tiistai 16. marraskuuta 2021

Kirjallisuutta, historiaa, digiä ja muita höpinöitä

Mistä aloittaisi? Uusimmasta vai vanhimmasta? Kenties voisi aloittaa viimeisimmästä tapahtumasta, eli toisin sanoen peruutusvaihdetta silmään.

Vihdoin ja viimein! Kauan on odotettu tätä tapahtumaa! Sotku eli sotilaskoti on avannut ovensa jälleen siviileille. Pari talvea tässä onkin odotettu, että pääsis nauttimaan sotkun munkkikahveista ja muusta tarjonnasta. Ei ole sotkun voittanutta! Hinnassa, tarjonnassa eikä tunnelmassa!

Kuvakaappaus sotkun FB-julkaisusta (16.11.21)

Kunnan ilmoitus kirjan jaosta
Viime viikolla käväsin kirjastossa, työn merkeissä tosin. Matkaan tarttui silti pari kirjaa, ihan omaksi sain ja mitään ei tarvinnut maksaa. Kyseessä oli Suur-Sodankylän historia -teoksista, jota kunta on jakanut ilmaiseksi kuntalaisille ilmeisesti eräänlaisena joululahjana. Asiasta voi lukea enemmän kunnan tiedotteesta (8.11.21). Pitihän se kirja tosiaan napata mukaan. Olikohan kirjassa kerrottu tosiaan Sodankylän alueen historiaa jostain 1700-luvulta 1900-luvun alkuun? Parinsadan vuoden historia, josko jossain vaiheessa jaksais lukea kannesta kanteen. Tällä hetkellä pelkästään selaillut ja pari "infolaatikkoa" lukassut kirjasta. Suur-Sodankylän historiakirjan lisäksi oli jaossa myös veteraanimartikkeli, jossa Sodankylästä sotiin 1918-45 välisenä aikana osallistuneiden sotilaiden tietoja yms. Pitänee lukassa sekin kirja jossain vaiheessa ajatuksen kanssa. Senkin kirjan lähinnä selannut, pari nimeä etsinyt/tarkistanut jne.

Olikohan muuta? Niin, juu! Pitikin muistuttaa tiedostojen varmuuskopioinnista! Törmäsin sosiaalisessa mediassa erääseen merkintään puhelimen kuvista. Missä kuvia säilytetään ja minne kannattaisi siirtää puhelimesta? Erinomainen kysymys!

Tiedostoista, oli kyseessä sitten asiakirjoista tai kuvista, kannattaa ottaa varmuuskopio. Eli tiedostot kannattaa tallettaa tietokoneen (tai puhelimen) lisäksi vaikkapa ulkoiselle muistille. Eli kopiot kuvista ja word-tiedostoista vaikkapa muistitikulle. Ja mielellään useammalle (jos ei kaikista, niin vaikkapa tärkeimmistä). Jos vaikkapa tietokone tai puhelin kosahtaa ja hajoaa lopullisesti, niin tiedostot ei katoa lopullisesti minnekkään. Tästä muistuikin mieleen, en olekkaan hetkeen ottanut varmuuskopioita tiedostoista.

Tähän väliin kaupallisia tiedotteita: Oulu on myymässä Ainola-nimellä tunnettua rakennusta. Rakennuksessa toimii tällä hetkellä Pohjois-Pohjanmaan maakuntamuseo, joka on toiminut rakennuksessa käsittääkseni 1900-luvun alkupuoliskosta alkaen. Ennen sotia, olisko 1930-luvulla rakennettu (jos muisti ei petä). Rakennuksessa museon lisäksi toiminut lisäksi myös ainakin kirjasto. Myynti-ilmoitus löytyy Huutokaupat-sivustolta. Hieman ristiriitainen juttu... Museota varten rakennettu ja lähes sadan vuoden historia. En tiedä sitten...

Loppukevennykseksi voinee mainita erään luontojutun. Kyseessä ei jäniskevennys, kuten eräässä visailuohjelmassa, vaan ihan kasvimaailman juttuja. En tiedä miten, mutta eräs kukka on alkanut pukkaamaan taimea. Tai siis erään kasvin viereen alkanut pukkaamaan uutta puskaa. En tiedä miten mahdollista, kun suurimmaksi osaksi tähän asti kasvit ovat tavalla tai toisella olleet huonolla hoidolla. Enhän minä ees kastele niitä säännöllisesti! Välillä hyvä jos hoksaan kastelutarpeen, kun multa alkaa olemaan tyyppiä Saharan aavikko...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti