Mutta asiaan. Järjestelin tosiaan eilen ulkomaalaisia postimerkkejä, joita oli kerääntynyt iso kasa. Postimerkkien seassa oli myös 'pelkkä' kiinalainen leima, eli kirje oli lähetyspäässä frankeerattu.
Eli mikä se frankeeraaminen sitten on? Erään tunnetun tietosanakirjan määritelmän mukaan frankeeratussa kirjeessä postimaksu on maksettu postimaksukoneella leimaamalla. Eli kirje koneeseen ja kone tulostaa/leimaa painon mukaisen postimaksun... Isommilla organisaatioilla ja yrityksillä on oma frankeerauskoneensa, jolla ne leimaavat postinsa. (Ilmeisesti toimivat prepaid-periaatteella, eli koneeseen ladataan tietty määrä postista hankittua valuuttaa tjsp.)
Frankeerausleimat ovat yksi keräilykohde filateliassa. Itse olen kerännyt pääsääntöisesti pelkkiä postimerkkejä (leimattuja toki nekin). Mutta kokoelmista löytyy myös muutama frankeerausleima, lähinnä kuriositeetin vuoksi. Leimat kun pysyvät pääsääntöisesti samanlaisina, ne ovat jotenkin aneemisia. Ei mitään uutta ja jännittävää, vaihtelua you know... Lähetyspaikka ja hinta taitavat olla ainoat joka kerta muuttuvat osatekijät.
Muuttuvista tekijöistä mieleen: Onko leiman musteella mitään merkitystä? Osa leimoista on punaisia ja osa mustia tai sinisiä. Mitä eroa näillä väreillä on?
PS. Tulostustoiminnosta ja leimoista mieleen:
Kuka muista postimerkkiautomaatit? Postimerkkien myyntiautomaatti, johon syötetään tarvittava määrä valuuttaa ja kone tulostaa sopivan merkin...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti