tiistai 15. joulukuuta 2020

Verotusta ja kuvanmuokkausta

Alkuun sopivasti voisi lausua pätkän Luukkaan evankeliumista, jota näin joulun aikaan ruukataan lukia erittäin hartaasti

"Siihen aikaan antoi keisari Augustus käskyn, että koko valtakunnassa oli toimitettava verollepano. Tämä verollepano oli ensimmäinen ja tapahtui Quiriniuksen ollessa Syyrian käskynhaltijana. Kaikki menivät kirjoittautumaan veroluetteloon, kukin omaan kaupunkiinsa."
Tänään (ti 15.12.20) tuli nimittäin ens vuoden verokortti. Sisältö ihan ok, ei pahemmin moitittavaa. Veroprosentti oli kohtuullinen. Ainoa vika oli toisen verokortin tulorajassa, joka oli tänä vuonna liian pieni. Aikaisempina vuosina se tosin on ollut reilusti liian suuri...

Saan siis kaksi verokorttia, joista toinen on tavallinen/normi palkansaajan verokortti ja toinen on omaishoitajan verokortti. Olen toiminut useamman vuoden omaishoitajana, ja verokortti sitä toimea varten on toimitettu muistaakseni kolme kertaa. Viime vuonna raja taisi olla ruhtinaallisen 8.000 euron luokkaa, kun taas tänä vuonna kyseisen verokortin raja oli pudonnut 4.500 euroon. Muuten hyvä, mutta tämän vuoden palkkioiden perusteella se on 500 euroa liian vajaa. Bruttotulo on tänä vuonna ollu 412e/kk, ja sehän tekee vuodessa paria kymppiä vaille 5.000 euroa. Joten, tämän perusteella soittoa verohallintoon ja korjaamaan tulorajaa. Hieman jäi pelivaraa(kin), jos palkkaan tulis vaikka parin euron indeksikorotuksia niin ei tarvi heti uutta korttia hankkia.

Uusi kortti toimitetaan kuntaan, kunhan saavat lähetettyä sen. Ja jos posti ei sitä matkalla hukkaa. Tuo varsinainen verokortti voinee toimittaa sitten jossain vaiheessa opistolle. Kansalaisopistollahan on keväällä(kin) tietotekniikkaan liittyviä kursseja, joissa olen lupautunut olemaan. Opetusta ja opastusta siis tiedossa!

Ja aiheesta toiseen, eli kuviin ja muokkauksiin!

Vihdoin ja viimein, tai oikeastaan pitkästä aikaa aloin muokkailemaan kuvia ihan kunnolla. Siis hieman vakavammassa mielessä kuin pelkkää kuvanrajausta ja kuvakoon muunnoksia somea varten. Olen esimerkiksi perehtynyt siihen miten mm. taustan sais plurrattua (siis sellanen tausta epäselvä - ja kohde terävä). Hieman hankaluutta tuonut se, että ohjelma on ihan uusi. On pitänyt aloittaa (lähes) alusta alkaen opiskelu.

Olen aiemmin käyttänyt tietyissä kuvanmuokkauksissa Adoben Photoshoppia. Esimerkiksi "puhdistus" eli eräänlaista roskien poistoa/häivytystä ja aiemmin mainitsemani rajaus ja taustan häivyttäminen. Mutta Photoshoppi on maksullinen ja olen käyttänyt sitä vain töissä, niin on pitänyt hankkia ilmainen kuvankäsittelyohjelma kotikoneelle. Siispä latasin Gimp-ohjelman, jota olen nyt "opiskellut" pari päivää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti