keskiviikko 9. lokakuuta 2024

Tilastoja ja muita höpinöitä - 10/2024

Tilastojen aika? Tilastojen aika!

Tekstejä ja merkintöjä on lähes 1090 kappaletta (joista muutama on luonnoksia eli julkaisemattomia). Blogissa on käynyt lähes 117 tuhatta kävijää (tai ainakin käyntejä on). Tilanne siis syyskuun lopussa (25.9.2024). Blogin muokkaus ja julkaisu venähti tosin lokakuulle, mutta itse tilastoissa ei ole ollut pahemmin heilahteluja edellisen parin viikon aikana.

Ja sitten muihin aiheisiin!

Ajelin tässä eräs päivä kylän läpi, kun muistin erään asian. Kuinka monta tyhjää kauppaa keskustassa on? Muutama vuosi sitten tapetilla oli kylän tyhjät liiketilat. Ainakin jos seurasi sosiaalisen median keskustelupalstoja ja lehtien yleisöpalstoilla. Suurimmat huolehtijat laskivat tyhjien liiketilojen lukumäärän liikkuvan kymmenissä. Olikohan virallinen lukema sitten 13 tjsp? Aloinkin miettimään onko tänään tilanne parempi.

Muutama uusi yritys on tullut (putki/rakennusliike) ja pari liikettä on tainnut vaihtaa omistajaa. Uudet liikkeet ovat sopivasti löytänyt liiketilan keskustasta. Ja pari syrjemmällä ollutta terveysalan yritystä on muuttanut keskemmäs keskustaa. Joten ei ole yhtä monta liikettä tyhjänä kuin pari vuotta sitten. Olisko pudonnut puoleen?

Seuraavaksi huomioita luonnosta!

Puissa kasvaa puun oman biomassan lisäksi myös jäkälää, sammalta, luppoa, naavaa ja kaikkea vastaavaa. Olen seurannut takapihan koivuja ja niissä viihtyviä pikkulintuja. Linnut näyttäis nokkivan puiden pinnalla kasvavaa jäkälää. Muutama kysymys heräsi... Onko se jäkälää vai jotain muuta? Minkä takia linnut niitä nokkivat? Onko kyseiset jäkälät lintujen ravintoa vai onko niillä jokin muu funktio? Kertokaa toki minulle!

Linkit
Ethän poista jäkälää ja sammalta puusta? Ne ovat hyväksi puulle, hyönteisille ja pikkulinnuille, Meillä Kotona, 22.5.2023
Lukijakysymys: Kasvaako naava koivullakin?, Metsälehti, 22.9.2017
Naava vai luppo, Suomen Luonto 2/2015 (19.2.2018)
Puiden jäkälät, Lyke

Tällä viikolla olen saanut ihailla useampana iltana upeita revontulia. Parina kolmena iltana peräkkäin taivas on hohkannut vihreänä. Parina kertana olen napannut kuvia ja jakanut niitä someen. Mikään mestarikuvaaja en ole, joten en ole ehkä kaikkein parhaimpia puolia saanut tallennettua.

Mistä muuten johtuu se, että kamera tallensi revontulet muutamaan kuvaan violetinsävyisenä vaikka paljaalla silmällä katsoen reposet olivat täysin vihreitä? Outoa, perin outoa..


Ai niin, meinasi unohtua! Minullahan on muutama muukin blogi ja aina silloin tällöin kirjoittelen niihinkin merkintöjä. Esimerkiksi RePost-blogiin kirjoitin lokakuun alussa merkinnän.


Edit 10.10.24: Kuvia ja linkkiä muihin blogeihini...