torstai 25. toukokuuta 2017

Helatorstai 2017

Olenkohan tulossa kipeäksi? Tai siis onkohan tulossa nuha. Nimittäin kurkku kipeä ja tukkoinen olo... Toivottavasti ei iske päällensä, ainakaan kuumetta en toivo. Kuumeilu kenties inhottavinta nuhassa/flunssassa.

Mutta asiaan. Tänään on torstai 25.5.2017 ja vieläpä kirkollinen juhla eli helatorstai. Tähän asti kait nk. arkipyhä ja vapaapäivä. Mutta kiky (kilpailukykysopimus?) on muuttanut käytäntöjä. Vuodessa lisää työtunteja lisää kilpailukyvyn nimissä tjsp. Yksi tapa on esim. tehdä lisääntyneet tunnit vaikkapa helatorstaina. Ite aion tehdä niin kuin aina tähänkin asti: lepäillen koko päivän.

Helatorstaina vaikuttaa kauppojen (ja virastojen) aukioloon. Kaupat taitaa olla kaikki auki, mutta huomattavasti lyhyemmällä aikataululla kuin normi arkena. Tais aueta kymmeneltä, kun normaalisti aukeaa seiskalta tai kasilta.

Helatorstaina järjestetään myös edesmenneen presidentti Mauno Koiviston hautajaiset, valtiolliset sellaiset. Hautajaiset alkaa klo 13 Helsingin tuomiokirkossa, josta saattue Helsingin läpi Hietaniemen hautuumaalle.

Olen tainnut käydä kerran tai pari Hietaniemen hautuumaalla. Pari kertaa olen Helsingissä ja turistin ominaisuudessa tuonnekin eksynyt.

Yle: Näin seuraat presidentti Koiviston hautajaisia Ylen välineissä

Kielelliset pohdinnat ja huomiot loppuun. Pari juttua mielessä:

1) Helatorstai ei ole erisnimi, joten se kirjoitetaan pienellä (lauseen keskellä). Ärsytys oli suuri, kun eräässä uutisessa oli isolla alkukirjaimella. Siis keskellä lausetta.

2) Onko se hautuumaa vai hautausmaa? En ole tainnut ottaa ikinä selvää mikä on virallinen kirjoitusasu.


PS. Tänään 25.5. on myös pyyhepäivä Douglas Adamsin (Linnunradan käsikirja liftareille) kunniaksi. Kolme päivää sitten (22.5.) oli Bitcoin pizza day.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti