torstai 4. lokakuuta 2018

Vapaa-aikaa, muutama uutinen ja muita höpinöitä

En tiedä mistä aatos juolahti mieleen, mutta aloin etsimään lisätietoa popcornista. Olisiko ollut jossain sosiaalisen median syötteessä jokin popcorniin liittyvä merkintä.... Vai onko sanan oikea suomenkielinen termi ja kirjoitusasu k- ja i-kirjaimella? Popkorni? En tiedä, vierasperäinen sana ja kirjoitusasu ainakin omalla kohdalla vakiintumaton.

Mutta asiaan! Googlen hakutuloksista bongasin tammikuulta 2018 MTV:n uutisen, jonka mukaan "paukkumaissi" itsessään on terveellistä. Lisätyt mausteet (suola ym) ja valmistusmenetelmässä käytetty rasva tekee poppareista epäterveellistä. Itseä huvitti artikkelissa eräs asia. Jutun yhteydessä oli popcornia käsittelevä video, jossa tehdään poppareita eri makuisena. Käytetty mauste/lisäaine on pekoni! "Katso videolta, miten saat popcorniin uutta potkua pekonilla." Ristiriitaista?

Kun popcornit mainittu, mieleen juolahti elokuvat. Onhan popparit perinteisesti ollut elokuvaillan ruokaa... Mieleen tuli elokuvateatteri Lapinsuu ja vastaavasti siitä elokuvissa käynti. Voisi joku päivä käväistä pitkästä aikaa leffassa. Lapinsuussa näyttäisi pyörivän tällä hetkellä tai lähiaikoina pari mielenkiintoista leffaa. Seuraavat pari leffaa näyttäisi olevan kotimaisia elokuvia, mm. Olavi Virrasta kertova leffa.

Yritykset ja sijainti kartalla

Pitkästä aikaa eksyin Google Maps -sivustolle, tarkoituksena linkittää artikkeliin/juttuun erään tahon sijainti kartalla. Samalla eksyin tutkailemaan muuta ympäristöä, mitä muita yrityksiä tai tahoja lähialueelta löytyy. Hämmästys oli suuri! Keskustan alueelta löytyi ainakin kourallinen yrityksiä, joiden yhteystiedot ovat päin honkia! Osa yrityksistä oli lopettanut toimintansa, osa oli muuttanut, osassa oli tullut muita muutoksia (omistajanvaihdoksesta johtuvia nimenvaihtoja tms)...

C'moon hei! Eikö yrityksien kannattaisi pitää (yhteys)tietonsa ajan tasalla?

Nykyaikana suurin osa tiedosta on netissä. Suurin osa asiakkaista hakee tietonsa netistä. Potenttiaalisia asiakkaita, tiedättehän... Eikö silloin pitäisi olla enemmän aktiivinen tietojensa saatavuuden ja paikkansapitävyyden suhteen? Mikäli kartta ohjaa asiakkaan väärään paikkaan, se on yritykselle menetetty asiakaskontakti ja sitäkautta menetetty ansio.

Päivän knoppitieto

Kolottaako kahvihammasta, onko makiannälkä? Tänään (4.10.) vietetään korvapuustipäivää. Lainaten Wikipedian artikkelia: "Suomessa vietetään kansallista korvapuustipäivää vuosittain 4. lokakuuta. Tapa on lainattu Ruotsista, jossa on vietetty Kanelbullens dag -päivää vuodesta 1999 lähtien."

Uutisvirrasta poimittua

Luin tuossa ruokkiksella syyskuussa 2018 julkaistua Uusimaa-lehden artikkelia tekijänoikeuslaista. Mielenkiintoinen artikkeli siitä saako artikkelia jakaa. Tarkemmin sanoen milloin ja miten artikkelia saa jakaa. Lehtiartikkelit, jutut ja niiden sisältö on tekijänoikeuslain alaista materiaalia, joten niitä ei niin vain voi jakaa miten sattuu. Kuvakaappauksia ym. ei saa jakaa somessa jne. Ei pitäisi kriminalisoida itseään (ja vielä vähemmän tunnustaa?), mutta olen itsekin sortunut tekijänoikeuslain rikkomiseen. Olen surutta jakanut mm. blogissa eri artikkeleiden kopioita/kuvakaappauksia. Mutta puolustukseksi voinee laskea sen, että olen pyrkinyt merkitsemään lähteet jokaiseen mahdolliseen artikkeliin...

Laki sallii tietääkseni vielä nk. lainauksen, eli tekstissä kunnollisin lähdeviittein voi viitata johonkin artikkeliin. (Kyseessä siis nämä lyhyet katkelmat lainausmerkeissä ym.)

Muut höpinät

Kylmenevän ilman johdosta maa on kuurassa ja tiet alkavat olemaan jäiset ja liukkaat. Lähiaikoina pitää siis vaihtaa renkaat autoon, kesärenkaiden tilalle talviversiot. Pitänee varmaan jossain vaiheessa käyttää autoa kumikorjaamolla...

Ihmettelin, että tilastojen hakusana-osiossa oli numero- ja kirjainyhdistelmä 744kk m. Pari ensimmäistä hakutulossivullista ei valottanut asiaa ollenkaan, kunnes eräs merkintä selvitti syyn osumalle. Olin tehnyt huhtikuussa 2014 merkinnän, jossa käsiteltiin kuinka kauan kestää ajallisesti tienata tietty summa (lotossa oli voittona 39 miljoonaa euroa). Olin lyhentänyt merkinnässä joitain lukuja käyttämällä kirjainta k, jolla siis merkitään tuhansia (kilo eli 1000). Sattumalta oli sama lukumäärä kyseessä... Hakusanan m-kirjain jää tässä vaiheessa vielä arvoitukseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti