sunnuntai 17. toukokuuta 2020

Sekalainen merkintä hakukoneoptimoinnista

Pari merkintää sitten mainitsin hakukoneoptimoinnin. Taisin luvata tarkempaa tekstiä aiheesta. No tässäpä sitten ollaan...

Mistä termi juolahti mieleeni? Mietiskelin eräs päivä missä kaikkialla olen ollut töissä ja mitä kaikkea on kuulunut työnkuvaani. Olen opiskellut tietotekniikkaa amk:ssa, joten sitä kautta osa töistä on liittynyt tavalla tai toisella tietotekniikkaan tai tietokoneisiin. Muistui eräs lyhytkestoinen kesätyö, johon kuului kotisivujen päivitys. Helppo homma, sivuilla valmis pohja ja helposti omaksuttava käyttöliittymä (eli se mitä ja miten tietoja lisätään tai muokataan nettisivuilla). Tosin hieman vanhempaa versiota, joten kaikkia nykyajan kotisivujen graaffisia yms ominaisuuksia sillä ei voinut tehdä.

Mutta entä itse hakukoneoptimointi? Sivujen päivittämisen ohella kotisivuja olisi voinut myös optimoida hakukoneita varten. Mutta sillä kertaa ei tarvinnutkaan paneutua asiaan työrupeaman lyhyyden vuoksi. Ja itse asiassa hyvä niin, sillä ei minun tietotaidoilla välttämättä olisikaan voinut optimoida sivuja. En tiedä nimittäin juuri mitään hakuoptimoinnista. Opiskelin aikoinaan laitteistopuolella, ja kokemus nettisivuista on vähäistä.

Mutta mitä kaikkea tiedän asiasta? Perusasiat hallussa... Kuten nimikin varmaan kertoo, hakukoneoptimoinnissa kotisivut rukataan niin, että hakukoneet löytävät sivut ja ennen kaikkea sivujen sisällön hyvin. Sivujen optimointi hakukoneita varten. Eli enemmän tuloksia hakusivuilla, enemmän käyntejä kotisivuilla.

Miten sivuja optimoidaan? Mitä pitää huomioida optimoinnissa? Hyviä kysymyksiä... Itse sivut pitää olla selkeät, jäsennelty luontevasti. Selkeät hakusanat ja sivun sisällön kuvailut hakukoneita varten (hakusanat voivat olla "piilossa" eri tiedostoissa, eli ei näy kotisivuilla käyville ihmisille). En mene sen kummemmin itse sivuston sisällön tai ulkoasun muokkauksien kuvailuun. Liian aikaavievää ja laiskuus iski.

Mutta itse sivuston ja sivun sisällön muokkauksen lisäksi hakukoneoptimointiin vaikuttaa myös ulkoiset jutut eli linkitykset sivuille. Mitä enemmän sivuille on linkkejä, sen paremmin hakukoneet löytävät sivuston. Eli enemmän linkkejä, enemmän näkyvyyttä ja enemmän käyntejä sivustolla. Eli mainontaa kehiin!

Mainonnasta ja linkityksistä esimerkkinä voisi käyttää blogia. Olen pitänyt blogia jo kymmenisen vuotta, pääblogin (tämä blogi) lisäksi myös muutama muu tiettyyn aiheeseen keskittyvä blogi (esim. sähkö). Miten olen hoitanut blogin hakukoneoptimointia?

Käytän Blogger-alustaa, joka on Googlen omistama palvelu. Joten siitä ei tarvitse kovin paljon stressata. Näkyvyys Googlen hakutuloksissa tulee ikään kuin "kaupantekijäisenä". Mutta teksteissä ja postauksissa pitää muistaa itse tekstin lisäksi käyttää aktiivisesti (ja johdonmukaisesti) näitä nk. hakusanoja. Ainakin Bloggerissa on ominaisuus, jolla tekstin sisältöä kuvataan eri hakusanoin ja tnnistein. Esimerkiksi tähän merkintään sopii esim. tekniikka/teknologia, blogi ja kotisivut. Asia- ja hakusanojen lisäksi olen linkittänyt blogiani myös muualle. Somelinkkien (FB, IG) lisäksi olen linkittänyt teksini Blogit-sivustolle.

Eli siinä mielessä blogin näkyvyys linkityksien avulla on onnistunut. Näkyy kivasti kävijämääriä mittaavissa tilastoissa. Mielenkiintoistsqw

Aiheesta muualla
Hakusanaoptimointi (WP)
10 vinkin muistilista hakukoneoptimointiin, matter.fi
Hakukoneoptimointi lyhyesti, nettibisnes.info
Mitä hakukoneoptimointi (SEO) on, Digimarkkinointi

Tällanen merkintä tällä kertaa. En tiedä oliko päätä tai häntää, mutta tulipahan raapustettua...

Alkuperäinen kuva ja idea: Ilta-Sanomat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti