keskiviikko 21. huhtikuuta 2021

Koodausta ja kotisivuja

No niin, nyt on omat kotisivut pystyssä. Uulan kotisivut näkivät tänään päivänvalonsa!

Josko lähtisi liikkeelle taustatiedoilla ja -tarinalla? Mistä kaikki alkoi -osio... Kaikilla ja kaikellahan on tarinansa, joten vois tosiaan valaista hieman taustoja tälle kotisivu-operaatiolle.

Alku sijoittuu jonnekin kauas, aikaan jolloin netti kirjoitettiin vielä virallisesti Internet. Isolla i-kirjaimella. Joskus aikoinaan nuoruudessani, olisiko ollut vuosituhannen vaihteen tietämillä, etsiskelin "sitä oikeaa". Eli mikä olisi hyvä sähköposti, ilmainen sellainen. Päädyin käyttämään amerikkalainen Hotmail-tiliä (nykyään tunnetaan nimellä Outlook), mutta tuli hankittua kokeeksi myös muutama muukin eri sivuston sähköposti. Yksi s-posteista oli suomainen Jippii-sivuston/palvelun sähköposti. Erinnäisten yrityskauppojen ja fuusioiden ja nimenvaihdosten jälkeen sivusto päätyi Elisalle.

Tänä talvena (2020-21) ilmoitettiin Elisan yritysryppääseen kuuluneiden/kuuluvien ilmaisten sähköpostien muuttuvan maksullisiksi. Jos ei määräaikaan mennessä reagoi asiaan, s-posti poistuisi lopullisesti. Hinta taisi olla pari euroa kuukaudessa. Paha hinta? Ei kait...  Kyllä tosta voi maksaa sen pari euroa kuussa. Varsinkin kun pakettiin kuuluu kotisivu-palvelu (rajallinen sellainen, muistin määrä nimittäin).

Aluksi ajattelin jättää sähköpostin, siis antaisin poistua. Mihin tarvitsen toista s-postia? No itse asiassa kyllä minä vaan tarvitsen toista(kin) s-postia! Olen linkittänyt Hotmail- ja Jippii-osoitteet keskenään. Hotmailissa on ominaisuus, eräänlainen kaksivaiheinen todennus, mikäli s-posti on syystä tai toisesta lukkiutumassa. Tällöin Hotmail lähettää toiseen s-postiin vahvistusviestin, jolla pyritään estämään postin lukkiutuminen. Ei voi siis poistaa tätä toista s-postia...

Ja tosiaan, se mainitsemani kotisivu-mahdollisuus! Olen vuosia pohtinut miltä tuntuisi "omistaa" omat sivut... No nyt siihen tuli mahdollisuus. Kyseiseen Elisan s-postijuttuun kuuluu pieni kotisivutila, joten päätin hyödyntää sen oitis.

Olen joskus koodannut HTML-kielellä pienimuotoisesti ihan perus kotisivun tynkiä. Joten sen puolesta tuttu juttu. Mutta ei ne kotisivut silti ihan ongelmitta syntyneet. En saanut aluksi FTP-siirtopalvelua toimimaan. Eli tapa/ohjelma millä siirretään tiedostot minun koneeltani palvelimelle tökki jonkin verran. Aluksi ei saanut yhteyttä ei niin millään... Koko ilta tuhraantui siihen, kun kokeilin sen kolmea eri siirto-ohjelmaa ja sen neljä eri selainta. Ei niin ei! Aamulla kokeilin sitten uudestaan, niin siirto onnistui ongelmitta. Jeee!

Mutta eipä ne ongelmat siihen vielä loppuneet. HTML-koodissa oli jotain vikaa. Skandit eli ääkköset eli kirjaimet Ä ja Ö eivät näkyneet kunnolla osassa tekstiä. Sen ratkaisemisessa menikin sitten puoli päivää. Sain koodin korjattua (mm. alkuun UTF8-merkinnät eli merkkikoodiston tunnukset), mutta ei auttanut. Puolet sivuista vieläkin sillisalaattia... Perinteinen ongelmanratkaisutapa kehiin, eli KVG! Kyllä Googlesta löytyy tarvittava apu. Löysinkin eräältä keskustelualueelta eräästä sivulauseesta vinkin mikä voisi olla vikana. Onko tallennuksen yhteydessä itse ohjelmassa valittu oikea koodaus? Siinäpä vika... Eli ANSII:n tilalle UTF-8 ja nyt kaikki pelaa!

Käykääs tutustumassa sivustoon! Osoite on www.elisanet.fi/uula.makitalo

Tarkkana, että tulee oikea koodaus!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti