Alkujaan tämän merkinnän olisi pitänyt olla jonkinlainen artikkeli- tai blogitekstin pohja töitä varten. Iski klassinen itsekriittisyyden vaihe, eli hylkäsin idean ja aloin tekemään täysin uutta tekstiä. Joitain elementtejä, ideoita tai sanakäänteitä, tulen käyttämään kyllä jossain muussakin yhteydessä. Aika näyttää miten, milloin ja missä muodossa... Tekstin sisältö syntyi edellisen parin viikon aikana, jolloin etsin tietoa muiden opistojen kurssitarjonnasta. Mitä muissa opistoissa opetetaan, montako kurssia esimerkiksi tietotekniikan osalta järjestetään. Lisäksi tulevaa ajatellen toimenkuvaan ja tehtävänantoon kuuluu sisällöntuotanto eli jo mainitsemani juttu/artikkeli jossain vaiheessa.
Harjoittelijan terveiset opistolta!
Kesä 2018 Lapissa oli yli sadan vuoden mittaisen mittaushistorian toiseksi lämpimin, viimeksi yhtä lämmin ajanjakso oli 1930-luvulla (LK 3.9.2018). Lämpimän kesän jälkeen on vuorossa paluu arkeen ja takaisin työelämän pariin. Syksyn saapuessa alkoivat myös koulut ja Revontuli-opistokin on aloitellut toimintaansa kesätauon jälkeen. Opinto-opas julkaistiin elokuussa (painettu versio jaossa elokuun puolessavälin), ja kursseille ilmottautuminen alkoi 20. elokuuta.
Klassinen aloitus, eli lyhyt esittely alkuun. Olen mm. sähkö- ja tietotekniikka-alaa opiskellut sodankyläläinen. Työttömyysjakson jälkeen pääsin Revontuli-opistoon kuukauden harjoitteluun. (Virallinen termi taitaa olla työkokeilu.) Olen olen ollut työharjoittelussa kirjoittamishetkellä pari viikkoa, joten kuukauden harjoittelusta on jäljellä vielä pari viikkoa.
Kuinka vaikeaa onkaan kirjoittaa virallisempaa tekstiä, vaikka olenkin pitänyt (kirjoittanut) omaa blogiani jo vuosien ajan. Olen kirjoittanut blogia keväästä 2010 alkaen, mutta tekstit ovat olleet vapaamuotoisempia, epävirallisia voinee sanoa. Aloin pohtimaan ja miettimään erästä asiaa. Voikohan sitä oppia kirjoittamaan asiatekstiä? Eri kansalaisopistojen kursseihin kuuluu kirjallisuus- ja kirjoittamiskursseja, useammastakin opistosta löytyy niin sosiaalisen median (blogit) kursseja kuin itse kirjoittamiseenkin liittyviä kursseja. Järjestää Revontuli-opistokin kirjoittamiseen keskittyviä kursseja. Vuosittain Sodankylässä on järjestetty yhteistyössä Lapin kirjallisuusseuran kanssa järjestettävillä Sodankylän kirjoittajakursseilla. Lainatakseni kirjoittamisen kurssikuvausta: "opetuksen tavoitteena on tukea jokaisen kirjoittajan omaa ääntä ja luovuutta". Olisikohan näistä kursseista apua kirjoittamiseen? Kenties...
Syksyn 2018 kurssitarjonnassa on tällä hetkellä tarjolla kaksi kirjallisuuteen liittyvää kurssia, Runokurssi ja Elämänkertakirjoittamisen työpaja. Runokurssilla ilmoittautuminen on päättynyt 20. syyskuuta ja Elämänkerta-työpajassa ilmoittautuminen päättyy lokakuun alussa.
Mitä olen tehnyt kansalaisopistossa? Mitä kuuluu harjoittelujaksolle? Toimistohommia, yleistäen. Olen tutkinut muiden opistojen kurssitarjontaa, mitä muissa opistoissa järjestetään. Painopiste on ollut tietotekniikassa. Josko jotain kursseja tai niiden sisältöä voisi opettaa myös täälläkin. Lisäksi sisällöntuottaminen on osa harjoittelujaksoani. Eli blogin päivittämistä, artikkeleiden suunnittelua ja kirjoittamista ynnä muuta vastaavaa. Tämä teksti onkin osa sisällöntuottamista.
Muiden opistojen blogeja
Olen etsinyt inspiraatiota, kirjoittamisen tueksi olen etsinyt muiden opistojen blogitekstejä. Mistä ja miten on kirjoitettu, millaisia blogeja muilla opistoilla on. Eri opistot pitävät blogeja vaihtelevasti, osa julkaisee tekstejä lähes viikottain ja osa kerran pari vuodessa. Osalla löytyy merkintöjä kursseilla tehdyistä töistä, osa blogeista keskittyy lähinnä pohdiskelevan tekstin tuottamiseen.
Löysin muutaman erinomaisen sivuston, joihin on panostettu erittäin paljon. Esimerkiksi Helsingin työväenopiston käsityöopetuksen Opistosta käsin -blogi on erinomainen esimerkki hyvin toteutetusta blogista. Selkeä ja asiapitoinen rakenne ja sisältö, päivitetään aktiivisesti.
Toisena esimerkkinä käytän Wellamo-opiston blogeja. Sivustolta löytyy omat blogit eri kursseille tai aihekokonaisuuksiin. Löytyy musiikkiin keskittyvä, pari käsityöblogia, lasitöiden nettinäyttelyä sekä sanataiteen opiskelijan blogi. Asiallinen kokonaisuus, vaikka julkaisutahti ei olekkaan yhtä aktiivista kuin esimerkiksi Opistosta käsin -blogissa. Eri blogialustoilla toteutettuna blogit antavat hieman sekavan kuvan, kokonaisuus tai yhteneväisyys on hieman hakusassa. Muuten sivustot ja merkinnät olivat hyvät ja asialliset.
Löysin Jokiläänin ääni -blogin, enkä oikein osaa hahmottaa millainen blogi on kokonaisuudessa. Julkaisutahti on hiljainen, viimeisimmät merkinnät ovat vuoden pari vanhoja.
Päivän knoppitieto
Vantaan työväenopisto on saanut 1990-luvulla Skepsis-yhdistyksen jakaman Huuhaa-palkinnon.
Edit 7.1.2019: Sanamuotojen ja tunnisteiden viilausta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti