Kuluupas tämä aika nopeaa. Heinäkuu on kohta lopuillaan, eletään jo kuun viimeistä viikkoa. Ja edellisestä merkinnästäkin on jo pari viikkoa. Vastahan minä tänne jotain kirjailin?! No, ajan kulku on tosiaan välillä verkkaista ja sitä rataa...
Mietinkin tässä yks päivä mistä tietää kesän olevan lopuillaan ja vuodenajan vaihtuvan toiseksi... Viikonvaihteessa pihalla käydessä aloin laittamaan tiukemmin päälle. Alkoi välillä olemaan vilun tunteita, vaikka aurinko paistoikin lähes pilvettömältä taivaalta. Ilma ei ole samalla tavalla lämmin kuin keskikesällä. Siinä on jokin pieni vivahde-ero, jonka huomaa. Ei ole samalla tavalla lämmin kuin aiemmin.
Mistä muusta huomaa syksyn lähestyvän? Kansalaisopistolla alkavat kurssit. Tai oikeastaan vielä tässä vaiheessa ne ovat vasta ilmoittautumisia. Sodankylässä opetusta tarjoava Revontuli-opisto aloittelee opetuksen tuossa elo-syyskuun vaihteessa, ilmoittautumiset on osassa kursseja alkaneet.
Olen itse vetämässä paria ATK-kurssia, eli tietotekniikan opetusta on tiedossa ainakin neljän kurssin verran. Syksyllä kaksi kurssia ja keväällä samat kaksi kurssia. Kurssit ja niiden sisältö liittyvät näihin nykyajan "mobiileihin laitteisiin", eli älylaitteet (kännykät, tabletit jne). Käydään läpi toimintoja ja mitä kaikkea niillä voi tehdä. Samanlaisia kursseja vedin jo viime talvena, joten tuttua hommaa.
Sodankylän alueen tietotekniikka-kurssit löytyy täältä. Nyt syksyllä alkaa minun opettamana esimerkiksi Älypuhelin ja tabletti ihan alusta -kurssi ja Hyötyä ja iloa! Digitaidot haltuun kirjastossa -kurssi. Nämä kurssit ovat maksullisia (osa viime vuoden kursseista oli ilmaisia). Tais olla kympin luokkaa, ei paha hinta minun mielestäni. Lisäksi koko vuoden pyörii nk. yksilöopastus/opetus. Eli jos on pientä pulmaa laitteiden kanssa, niin opastuksen saa henkilökohtaisena aikana (n. 1½h). Hieman kalliimpi kuin ryhmäopetus, mutta siinä saa tosiaan koko ajan ja opetuksen itselleen. Ja eikä siinä vielä kaikki, kuten mainoksissa sanovat: näin koronaepidemia-aikana vältetään isompien ryhmien riskejä.
Hei muuten! Kun opetuksesta ja opistoista tuli juttua... Olen pohtinut useampaan otteeseen erästä asiaa, koskaan en ole täysin sisäistänyt eroa. Mitä eroa on muuten kansalaisopistolla ja kansanopistolla?
Kansanopisto taitaa olla enemmän koulumainen opisto, johon haetaan yhteishaun kautta (kuten esim. lukioon tai korkeakouluun) ja kurssit muodostavat koko opintovuoden kestävän opintokokonaisuuden. Tosin kansanopistot taitavat tarjota myös lyhyempiäkin kursseja, joihin ei tarvitse hakea yhteishaussa.
Kansalaisopistojen kursseille ei tarvitse hakea yhteishaussa vaan haluamilleen kursseille ilmoittaudutaan esim. netin kautta. Voi opiskella jotain yksittäistä aihetta jne.
Esimerkiksi Studentumin sivuilla on kerrottu opistojen eroista enemmän.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti