sunnuntai 13. lokakuuta 2019

Terveyttä, rokotteita ja muita höpinöitä

Opetan kansalaisopistossa digitaitoihin liittyviä juttuja, ja eräs aihekokonaisuus on terveyspalvelut. Eli Kanta-sivuston palvelut, labra-ajan ja röntgenajan varaaminen jne. Etsiskelin tietoja kyseisistä palveluista, taustatietoja opetuksen tueksi, kun aloin pohtimaan omaa terveyshistoriaa. Milloinkas kävinkään viimeksi röntgenissä?

Muistini mukaan olen käynyt kuvattavana vain pari kertaa edellisen 30 vuoden aikana. 1990-luvulla käsi murtui luistelutapaturmassa (kaaduin käden päälle), jolloin piti käsi kuvata. Sen jälkeen olenkin tiennyt kumpi on vasen ja oikea. Tällä vuosituhannella piti keuhkot kuvata. Sairastan psoriasista, jossa käytössä immuniteettia heikentävä lääkitys. Ennen lääkityksen aloittamista piti tutkia onko keuhkotautia (olikohan keuhkokuume vai tuberkuloosi). Ei ollut, ei ainakaan lääkitystä estävää tautia. Lisää tubista ja biologisesta lääkkeistä voi lukea vaikkapa TAYS:n sivuilta. Suosittelivat rokotetta, jonka kävinkin ottamassa. Olikohan kyseessä BCG-rokote? En muista, aikaa sen verto ettei muista.

LK 12.10.2019
Rokotuksista tulikin mieleen. Alkaa olemaan se aika vuodesta, kun flunssarokote alkaa olemaan ajankohtainen. Pitäis käydä sekin ottamassa, kunhan alkavat jakamaan. Ja samalla vois tuon tetanuspiikinkin ottaa, eli jäykkäkouristusrokotteen. Antavatkohan ne sitä minulle? Viimeksi saanut joskus 10 vuotta sitten. Ovat muuttaneet ohjeistusta, ennen tehosterokotus annettiin 10 vuoden välein ja nykyään taitaa olla 20 vuoden välein. Mutta voinee vedota tuohon alentuneeseen immuniteettiin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti