Selailin tässä eräs päivä Uusi Rovaniemi -lehden artikkelia, jossa kerrottiin erään rovaniemeläisen henkilön kuvakokoelmasta. Raijan albumista -juttusarja, ensimmäiset osat julkaistu 2018, osa jutuista löytyy Lapin Kansan artikkelihaulla (Lapin Kansa ja Uusi Rovaniemi ovat nykyään osa Kalevaa.) Lisäksi luin Lapin Kansan artikkelin Seinätapetiksi vaikka Kekkonen Pohjanhovissa – Museoviraston kokoelmassa satoja Rovaniemi-kuvia vapaaseen käyttöön (27.1.2021), jossa kerrottaan Finna-palvelun kautta löytyvistä vapaasti käytettävissä olevista valokuvista. Näistä artikkeleista sain kipinän, idean, koota eri arkistopalveluita yhteen merkintään. Osa arkistoista on keskittynyt johonkin tiettyyn aiheeseen ja aineistolajiin, osalla taas on laajempi laji- ja sisältöpohja.
FINNA
www.finna.fi, esim. kuvahaku
Esittelynsä mukaan "koti miljoonille kulttuuri- ja tiedeaineistoille". Kansalliskirjaston ylläpitämä palvelu eri arkistojen, kirjastojen ja museoiden materiaaleille.
KANSALLISARKISTO
arkisto.fi, esim. Digitaaliarkisto (hakupalvelu)
Opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuuteen kuuluva organisaatio/virasto. Tehtäviin kuuluu mm. eri viranomaisten asiakirjojen asiakirjojen säilyttäminen. Wikipedian artikkelin mukaan "arkisto huolehtii säilyttämänsä asiakirjallisen kulttuuriperinnön tarjoamisesta tutkijoiden käyttöön. Se osallistuu myös alansa tutkimus- ja kehittämistoimintaan". Eri osa-alueille (esim. kartta- tai kirkonkirja-arkistot) eri hakupalvelut.
ELKA, Suomen elinkeinoelämän keskusarkisto
elka.fi, hakusivut
Nimensä mukaisesti elinkeinoelämän eli pääasiassa kaupallisten tahojen (kaupat jne) eli elinkeinoelämää koskevan datan/historiatiedon säilyttämiseen (ja julkaisemiseen) tarkoitettu arkisto. Hakutoiminnolla löytyy esimerkiksi Sodankylä-hakusanalla 260 tiedostoa (kuvia, muistioita, esitettä jne). Maininnan arvoisia lienee esimerkiksi kuvat pankeista (KOP, SYP) ja tekoaltaiden rakentamiseen liittyvät kuvat.
LAPIN MAAKUNTAMUSEO (Arktikum), kuva-arkisto
Rovaniemi.fi, hakupalvelu (kuvat)
Sivustolta löytyy maakuntamuseon kuva-arkiston aineistoa, joka on osa Rovaniemeä ja Peräpohjolaa koskevaa kokoelmaa. Hakupalvelu on jaoteltu kolmeen eri osa-alueeseen (kuvat, esineet, arkistoaineisto). Arkisto sisältää noin 350 000 kuvaa, esimerkiksi kuvia hakutoiminnolla löytyy lähes 13 000. Sodankylä-hakusanalla löytyy reilu parisataa kuvaa.
Ylen palvelut ja arkistot
Yleisradiolla on omat arkistonsa ja hakusivustonsa. Areena on kai tunnetuin Ylen palveluista, jossa on ajankohtaiset tv- ja radio-ohjelmat. Elävä arkisto on Ylen palvelu, johon on koottu vanhoja/historiallisia ohjelmia (tai nk. tietoiskuja menneestä).
Ohjelmissa ja elokuvissa on vuosien ajan käytetty äänitehosteita. Ylen on laittanut Freesound-sivustolle jakoon käytössään olleita äänitehosteita, jotka ovat vapaasti muiden käytettävissä. Esitetekstin perusteella Ylen arkistoissa on kymmeniä tuhansia äänitteitä, joita digitoidaan ajan kanssa. Tähän mennessä sivustolla on reilu 1000 äänitettä tarjolla. Lisää äänitehosteista voi lukea vaikka tästä ja tästä.
KAVI, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti
Kavi on nimensä mukaan audiovisuaalista historiaa (elokuvia yms) tallentava organisaatio.
Elonet-sivusto on sivusto, josta löytyy Kavin hallinnassa olevien kotimaisten elokuvien hakusivusto. Sivustolla voi katsoa palvelusta löytyviä elokuvia. Uutisen mukaan (12/2019) sivustolta löytyy reilu 200 elokuvaa, ja loput tulee löytymään myöhemmässä vaiheessa.
Elävä muisti on hakupalvelu, josta löytyy Kavin arkistojen materiaalia. Sivuston materiaali mielestäni keskittynyt enemmän nk. uutiskatsauksiin ja lyhyempiin juttuin (kun taas Elonet on enemmän elokuvien sivusto).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti