maanantai 23. syyskuuta 2019

Historiallisia ajanjaksoja ja muita höpinöitä

Eri tieteissä (historia, geologia, biologia) pyritään jaksottamaan ajankulua eri aikakausiin. Ajanjaksot ja -kaudet määritellään ja jaotellaan niille tyypillisten piirteiden tai/ja tapahtumien perusteella. Esimerkiksi käytössä olleet materiaalit ja työkalut ovat historiassa saaneet omat nimetyt aikakautensa. On pronssi- ja rautakaudet, saviesineiden koristelutyyli ja -tapa on antanut nimensä kampakeraamiselle kaudelle. Esihistorian erottaa (nyky)historiasta kirjoitustaito. Suuret mullistukset ja tapahtumat ovat merkittävässä osassa joissain aikausien määrittelyissä. Esimerkiksi liitukauden lopulla tapahtuneet mullistukset lopettivat dinosaurusten aikakauden.

Dinosauruksien sukupuuton syistä kiistellään. Oliko sukupuuton johtaneet tapahtumat (mm. ilmastonmuutos) pelkästään tulivuorenpurkauksista johtuvia vai maapallolle iskeneet taivaankappaleen syytä. Vai kaikkien syiden summa.

Lueskelin Ylen artikkelia (6.6.2013), jossa käsiteltiin metallinetsintäharrastusta. Kyseisessä artikkelissa esitettiin nykyajalle humoristisessa mielessä nimeä kaljakeraaminen kausi. Nimittäin ominaista metallinetsinnässä on metalliromun (mm. kaljapullojen korkit) suuret määrät.

Virallista geologista termiä nykyajalle ollaan vasta pohtimassa. Ihmisen toiminnan vaikutus luontoon (ja geologiaan) on sen verto suuri, että tämän johdosta aikakauden nimetään todennäköisesti ihmisen aikakaudeksi.

Lainaus Uusi Suomi -sivuston artikkelista vuodelta 2016:
Uusi geologinen epookki, ihmisen aikakausi eli antroposeeni, alkoi noin vuonna 1950, esitti virallinen asiantuntijaryhmä maanantaina kansainväliselle geologian IGC-kongressille Kapkaupungissa.

Antroposeeni on toistaiseksi epävirallinen, kiistelty käsite. Sen toteaminen geologiseksi tosiasiaksi tarkoittaisi sitä, että ihmisen toiminnan katsotaan muuttaneen koko maapallon luontoa ja geologiaa perusteellisesti ja vaikuttavan kaikkeen geologisen luonnonvoiman tavoin, kertoo tutkija, paleobiologian dosentti Jussi Eronen Helsingin yliopiston geotieteiden ja maantieteen laitokselta.
Hieman mietin ajankohdan määrittelyä. Mikä olisi sopiva alkamiskohdan ominainen piirre tai tapahtuma aikakaudelle ja sen alulle... Määritelläänkö aikakauden käännekohdaksi maatalouden alkaminen joskus 10 000 vuotta sitten tai kenties teollisen vallankumouksen alku parisataa vuotta sitten? Vai olisiko nk. atomiaika eli atomipommien kehittäminen ja keksiminen sopiva merkkipaalu aikakaudelle?

Linkit
Wikipedia
- Maan historia
- Maailman historia
- Antroposeeni

Yle
Tiedeykkönen: Antroposeeni, uusi geologinen aikakausi, on alkanut – nyt ihminen mullistaa maapalloa (Yle Areena, radio-ohjelma, 10.11.2017)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti