keskiviikko 23. joulukuuta 2020

Jouluviikko 2020

Tällä viikolla vietetään joulua. Jouluaatto eli 23.12. on tänä vuonna torstaina. Eli huomenna. Klassinen kysymys tähän väliin lienee paikallaan... Oletko ollut kiltti? Tuoko pukki risuja vai lahjoja?

Niin, tänä vuonna(kaan) ei taida joulu olla yhtä "yhteisöllinen" kuin joskus aiemmin. Nimittäin tuo vihuliainen korona-epidemia on rajoittanut hieman (siis "hieman") joulunviettoa. Pahimmilla alueilla rajoitukset sen verto vahvat, ettei juhlia järjestetä ollenkaan.

Mitenkäs muuten on tuo talvi sujunut? Tuleeko talvesta valkea, kuten joululaulussa toivotetaan? Tuskin... Ainakin näillä näkymin joulun aika on varsin harmaa sään(kin) puolesta. Suurin osa Suomesta kärvistelee plussan puolella ja lunta ole nimeksikkään. Täällä meilläkin on ollut plussan puolella koko alkuviikko. Ainoastaan loppuviikosta ja viikonlopulle on luvattu pakkasia.

Mutta minä poistun nyt, pitää hieman valmistella joulua...

Lähde: Maaseudun tulevaisuus (19.12.20)

Netistä/sosiaalisesta mediasta poimittu "tiedote"


tiistai 15. joulukuuta 2020

Verotusta ja kuvanmuokkausta

Alkuun sopivasti voisi lausua pätkän Luukkaan evankeliumista, jota näin joulun aikaan ruukataan lukia erittäin hartaasti

"Siihen aikaan antoi keisari Augustus käskyn, että koko valtakunnassa oli toimitettava verollepano. Tämä verollepano oli ensimmäinen ja tapahtui Quiriniuksen ollessa Syyrian käskynhaltijana. Kaikki menivät kirjoittautumaan veroluetteloon, kukin omaan kaupunkiinsa."
Tänään (ti 15.12.20) tuli nimittäin ens vuoden verokortti. Sisältö ihan ok, ei pahemmin moitittavaa. Veroprosentti oli kohtuullinen. Ainoa vika oli toisen verokortin tulorajassa, joka oli tänä vuonna liian pieni. Aikaisempina vuosina se tosin on ollut reilusti liian suuri...

Saan siis kaksi verokorttia, joista toinen on tavallinen/normi palkansaajan verokortti ja toinen on omaishoitajan verokortti. Olen toiminut useamman vuoden omaishoitajana, ja verokortti sitä toimea varten on toimitettu muistaakseni kolme kertaa. Viime vuonna raja taisi olla ruhtinaallisen 8.000 euron luokkaa, kun taas tänä vuonna kyseisen verokortin raja oli pudonnut 4.500 euroon. Muuten hyvä, mutta tämän vuoden palkkioiden perusteella se on 500 euroa liian vajaa. Bruttotulo on tänä vuonna ollu 412e/kk, ja sehän tekee vuodessa paria kymppiä vaille 5.000 euroa. Joten, tämän perusteella soittoa verohallintoon ja korjaamaan tulorajaa. Hieman jäi pelivaraa(kin), jos palkkaan tulis vaikka parin euron indeksikorotuksia niin ei tarvi heti uutta korttia hankkia.

Uusi kortti toimitetaan kuntaan, kunhan saavat lähetettyä sen. Ja jos posti ei sitä matkalla hukkaa. Tuo varsinainen verokortti voinee toimittaa sitten jossain vaiheessa opistolle. Kansalaisopistollahan on keväällä(kin) tietotekniikkaan liittyviä kursseja, joissa olen lupautunut olemaan. Opetusta ja opastusta siis tiedossa!

Ja aiheesta toiseen, eli kuviin ja muokkauksiin!

Vihdoin ja viimein, tai oikeastaan pitkästä aikaa aloin muokkailemaan kuvia ihan kunnolla. Siis hieman vakavammassa mielessä kuin pelkkää kuvanrajausta ja kuvakoon muunnoksia somea varten. Olen esimerkiksi perehtynyt siihen miten mm. taustan sais plurrattua (siis sellanen tausta epäselvä - ja kohde terävä). Hieman hankaluutta tuonut se, että ohjelma on ihan uusi. On pitänyt aloittaa (lähes) alusta alkaen opiskelu.

Olen aiemmin käyttänyt tietyissä kuvanmuokkauksissa Adoben Photoshoppia. Esimerkiksi "puhdistus" eli eräänlaista roskien poistoa/häivytystä ja aiemmin mainitsemani rajaus ja taustan häivyttäminen. Mutta Photoshoppi on maksullinen ja olen käyttänyt sitä vain töissä, niin on pitänyt hankkia ilmainen kuvankäsittelyohjelma kotikoneelle. Siispä latasin Gimp-ohjelman, jota olen nyt "opiskellut" pari päivää.

torstai 10. joulukuuta 2020

Pikapäivityksiä ja kirjan korjailuja

Viime kerralla taisin mainita kirjaston poistomyynnin ja sieltä hankkimani kirjat. Muistaakseni? No, jokin aika sitten tosiaan tuli hankittua pari tietokirjaa kirjaston poistokirjahyllyköstä. Kirjastolla taitaa olla nykyään aulassa hyllyllinen kirjoja myynnissä ympäri vuoden (levyistä ja lehdistä puhumattakaan). Pari kertaa vuodessa taitaa järjestää isomman myyntitapahtuman, johon laittavat myyntiin isomman määrän kirjoja.

Mutta asiaan! Hankin tosiaan ihan lukukelpoisia kirjoja. Mutta perinteiseen tapaan, kirjaston poistokirjoissa on jotain pientä "vikaa". Joko niitä ei lainata/lueta tai ne ovat repaleisia. Yksi ostamani kirja oli hieman huonossa kunnossa selkämyksensä osalta. Kirjan selkämys (paperi, jossa kirjan nimi) oli irronnut itse kirjasta. Ei muuta kuin korjaushommiin!

Kirjan selkämys oli siis irronnut, joka täytyi siis korjata. Miten sen tekisin? Aiemmasta kokemuksesta viisastuneena minulla oli eräs korjaustapa mielessä... Liimaus! Varmaan asiantuntijat parahtavat kuullessaan (lukiessaan) kirjan korjaamisesta liimalla. Joissain tilanteissa taitaa olla suurin ei-ei ikinä. Mutta tässä (ja aiemmassa) tapauksessa liimaus oli kenties ihan hyvä korjaustapa. Kannen pahvien eli selkämykseen ja itse kirjan välissä on pahvia. Siis molemmissa on pahvit, jota pystyi hyödyntämään liimauksessa. Eli itse kirja ei vahingoittuisi liimausprosessissa.

Kirja on nyt liimattu kokoon, kannet ovat kiinni sivuissa. Nyt ei voi muuta kuin odottaa kuivumista. Hitsi kun ei hoksannut ottaa kuvia. Mutta ehkä ensi kerralla...

Linkit

Yritin etsiä ohjeita miten kirjan voisi korjata omatoimisesti, enemmän tai vähemmän harrastepohjalla. Valitettavasti en löytänyt mitään kaikenkattavaa tietosivustoa, mutta muutaman mielenkiintoisen sivuston silti löysin.

Kirjan elinaikaa voi pidentää, Rikhardinkadun kirjasto (Hki)
Mielenkiintoinen artikkeli niin kirjankorjaamisesta kuin niitä tekevästä ihmisestä

Liimaselkäinen kirja, Punomo
Ohje kirjan tekemiseen

Törmäsin muutamaan kirjastoblogiin, mutta päätin etten linkitä niitä tähän tekstiin. Mutta muutaman (Lapin) kirjastoblogin olen listannut aiemmin julkaisemaan linkkivinkkiin (8.1.2019).

perjantai 4. joulukuuta 2020

Ostoksia, musiikkia, kirjallisuutta, kaikenlaista

Tervehdys jälleen... Onko siitä nyt kaksi vai kolme viikkoa edellisestä merkinnästä? No ainakin kaksi viikkoa. Eli aika jälleen lausua ne klassiset sanat: hengissä ollaan, vaikkei tekstiä tuliskaan.

Aloitetaanko ensin työ- ja opiskelujutuilla? Sodankylässä on jyllännyt korona nyt lähiaikoina, jonka johdosta opetus oli tauolla (karanteeni vai mikä se nyt olikaan). Tämä heijastui myös minunkin työskentelyyn sen verta, ettei pariin - kolmeen viikkoon ollut opiskelijoita digineuvonnassa. Mutta nyt viime viikolla alettiin purkamaan näitä rajoitteita, ja opetuskin on palaamassa pikkuhiljaa "normaaliin" lähiopetukseen.

Mutta itse asiaan, eli asia joka huvitti itseäni erittäin paljon. Tutkailin eräänä päivänä työkkärin sivujen kautta alueen (Lappi) koulutuksia. Jos löytyisi esim. työturvakortti-koulutusta lähialueella. Turvakorttejah tarvitaan lähes kaikkialla. Eräässä oppilaitoksessa järjestetään matkailualan koulutusta, ja eräs oppilaitoksen kurssi herätti huomioni.

"Talvipilkinnän opastuksen ABC"?!?!

Sisältö on ihan asiallista, matkailuun liittyvää koulutusta. Mutta kurssin otsikko on niin huvittava... Pistää miettimään: Osaammekohan me pilkkiä? Tarviiko se erillistä koulutusta?


Olikohan muuta josta voisin kertoilla?

Loppuviikosta on itsenäisyyspäivä. Linnanjuhlia ei tänä vuonna järjestetä. Ja varmaan mitään muitakaan suurempia juhlallisuuksia ton korona-jutun vuoksi.

Kävin nyt perjantaina täydentämässä (ruoka)varastoja itsenäisyyspäivää silmälläpitäen. Lähinnä salaattitarpeita jne. Käväsin samalla pikasesti myös kirjastossa ja kirppiksellä. Pari kirjaa tarttui kirjaston poistomyynnistä, tietokirjallisuutta... Kirppikseltä mukaan tarttui Anna Puun kahden CD:n kokoelmapaketti, kaksi ekaa julkaistua albumia. Anna Puu -albumi vuodelta 2009 ja Sahara vuodelta 2010. Joskus aikoinaan olen ostanut tuon ekan albumin, ja voiko sanoa syvästi tykästyin kyseisen levyn antiin. Ja nyt kun löytyi alle 2 eurolla pari levyä, niin ei voinut ohittaa tarjousta.

Ei muuta kuin seuraavaan kertaan!