keskiviikko 21. lokakuuta 2015

21. lokakuuta 2015 ja Paluu tulevaisuuteen

Tänään vietetään Paluu tulevaisuuteen -elokuvatrilogiasta tutuksi tullutta päivää. Tarkemmin sanottuna elokuvasarjan toisessa osassa pääosan esittäjät siirtyvät vuodesta 1985 vuoteen 2015. Kyseinen päivämäärä on tänään. Pitänee katsoa ja jännittää milloin DeLorean pamahtaa menneisyydestä tähän päivään...

Pitäisiköhän hieman pohtia mitä kaikkea elokuva ennusti? Mitkä kaikki on toteutunut?

DeLorean-auto
Delorean oli elokuvassa lentävä auto, jonka energialähteenä uusiutuva energialähde (biovoima eli roskat). Edellisessä osassa voimanlähteenä ydinenergia. Kyllä ja ei. Autot eivät lennä eikä matkusta ajassa, mutta polttoaineet ovat vihertyneet (sähkö ja biopolttoaine).

Viihde ja elektroniikka
Televisiot (litteät taulutv:t etc), videopuhelut, älylasit... Kaikki esitetty elokuvassa ja kaikki toteutuneet tavalla tai toisella. Ruuanlaittovälineissä (pilleristä pitsa tjsp) ei olla ihan samalla tasolla.

Elokuvassa oli kohtaus, jossa esiteltiin 3D-teknologian saavutuksia. Tappajahai-elokuvasarjan 19. osaa mainostettiin hologrammilla. Elokuvasarjassa ilmestyi vain 3 elokuvaa, mutta muuten elokuvasarjoja on ilmestynyt pilvin pimein. Toistaiseksi hologrammit ovat kehittelyasteella, mutta 3D-tekniikka on ollut jo vuosien ajan varteenotettava ilmiö elokuvissa.

Vaatetus
Itsestään mukautuva/muovautuvat vaatetukset eivät ole vielä tätä päivää, vaikka nykyään älyvaatteita löytyykin. Elokuvassa päähenkilön vaatetus muuttui oikeaan kokoon (takin hihat oikean mittaiseksi), kengät sitoivat itsensä ja takit kuivatti itsensä... Mitä todellisuudessa? Nk. tekniset vaatteen käsittääkseni pitävät ihon kuivana siirtämällä kosteuden vaatekerrosten ulommille kerroksille. Mutta vaatteista ei taida vielä löytyä tuulettimia...

Lasketaanko nykyajan terveysteknologian tuotteet vaatetukseen? Urheilijoillahan on näitä sykettä ym. mittaavia vöitä ja muitavastaavia härpäkkeitä.

Älylasit olivat muoti-ilmiö elokuvassa. Todellisuuden vastine taitaa olla nk. Google-lasit.

Linkit
Paluu tulevaisuuteen tapahtuu tänään – mutta ei sellaiseen, kuin Spielberg kuvitteli, Yle
5 Paluu tulevaisuuteen -leffan keksintöä, joista tuli totta , Iltalehti
Paluu tulevaisuuteen -päivä on tänään: kysyimme, mitkä leffan keksinnöistä ovat pian arkipäivää , HS/Nyt
Tänään on SE Paluu tulevaisuuteen -päivä – Millainen maailma olisi vuonna 2041? , Ilta-sanomat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti