torstai 10. joulukuuta 2020

Pikapäivityksiä ja kirjan korjailuja

Viime kerralla taisin mainita kirjaston poistomyynnin ja sieltä hankkimani kirjat. Muistaakseni? No, jokin aika sitten tosiaan tuli hankittua pari tietokirjaa kirjaston poistokirjahyllyköstä. Kirjastolla taitaa olla nykyään aulassa hyllyllinen kirjoja myynnissä ympäri vuoden (levyistä ja lehdistä puhumattakaan). Pari kertaa vuodessa taitaa järjestää isomman myyntitapahtuman, johon laittavat myyntiin isomman määrän kirjoja.

Mutta asiaan! Hankin tosiaan ihan lukukelpoisia kirjoja. Mutta perinteiseen tapaan, kirjaston poistokirjoissa on jotain pientä "vikaa". Joko niitä ei lainata/lueta tai ne ovat repaleisia. Yksi ostamani kirja oli hieman huonossa kunnossa selkämyksensä osalta. Kirjan selkämys (paperi, jossa kirjan nimi) oli irronnut itse kirjasta. Ei muuta kuin korjaushommiin!

Kirjan selkämys oli siis irronnut, joka täytyi siis korjata. Miten sen tekisin? Aiemmasta kokemuksesta viisastuneena minulla oli eräs korjaustapa mielessä... Liimaus! Varmaan asiantuntijat parahtavat kuullessaan (lukiessaan) kirjan korjaamisesta liimalla. Joissain tilanteissa taitaa olla suurin ei-ei ikinä. Mutta tässä (ja aiemmassa) tapauksessa liimaus oli kenties ihan hyvä korjaustapa. Kannen pahvien eli selkämykseen ja itse kirjan välissä on pahvia. Siis molemmissa on pahvit, jota pystyi hyödyntämään liimauksessa. Eli itse kirja ei vahingoittuisi liimausprosessissa.

Kirja on nyt liimattu kokoon, kannet ovat kiinni sivuissa. Nyt ei voi muuta kuin odottaa kuivumista. Hitsi kun ei hoksannut ottaa kuvia. Mutta ehkä ensi kerralla...

Linkit

Yritin etsiä ohjeita miten kirjan voisi korjata omatoimisesti, enemmän tai vähemmän harrastepohjalla. Valitettavasti en löytänyt mitään kaikenkattavaa tietosivustoa, mutta muutaman mielenkiintoisen sivuston silti löysin.

Kirjan elinaikaa voi pidentää, Rikhardinkadun kirjasto (Hki)
Mielenkiintoinen artikkeli niin kirjankorjaamisesta kuin niitä tekevästä ihmisestä

Liimaselkäinen kirja, Punomo
Ohje kirjan tekemiseen

Törmäsin muutamaan kirjastoblogiin, mutta päätin etten linkitä niitä tähän tekstiin. Mutta muutaman (Lapin) kirjastoblogin olen listannut aiemmin julkaisemaan linkkivinkkiin (8.1.2019).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti