätteeksi käväsin kahvilla museon yhteydessä olevassa kahvilassa, jonka jälkeen suunnistin... Ööö, jonnekkin? En muista oikeastaan mitä muuta teinkään iltapäivällä kuin palaaminen majoituspaikkaan ja ruokailemassa käynti. Ei mitään mainittavaa siis, heh.

Seuraavana päivänä eli keskiviikkona oli tiedossa hyvän ystäväni luona käynti. Mutta siitä sitten seuraavassa tekstissä ja merkinnässä. Ei jaksa kaikkia yhdellä kertaa. Niin,juu! Ja kuvia lisään kunhan olen saanut ladattua ne ensin koneelle ja muokattua/rajattua niitä tarpeeksi.

Ensi kertaan siis!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti