torstai 28. toukokuuta 2015

Kevätaktiviteetteja

Kummallisia ohjeita
Käväsin tänään punttisalilla ennen kuin aloin kirjoittamaan blogimerkintää. Ja aiemmin tänään tuli touhuttua pihatöissä.

Nyt toukokuun loppupuolella kevään edetessä on pihahommat olleet enemmän tai vähemmän pääosassa. Pihan haravointia, perunamaan kääntöä, kompostihommia...

Tänään tuli koottua kompostori. Vanha ollut lie kuinka kauan käytössä, ja käytössä nuhjaatunut kompostori piti uusia. Reilun tunnin hääräsin kompostin kimpussa. Uuden kokoaminen, vanhan purkaminen, lisäksi valmiin kompostimullan kärrääminen perunamaahan...

Huomasin erään outouden lukiessani kompostorin kokoamisohjetta. Kokoamisohjeen lisäksi paperista löytyi ohjeita ja neuvoja itse kompostoinnista. Perinteiset mitä saa laittaa ja mitä ei saa laittaa. Ohjeet olivat hieman ristiriidassa sen kanssa mitä itse olen laittanut kompostiin.

Ei kompostiin -osio
Ei saisi laittaa tiettyjä keittiöjätteitä, ettei komposti homehdu?! Mielestäni tämä olisi jossain määrin jopa suotavaa. Home nimittäin. Tarkemmin homeen käyttäytymistä en tunne, mutta mielestäni home on osa lahoamis- ym prosesseja.

Lainatakseni lähteitäni: Toisen vaiheen (kuumavaihe) alkaessa kompostin valtaavat kuumiin oloihin erikoistuneet bakteerit ja sädesienet, jotka käyttävät ravinnokseen kompostin helposti hajoavia ravintoaineita. Home kait lasketaan sieniin. Tosin osa homeista tuottavat kilpailevien mikrobien kasvua estäviä aineksia. Joten +/- -tilanne...

Kiellettyjen listalla mainitaan paistinrasva ja sitrushedelmät/-kuoret. Mikä vika sitruunoissa ja appelsiineissa on? En ole ennen väitettä kuullut. Tuota, tuota... Joulun aikana oli puhetta mediassa(kin) siitä mitä tehdä kinkunpaistorasvalle. Rasva saattaa tukkia viemärit, joten yhtenä vaihtoehtona mainittiin komposti.

Kompostiin -osio
Kyllä kompostiin -osiossa mainitaan tuhka. Lähteitteni mukaan tuhka muuttaa kompostin happamuutta liiaksi, ja hidastaa kompostoitumisprosessia.

Linkit
Wikikko: Komposti
Jätekukko: Kompostointiopas (pdf)
Biolan: Mitä kompostiin voi/ei voi laittaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti