sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Entomofagia ja muita huomioita ruuasta

Päivän termi: entomofagia eli hyönteisravinto, hyönteisten käyttöä ihmisravintona. Päivän knoppitieto samalla...

Vuodenvaihteen alkoholiuudistuksen lisäksi myös elintarvikealalla ja ruoka-alalla on puhaltanut uusia tuulia. Ainakin näin länsimaisessa ja pohjoismaisessa mielessä. Alkoholilakiuudistus toi vahvemmat juomat ruokakauppaan. EU-tason ruoka-asetusuudistus toi ötökät ruokapöytään. Nykyään saa siis kärpäsiä keitossa ilman että se olisi huono juttu.

Tarjonta taitaa olla ötökkäruuan suhteen tällä hetkellä suppeaa. Markkinoilla taitaa olla pari tuotetta, joista ite olen kuullut. Proteiinipatukka ainakin. Ans kattoo mitä tuleva tuo tullessaan. Vois kyllä maistaa ja kokeilla. Onko hypetyksen arvoista? Mene ja tiedä...

Mainonnan pariin, mutta ruualla jatketaan. Viikolla luin iltapäivälehteä, jossa lihayhtiö mainosti tuotteitaan. Mainosti myös lihan olevan GM-vapaata, eli tuotetta ei ole geenimanipuloitu. Jokin aika sitten keskiössä olivat nämä ei lisättyä suolaa/natriumglukamaattia/sitä-sun-tätä. Onko ohimenevä mainostrendi, vai enkö enää kiinnitä huomiota? En nimittäin äkkiseltään muista milloin viimeksi olisin nähnyt kyseisiä ei lisättyä...-mainoksia.

Selailin uutisotsikoita, kun törmäsi uutiseen nk. ruokahuijauksista. Saksanhirvikäristys valittiin vuoden ruokahuijaukseksi, uutisoi Yle. Aiemmin saman tittelin on saanut mm. Valion (laktoositon) maito. Tosiaan, voiko viljeltyä tai tarhattua eläintä kutsua riistaksi? Varsinkin jos rahdattu maapallon toiselta puolen. Villinä/vapaana elänyttä elukkaa, kuten esim. hirveä tai metsoa, kutsutaan perinteisesti riistaksi.

Aikaisempina vuosina kohua ovat herättäneet hevosen myynti nautana sekä lihasta löytyneet lääkeaineet. Muistaakseni pari vuotta sitten (hampurilais)pihvin liha paljastui muuksi kuin tuoteselosteen lihaksi.

Linkit
Ruokahuijaukset, Ylen uutisaiheita

Hyönteisruoka, Ylen uutisaiheita
Hyönteisruoka tulee kauppoihin, Keskisuomalainen 5.3.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti