torstai 11. lokakuuta 2018

Tietotekniikkaa kirjastossa ja kurssisuunnitelmaa

Digi-illan mainos
Sodankylässä Sompion kirjastossa järjestettiin Digi-iltapäivä lokakuussa (10.10.2018). Kirjasto järjesti tapahtuman yhteistyössä Sodankylän nuorisovaltuuston nuorison kanssa. Tapahtumassa nuorten opastuksella jaossa erilaisia tietopaketteja digiasioihin liittyvissä aiheissa (netti, tabletti, älylaite).

Kansalaisopistossa (Revontuli-opisto) järjestetään tietotekniikan kursseja, suurin osa kursseista on yksilöopetukseen keskittyviä kursseja. Opistolla on opetusta kolmen kunnan alueella (Enontekiö, Kittilä, Sodankylä), mutta Sodankylässä ei tällä hetkellä näyttäisi olevan yhtään tietotekniikkaan keskittyvää kurssia. Kurssin paikka? Eikun suunnitelemaan!

Millainen kurssi olisi? Mitä kaikkea kurssi pitäisi sisällään?

Useimmilla apua tarvitsevilla lienee hallussaan perustaidot ja tuntuma mitä kaikkea laitteella voi tehdä. Esimerkiksi laskujen maksu voi sujua ongelmitta, mutta muu käyttö on hakusessa. Mitä kaikkea muuta laitteella voi tehdä? Opetuksessa voidaan keskittyä mm. tekstinkäsittelyn ja taulukkolaskennan perusasioihin, miten tekstiä muotoillaan ja miten se tallennetaan (kannettava tietokone). Älylaitteissa (kännykkä, tabletti) voidaan perehtyä sosiaalisen median käyttöön, eri ohjelmiin (aplikaatiot) ja niiden käyttöön. Lehdet, Whatsapp, Yle Areena... Pikainen katsaus vaikkapa kameraan, kuvaukseen ja kuvankäsittelyyn.

Kurssi voidaan toteuttaa yksilö- tai/ja ryhmätapaamisena. Mikäli isommalla ryhmällä on saman aihepiirin kysymyksiä tai ongelmia, voidaan aluksi järjestää vaikka yhteinen alkuinfo/neuvonta, jonka jälkeen syvennytään yksilötasolla ongelmiin (yksilöopetus).

Aika ja paikka? Kenties kerran tai pari viikossa vaikkapa kirjastossa, opetusajan ollessa pari tuntia. Syys- vai kevätlukukausi?

Suunnittelu jatkuu joskus jossain muodossa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti