Lähdin matkalle jo aamupäivällä, lennon alkuperäinen saapumisaika olisi ollut päivällä. Mutta eihän noiden valtionyhtiöiden aikatauluihin koskaan voi luottaa, myöhässä oli siis lennot. Näinollen jäi luppoaikaa, jonka käytin hyödyksi käymällä nähtävyyskierroksella. Käväsin Rovaniemen IV hautuumaalla. Hautausmaa sijaitsee Viirinkankaalla (Rantaviiri?), Väylätien ja Viirinkankaantien läheisyydessä. Tien toisella puolen sijaitsee RAMK:n yksikkö, käsittääkseni entinen kauppaoppilaitos.
Hautuumaa on perustettu 1920-luvulla, vuosien saatossa pari kertaa laajennettu ja ehostettu. Viimeisin ehostus taisi olla 2000-luvulla, viitisen vuotta sitten, käsittääkseni uurnalehto ja veteraanien alue otettiin käyttöön. Vuonna 1948 rakennettu Viirinkankaan kappeli on remontoitu tällä vuosituhannella.
Hautausmaalla on omat alueet veteraanien lisäksi myös metsätyöläisille (tuttavallisemmin tukkijätkille) ja vanhainkodeille. Alueelta löytyy myös venäläisten sotavankien alue.
Kuuluisin alueelle haudatuista tukkijätkistä on kenties Nätti-Jussi. Legendaarinen tarinaniskijä, joka kertoili mitä uskomattomimpia tarinoita tukkisavotoilla kierrellessään.
Rovaniemen kirkko |
Mitäs muuta? Käväsin myös pikaisesti kirkon lähettyvillä olevilla hautausmailla. Rovaniemen uusin kirkko rakennettiin sodan jälkeen, vanhan tuhouduttua sodan melskeissä. Kirkko valmistui 1950.
Kirkon lähettyvillä sijaitsee 1830-luvulla vihitty hautausmaa ja sankarihauta-alue. Kirkon viereestä löytyy Wäinö Aaltosen sankaripatsas "Miehen kohtalo tunturin huipulla" ja evakkotaipaleella Ruotsissa 1944-1946 kuolleiden rovaniemeläisten muistomerkki (Ensio Seppänen). Lisäksi kirkon toiselta puolen löytyy alueen vanhin hautausmaa, jossa sijaitsee myös kansalaissodan sankaripatsas sekä edellisten kirkkojen ja kellotapulin muistomerkki.
Ensimmäinen kirkko ja hautuumaa perustettiin alueelle 1630-luvulla. Alue on ollut käytössä 1800-luvulle, jolloin toinen hautuumaa otettiin käyttöön.
Paljon olisi asiaa kerrottavana kirkollisista asioista, mutta ei oikein kaikkea jaksa kirjoittaa. Lienee siis kuvien aika...
Venäläisten sotavankien muistomerkki. |
Vanhojen hautojen muistomerkkien alue. Seurakunnalle palautuneiden hautojen muistomerkeistä koottu edustava otos erilaisten hautakivien tyyleistä. |
Erikoisia enkeleitä, valmistettu jonkinlaisesta pellistä. |
Muisto/uurnalehdon muistokivet, nimikylttejä varten. |
Kenties hellyyttävin, samalla surullinen näky. Hautakiven mukaan kuukauden ikäisenä kuolleen lapsen muistolle tuotu oikea lelunalle. Veteraanihaudat - "Paluu kotiin" |
Lapin vanhoille tukkijätkille. Muistokivi metsätyöläisille. |
Nätti-Jussin hautakivi. |
Sara Mustosen hautakivi. |
Vapaussodan sankaripatsas |
Miehen kohtalo tunturin huipulla sekä osa sankarihaudoista |
Ruotsin evakossa kuolleiden muistomerkki |
Kuinka usein tulee kuvattua kirkko siitä tietystä suunnasta tai kulmasta? Välillä uutta kuvakulmaa |
Yleensä puusta tehdyt hautamuistomerkit ovat ristejä. |
Linkit (joita ei mainittu itse tekstissä)
Nätti-Jussi
- Wikipedia
- Rovaniemi.fi
Sara Mustonen
- Valitut Palat
- YLE / MOT: Kuolema Alpeilla -ohjelman käsikirjoitus
Mielenkiintoista kuulla, että Rovaniemellä on Nätti-Jussin hauta. Me olemme harrastaneet kuuluisuuksien haudoilla käyntiä ja muutoinkin hautausmaat ovat todella mielenkiintoisia paikkoja historiallisessa mielessä. Hienoja kuvia jaoit päivityksessä, minun silmää miellyttää eniten, kun hautakivi on tehty luonnonkivestä, kuten tuo Nätti-Jussin kivi.
VastaaPoistaMielenkiintoinen kirjoitus Rovaniemen hautausmaasta ja sen haudoista. Perinteinen muistokivi näyttää olevan joissakin haudoissa, mutta näköjään löytyy myös monenlaista persoonallista hautakiveä. Täytyypä kyllä seuraavalla kerralla Rovaniemellä käydessä käydä piipahtamassa hautausmaalla, kiitos vinkistä.
VastaaPoista