sunnuntai 27. syyskuuta 2020

Kuulumisia ja muita jorinoita, vko 39/2020

Syyskuu alkaa olemaan lopuillaan, ensi viikolla alkaa jo lokakuu. Nopeaa menee tämä aika, vastahan se oli kesä... Mihin tämä aika hupenee?!

Kirottu tietotekniikka!! Saanut tänään muutaman ärräpään päästellä. Ensinnäkin FB on muuttanut ulkoasuaan, ainakin nk. työpöytäversio (eli tietokoneella ja selaimella tarkasteltava versio) on muuttunut nyt syksyn aikana ihan omituiseksi. Ulkoasu on muuttunut, ei löydä tarvitsemiaan toimintoja ja kaikkea. Aiemmin (kaikki) ryhmät löytyi vasemmasta laidasta ja siitä näki suoraan kuinka monta "uutta" viestiä ryhmässä on jne. Nyt ei löydy mistään sitä tietoa... Kaikkea sitäkin!

Tänään yritin siirtää valokuvia kännykästä tietokoneella. No onnistuiko? Ei sitten millään! Tietokone ei millään saanut kaikkia kuvia kerralla siirrettyä. Hetken päästä kokeilin uudelleen, nyt oli jotain häikkää tietokoneen ja kännykän välillä. Ei nimittäin tunnistanut puhelimen sisältöä ollenkaan. Eli ei sitten siirretä kuvia ollenkaan.

Kuvathan kannattaa silloin tällöin "varmuuskopioida", eli laittaa talteen muuallekin kuin puhelimen muistiin. Mikäli kännykkä särkyy tai oikuttelee, niin kuvat ovat jossain vielä tallessa. Sama koskee myös muita digilaitteita ja ohjelmistoja, esimerkiksi WhatsAppin sisältöä. Itse olen suosinut perinteistä datajohtosiirtoa (eli liitetään puhelin tietokoneeseen USB-kaapelilla, esim. laturin kaapelilla). Nimittäin pilvipalvelussa ongelmana on se, että se vaatii nettiyhteyden. Kuvat ovat siellä jossain, ja mitä sitten kun netti ei toimi? Ei pääsyä kuviin...

No pitänee katsoa myöhemmin, onnistuisko se muuna päivänä paremmin. Olisin siirtänyt uusimmat otokset revontulista tietokoneelle ja parhaat palat olisin täällä julkaissut. Julkaisin kyllä kuvat somessa, joten pitää sieltä ottaa yks kuva tännekin.

Nyt loppuviikosta on ollut erinomaiset mahdollisuudet bongata revontulia. Muutamana päivänä on ollut optimaalinen keli bongata taivaalta luonnonilmiöitä, kirkas taivas jne.

Loppuviikosta huomasin oikein komeat revontulet. Äkkiä sisältä kolmijalka ja kännykän kamera kuvaamaan! Kummasti kolmijalka auttaa kuvauksessa huomattavasti. Vakaampi kuva, ei tärise laite ja kuva.

Kätevä peli tosiaan tuo kolmijalka. Minulla alkaa herkästi käsi tärisemään, jos täytyy piettää yhdessä asennossa pitempää aikaa. Ja varsinkin kuvauksessa suljin- ja valotusaika(?) vaatii vakaan alustan. En ole varma termeistä, siis aika jonka suljin/aukko on auki ja päästää valon kameraan (nykyään ei voi oikein filmistä puhua).

Ostin jalustan syyskuun alussa, viimeksi kun kävin Rovaniemellä. Ostin jalustan Clas Ohlsonilta, eikä hintakaan ollut paha. Saa kännykän kiinni ja ilmeisesti myös muutkin kamerat (joissa on se ruuvijuttu). Jos kolmellakympillä saa jalustan, niin kannattaa ostaa.

Olikohan muuta? Ei kait kummempaa... Sain haltuuni pitkästä aikaa erikoiseuron, vuoden 2018 erikoiseuron. Olenkin saanut aiemmin toisen vuonna 2018 julkaistuista erikoiskolikoista. Eli kyseessä on suomalainen saunakulttuuri ja suomalaiset kansallismaisemat - Koli. Laskeskelinkin just, että mulla on 21 erillaista suomalaista erikoiseuroa. Ulkomaisia kolikoita en ole vielä laskenut, mutta oisko niitäkin reilu tusina.

Jos etsit lisätietoa erikoiseuroista, niin kannattaa katsastaa esimerkiksi Kolikot.com-sivuston erikoiseurot-listaus, josta löytyy ilmeisesti kaikki tähän mennessä julkaistut erikoiseurot koko euroalueelta.

Eiköhän siinä ollut tällä kertaa kaikki, joten seuraavaan kertaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti