torstai 28. tammikuuta 2016

Alariesto-galleria (ke 27.1.2016)

Eilen keskiviikkona oli eräänlainen toimintapäivä, kulttuuripäiväksikin voisi sanoa. Pari tapaamista ja välissä käynti kirjakaupassa, apteekissa, kirjastossa sekä Alariesto-galleriassa. Yhdeksältä aamulla oli tapaaminen liikuntahallilla ja seuraava tapaaminen yhdeltä päivällä, väliin piti siis jonkinlaista ohjelmaa järjestää.
Aamulla käväsin tosiaan liikuntahallilla eräässä tapaamisessa, jonka jälkeen suuntasin kylille. Koska aikaa oli reilu kolme tuntia seuraavaan tapaamiseen, päätin käväistä vihdoin ja viimein ostamassa kalenteriini tämän vuoden kalenteripaketin. Kalenterini on siis sellainen Ajaston kansiotyyppinen juttu, joka on huutanut uutta kalenteria vuodenvaihteesta lähtien... Piipahdin samalla apteekkiin matkalla kirjakauppaan. Piti ostaa puuvillahanskat, koska kädet/kämmenet ovat siinä kunnossa, ettei paljain käsin oikein pysty tekemään nk. raskasta työtä. Säiden ym. takia kämmenet ovat kuivuneet ja rohtuneet (ns. auenneet), ja suojakäsineet siis tarvitsee...

Kirjakaupassa ja apteekissa käynnin jälkeen suuntasin kirjastoon, päivät lehdet päätin lukaista. Lehdet sainkin luettua, jonka jälkeen olin jälleen tilanteessa jossa aikaa seuraavaan sovittuun tapaamiseen oli runsaasti. Käväsin lainaamassa erään paikallisista nähtävyyksistä kertovan kirjan, jota suositeltiin Sodankylän matkailuinfon sivuilla. (Miksi sivuilla ei muuten ole listattu muistomerkkejä? Matkailun kannalta, ja muutenkin, erittäin suuri puute. Esimerkiksi Rovaniemen kaupungin taideteokset/muistomerkit ovat kattavasti ja erittäin hyvin listattu.) Tämän jälkeen suuntasin Alariesto-galleriaan.
Andreas-figuuri
Andreas Alarieston (1900-1989) taidetta esittelevä galleria-museo on erinomainen käyntikohde. Onkohan toinen vai kolmas kerta, kun käyn tällä vuosituhannella (tai ainakin -kymmenellä) kyseisessä paikassa... Muutoksia viime kerrasta ei ollut tullut, ainoastaan muutama hauska pieni yksityiskohta oli tullut lisää. Voisiko sanoa peräti hellyyttävä näky? Andreas ja hänen vaimonsa pienet piirretyt figuurit kertoivat teosten ja tavaroiden taustoista. Suunnattu kenties enemmän lapsille, tai ainakin lapsenmielisille. Mutta toimii!
Pari kuvaa tuli napattua, joten pistetääs siis kuvia tulemaan! Valitettavasti surullisenkuuluisaa kännykkäkameralaatua. Joten pahoittelut, jos osa kuvista on sumeita tai epätarkkoja...
Erkki "Aate" Alajärven muistolaatta
Maalausvälineitä. Materiaalipulan vuoksi osa siveltimistä
piti itse tehdä, esimerkiksi hiuksista.
Alariesto myös valokuvasi. Joiskus taiteilija lavasti tilanteen,
taustatutkimusta maalauksiinsa voisi sanoa.
Andreaksen suunnittelemia koruja.
Andreas Alarieston teoksista on tehty nk. taidelautasia,
käsittääkseni Arabia on lautasten tekijä
Alarieston kodin "rekonstruktio", tavaroita heidän kodistaan.
Pöydällä Alariestojen vieraskirja...
Andreaksen koti, joka jäi suurten tekojärvien alle.
Riesto, Andreaksen kotikylä. Tämäkin jäi vesimassojen alle

Aiheesta muualla
Muistoja 1980-luvulta - Unohtumaton matka Andreas Alarieston kanssa, seppoj.suntuubi.com
Alariesto Galleria -blogi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti