keskiviikko 16. toukokuuta 2018

Kuvia, digiä, töitä ja vapaa-aikaa

Olen kirjoitellut tätä merkintää pätkisdä ja pitemmällä aikavälillä, joten saattaa olla hieman katkonainen. Alkuperäiset ajatukset saattanut kadota tai muuntua, joten pahoittelut jos löytyy epäjohdonmukaisuuksia.
Lähde: Lapin Kansa (05/2018)

Lueskelin Lapin Kansan artikkelia digikuvista. Hurjia määriä mitä eliniän aikana tulee kuvattua, arviolta 30.000 per kuvaaja! Mihin ne mahtuu?

Tosiaan... Eräs huomiota vaativa asia on kuvien säilyvyys ja säilytys. Ja ei pelkästään kuvat, vaan muukin data. Missä ja miten tietoja säilyttää?

Itse olen säilönyt digikuvat pariin eri paikkaan. Tietokoneella on yhdet kopiot (+käyttökopio eli muokatut kuvat) ja ulkoisella kovalevyllä arkistokappaleet. Lisäksi vuosien varrella olen satunnaisesti polttanut levylle (DVD tai CD) keskeisimmät ja tärkeimmät kuvat. Ans kattoo sitten miten säilyy.

Joidenkien lähteiden mukaan levyillä tieto säilyy viidestä vuodesta ikuisuuteen. Riippuen itse levyn fyysisestä säilytystavasta ja -ympäristöstä, sekä levyn laadusta. Ja sama homma muissakin medioissa.

Asiasta kukkalaatikkoon. Katselin työkkärin sivuilta ehdotettuja koulutuksia. Tai mikä TE-keskus se nykyään virallisesti on. Sivuilta löytyy tosiaan ehdotettuja koulutuksia (ainakin kun on kirjautunut sivuille). Törmäsin erääseen erikoiseen koulutukseen...

Ehdotetut kuljetus- ja rakennusalan koulutukset saa unohtaa samantien jo pelkästään terveydellisistä syistä. Esim. vedeneristyskemikaalit ei oikein sovi yhteen ihosairauden kanssa. Varsinainen outous oli/on kotoutumiskoulutus. Oli pakko tarkistaa asia, eli tein perinteisen Google-haun. Koulutus tosiaan suunnattu ulkomaalaisille ja keskeisessä asemassa lienee termi integroituminen suomalaiseen (työ)elämään. Ans pistää lainaten Kansan Uutisten sivuilta: keskiössä "kieliopinnot, suomalainen yhteiskunta ja työelämä sekä kouluttautumismahdollisuudet, integroituminen muuhun koulutusjärjestelmään ja työelämään".

Just, joo... Saatan artiguloida itseäni oudosti, ei olisi eka kerta kun luullaan vähintäänkin paluumuuttajaksi. Mutta ei kiitos, en koe tarvitsevani kyseistä koulutusta. En ole ulkomaalainen, pakolainen, enkä maahan- tai maastamuuttaja.
Ja nyt tuoreimpiin aktiviteetteihin. Tällä viikolla sää on hellinyt lämmöllään useampana päivänä. Hellelukemat (25 astetta?) kai rikottu useampana päivänä. Joten puutarhaan! Oksien silppuamista ja puutarhajätteiden siivoamista (risusavotta), polttopuiden tekoa (halkosavotta), pihan siivousta... Saanut hikoilla jo liiaksi!

Mitä vielä? Keskiviikkona (16.5.18) eli tänään oli peli-ilta. Virkistävää käydä pelaamassa. Peleistä oli edustettuna ainakin rummikub sekä klassikkolautapeleistä Afrikan tähti sekä Kimble.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti