torstai 25. heinäkuuta 2019

Helsinki 2019, day 3 (ke 17.8.), day 4 (to 18.7.), day 5 (pe 19.7.)

Päivät Helsingissä ovat olleet hektisempiä mitä odotin. En ole päässyt päivittämään blogiakaan, kun tuntuisi että aika ei riitä. Ohjelmaa on ollut aamusta iltaan, ja se on hyvä. Ei käy aika pitkäksi.

Keskiviikkona käväsin päivänmutkin ulkomailla. Erään pitkäaikaisen ystäväni houkuttelemana kohteeksi valikoitui Tallinna ja vanhakaupunki. Kaveri kokeneempi Viron-reissaaja, joten hän sai toimia oppaana. Reissu oli erinomainen ja mielenkiintoinen. Reissussa ei ollut valittamista ollenkaan.

Pari maininnan arvoista juttua ja huomiota (Vanhasta) Tallinnasta:
  • Betonista tehdyt esteet eli betoniporsaat ovat saaneet muunlaisen muodon, esteet ovat muotoiltu linnuiksi.
  • Matkailijoille oli myynnissä useammassakin paikassa matkamuistoja, joiden sisältöä voisi kuvailla sanalla turistikrääsä. Voisi pahoittaa mielensä (ja sen teinkin), kun näin Muumi-figuurit ja joulupukki/tonttu-ukot...
  • Matkamuistona 5snt kolikosta tehty vanhankaupungin kuva
  • Maatuska-nukkeja oli useassa paikassa myynnissä, muutamassa paikassa panostettu ulkoiseen olemukseen paljon. Kuten esimerkiksi presidenttien kuvat nukeissa.

Torstaina (18.7.) oli vuorossa jälleen Helsinki ja museot. Käväsin Luonnontieteellisessä museossa ja Päivälehden museossa.

Pari knoppitietoa museoista?

Luonnontieteellinen museo (LuoMus) on sijoitettu 1800-luvulla rakennettuun rakennukseen, jossa on toiminut mm. poikakoulu, sotasairaala ja kadettikoulu. Luomus on erään erikoisen eläimen elinympäristö. Rakennus on rustohämähäkin ainoa tunnettu esiintymisalue Suomessa. Tämä myrkyllinen mutta ei vaarallinen hämähäkki on kulkeutunut kenties 1960- tai 70-luvulla Suomeen jonkun kuljetuslaatikon mukana. Hämähäkistä voi lukea lisää vaikkapa MTV:n tai Ylen uutisista (uutiset vuodelta 2016).

Päivälehti on nykyisen Helsingin Sanomien edeltäjä. Päivälehti ilmestyi vuosina 1880-1904, ja Hesari 1904 lähtien. Vuonna 2001 aloittanut Päivälehden museo sijaitsee rakennuksessa, jossa sijaitsi aikoinaan mm. Hesarin paino.
 
 

Olikohan muita käyntikohteita? Museoiden lisäksi kävin molemmat pääkirkot, lähtöpäivänä käväsin Kiasmasta vielä tuliaiset siskojenlapsille. Lisäksi aikaa kuluttaakseni poikkesin myös Oodissa, eli Helsingin uudessa keskuskirjastossa.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti