keskiviikko 20. marraskuuta 2019

Luontoa, lintujen ruokintaa ja muita höpinöitä

Kuinka monella on ulkona lintulauta? Kuinka moni ruokkii ulkolintuja talvisin? Luin nyt aamusella Ylen artikkelia, jossa kerrottiin mm. lintujen ruokintapaikan sijoittamisesta. Aloin miettimään onko oma lintulauta oikealla paikalla. Perinteinen paikka, olohuoneen ikkunan "alla". Kait se on oikea paikka, ainakin omasta mielestä...

Olen kyllä huomannut, että osa linnuista/lintulajeista on aika nirsoja. Nimittäin ainakin yksi lintulaudalla käyvä lintu ei kelpuuta kuin osan jyvistä. En tosin ole varma mikä on linnun laji ja mikä ruokalajeista on se suurin herkku. Nimittäin käytän seosta, jossa on kolmea tai neljää eri ruokalajia/jyvää.

Tosiaan, osa linnuista on nirsoja ruuan suhteen. Aiemmin mainitsemani lintu nokkii jyviä kauan aikaa ennen kuin löytää oikean jyvän. Ja osa muista jyvistä samalla maahan. Ketkä ovat sitten maassa keräämässä jyviä? Aivan oikein, jyrsijät. En itse tosin ole huomannut yhtään myyrää tai hiirtä vielä ruokailemassa. Ehkä hyvä niin.

Luonnosta kun puhe. Nyt tällä viikolla alkoi säät lämpenemään. Tänäänkin (ke 20.11.19) lämpötila nousi pari astetta plussan puolella. Aaargh! Nyt pitäis olla pakkasta vähintään... Emmätiiä, 10 tai 15? Joka tapauksessa saisi olla selvästi kylmempää kuin nyt!

Kävin tyhjäämässä kompostiastian. Olikohan jossain tuotteessa tavaraa enemmän kuin olisi pitänyt olla? Nimittäin oli ilmaantunut riisinjyvän kokoisia matoja kompostiastiaan (siis se sisällä oleva astia, johon keräämme päivän kompostijätteen ennen kuin viedään itse varsinaiseen kompostiin). Saattoi tosin olla niitä klassisia jauhomatoja. Vaarattomia otuksia. Tutkin ja puhdistin nimittäin tässä eilettäin nimittäin pikaisesti jauhokaapin sisältöä. Löytyi jauhopussi, jonka päiväys oli mennyt reilu vuosi sitten. Ehkä tullut siitä...

Lukiessani päivän aviisia, aloin pohtimaan kuinka se Posti-lakko vaikkuttaakaan elämään käytännössä. Kummasti jäänyt kaipaamaan esimerkiksi pääkaupunkiseudun lehtiä. Nimittäin kirjastossa tai sotkussa käydessä luen paikallisen (pohjoissuomalainen) Lapin Kansan lisäksi Helsingin Sanomat. LK ilmestyy aamujakelussa (varhaisjakelu?), mutta HS tulee tänne ilmeisesti normi päiväpostissa. Emmätiiä, jotenkin tylsä hetki, kun ei voi lukea mitä kaikkea missäkin tapahtuu.

Mutta eiköhän se ollut tällä kertaa tässä tämänkertainen kirjoittelu. Nimittäin ei enempää aiheita mielessä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti