Mielessä on pyörinyt elokuviin ja kirjallisuuteen liittyvä merkintä. Itselläni on DVD/elokuvakokoelma, ja aloin jossain vaiheessamiettimään kuinka moni elokuva perustuu kirjaan (tai kirjasarjaan). Josko esittelisin kokoelmaani tältä osin? Taidan keskittyä teoksiin, jotka löytyvät omista kokoelmista...
Anne Rice ja vampyyrit
Amerikkalainen kirjailija Anne Rice on kirjoittanut useamman vampyyri-aiheisen teoksen. Tämä kokoelma tunnetaan nimellä Vampyyrikronikat. Kirjasarjassa on ilmestynyt 10 kirjaa, joista kolme on suomennettu. Ja kirjoista kaksi on filmattu, Veren vangit ja Kadotettujen kuningatar.
Kirjat ovat erinomaista luettavaa. Paha vain, että kirjoista vain kolme on käännetty suomeksi. Haluaisin lukea muutkin osat. Elokuvista Veren vangit on mielestäni parempi kuin Kadotettujen kuningatar. Panostettu enemmän, mielenkiintoisempi.
J. R. R. Tolkienin maailma
Tolkien on kuuluisa fantasiaseikkailuistaan, jonka tunnetuimmat teokset keskittyvät hobittien seikkailuihin. Taru sormusten herrasta -trilogia ja Hobitti eli sinne ja takaisin ovat tunnetuimpia teoksia. Kirjoista on tehty useampia elokuvia, mutta tunnetuimmat sovitukset on tehnyt Peter Jackson.
Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogia julkaistiin 2000-luvun alussa. Hobitti-trilogia julkaistiin 10 vuotta myöhemmin. Hobitti jaettiin kolmeen osaan, vaikka itse kirja onkin yksiosainen. Kenties tästä johtuen Hobitti-elokuva onkin mielestäni hieman ontuva. Ei täysin onnistunut, juonta venytetty liikaa kenties?
Sota Suomessa
Väliotsikko alkoi hieman vaivaamaan. Onko sopiva? Otsikon takaa löytyy Väinö Linnan ja Antti Tuurin teokset.
Linna julkaisi Tuntematon sotilas -kirjan 1954, ensimmäinen elokuva ilmestyi jo vuonna 1955. 1980-luvulla julkaistiin toinen ja uusin sovitus viime vuonna (2017). Kokoelmista pitäisi löytyä Mollbergin versio vuodelta 1985. (Asia tarkistetaan. Joskus. Kun ehtii. Jaksaa?)
Mikä leffoista on paras? Vaikea sanoa. Jompi kumpi uudemmista, vaikea valita. Molemmissa puolensa... Entäpä kirja? Tunnustan, en ole koskaan lukenut Linnan teosta loppuun asti. Sotaromaani-version olen hankkinut, joten jossain vaiheessa luen sen loppuun!
Antti Tuuri tunnetaan Pohjanmaata kuvaavista teoksista. Vuonna 1984 ilmestyi Talvisota-teos, elokuva ilmestyi vuonna 1989. Elokuva on tehnyt ainakin minuun vaikutuksen. Jostain syystä kotimaisista elokuvista se, jota katson useiten.
Ei kuulu kotimaiseen sotakirjallisuuteen, mutta maininnan arvoinen: Schindlerin lista -elokuva perustuu myös kirjaan. Elokuva on muuten eka leffa, jonka hankin DVD:llä. Ja yksi parhaimmista leffoista. Ikinä!
Muut fantasiat
Lewis Carroll on tunnettu 1800-luvulla elänyt lastenkirjailija. Tunnetuimmat teokset ovat Liisa Ihmemaassa ja sen jatko-osa Liisan seikkailut peilimaailmassa. Ohjaaja Tim Burton teki molemmista elokuvan 2000-luvulla, Liisa Ihmemaassa vuonna 2010 ja Liisan seikkailut peilimaassa vuonna 2017. Pääosissa mm. Mia Wasikowska, Johnny Depp, Anne Hathaway ja Helena Bonham Carter. Molemmat elokuvat erinomaisia katsottavia, burtonmaiseen tapaan erikoisia. Suosittelen.
Kokoelmista löytyy Lumoava kirous -elokuva vuodelta 2013. Elokuva päätyi kokoelmiini, kun tilasin jostain elokuvia ja osta 3 levyä kympillä -tarjouksesta puuttui vielä yksi leffa. Heräteostos? Alkuun en pitänyt leffasta, mutta vuosien saatossa olen alkanut pitämään siitä.
Olikohan muita leffoja, jotka pohjautuu kirjaan? Taitaa olla kaikki keskeisimmät listattu. Tai ainakin ne, jotka muistan.
Maailmojen sota -leffa unohtu. Ja pari muutakin elokuvaa...
VastaaPoista