perjantai 8. marraskuuta 2019

Son talvi ja kylmäkin on...

Hiljaista kirjoitusrintamalla, blogimerkintää nimittäin ei olekkaan tullut reiluun viikkoon. Tarkoitus oli viime viikon kirjoittamattomuus korjataankin nyt.

Alkaa nuo ilmat kylmenemään, pakkasta on ollu parina päivänä kylmenemään päin. Aiemmin ollut -10 asteen paikkeilla, nyt yhden viikonlopun aikana parisenkymmentä astetta pakkasen puolella. Viime yönä tais pudota -25 asteen paikkeille. Aamulla ysin aikoihin tosin oma mittari näytti -15 astetta.
*** *** *** ***
Laitoin pari viikkoa sitten digiopastuksen materiaalin jakoon. Ei tarvitse välttämättä aina olla paperikopioita jakamassa... Materiaali löytyy täältä (OneDrive-palvelu).

Pari sovellusta vois esitellä mitä olemme digiopastuksessa käyneet.

Älylaitteisiin on ladattavissa pari turvallisuuteen liittyvää sovellutusta/ohjelmaa. Ohjelmat ovat Porokello ja 112-sovellus. Molemmat ohjelmat käyttävät paikannusta, joten puhelimen (eli älylaitteen) GPS-paikannus pitää olla myös päällä. Ja riippuen laitteen paikannustavoista (laitteen "sielunelämää", jonka yksityiskohtia en tiedä), myös mobiilidata tulisi olla myös päällä.

Porokello on suunnattu autoilijoille. Nimensä mukaisesti Porokello varoittaa tiellä ja teillä olevista poroista. Mikäli tiellä on poroja (ja joku on kirjannut ne järjestelmään), Porokello alkaa hälyttämään niistä.

112-sovellus on paikannuksen sisältävä sovellutus/ohjelma, jonka avulla hälytyskeskus tietää avuntarvitsijan koordinaatit. Eli sovelluksen kautta tehdyn 112-soiton aikana välittyy hälytyskeskukselle soittajan koordinaatit.
*** *** *** ***
Olikohan muuta?

Olen käyttänyt Porokelloa pari kertaa. Muutaman kerran olen ajanut Sodankylän keskusta - Torvinen -väliä, autoa lämpimäksi jne. Onkohan tuossa matkaa n. 30 km suuntaansa? Samalla olen testannut miten Porokello toimii. Hieman hakusessa on ollut toiminta ja sen periaate. Ensimmäisellä kerralla hälytti kolme kertaa paikassa jossa ei ollut poroja. Toisella kerralla tilanne oli toisin päin, ei hälyttänyt paikoissa jossa oli poroja. Kumma...

Ja nuo ulkomaalaiset turistit. PRKL! Niitten kanssa saa olla kans varovainen. Jälleen kerran oli lauma turisteja vilkkaasti liikennöidyn päätien varressa, räpsivät kuvia viereisellä pellolla. Iesus senthän! Siinä jää märkää länttiäkään, kun tukki- tai malmirekka läsäyttää turistin kumoon...

Ei ole ensimmäinen kerta. Viime talvenakin tuossa lähiristeyksessä olevalla huoltoasemalla bussilastillinen kiinalaisia(?) läks räpsimään auringonpaisteista talvimaisemaa. Uskaliaimmat käytännössä keskellä nelostietä selfietikut ojossa! Aaarrgghh!!


Että sellaista ja tällaista tällä kertaa. Seuraavaan kertaan! Meitti lähtee kolaamaan kotipihaa lumesta!
*** *** *** ***
PS. Poiminta uutisista
Yle uutisoi Sodankylän kunnalle annetusta lahjoituksesta. Lions Club lahjoitti 20 tonnia käytettäväksi kuntalaisten hyväksi. Valita pitäisi joko esteettön kalastuspaikka tai ulkokuntosali. Kumpaan sijoitetaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti