perjantai 23. elokuuta 2019

Knoppitieto: Luonnonantimet

Mikä on maailman kalleinta maustetta? Mistä hajuvesien raaka-aineita saadaan? Maistuisiko juoma, joka on valmistettu suoliston läpikäyneistä kahvinpavuista? Olen törmännyt muutamaan kasvi- ja eläinmaailman erikoisuuteen, jotka päätin koota yhteen merkintään...

Kalleimmat mausteet
Maailman arvokkaimpina mausteina pidetään sahramia ja vaniljaa. Sahramin kilohinta erään uutisen mukaan (MTV 11.11.2015) liikkuu 2 000 ja 14 000 euron välillä. Vaniljan kilohinta liikkuu tuhannen euron paikkeilla. Vuonna 2018 Ylen uutisen mukaan vanilja maksoi 600 euroa. Hintaa on nostattanut kasvatusalueella riehuneet myrskyt, jotka tuhosivat osan sadosta.

Molemmat ovat erittäin työläitä kasvattaa, kasvatus on pitkälti käsityöpainotteista. Kasvit mm. pölytetään käsin ja kerätään käsin. Lisäksi mausteita kasvatetaan alueilla, jotka ovat herkkiä luonnonmullistuksille (trooppiset hirmumyrskyt etc).

Mausteista ja niihin liittyvistä asioista voi lukea vaikkapa Helsingin Sanomien artikkelista (24.8.2019).

Hajusteita kaskelotista
Hajuvesituotannossa tuoksut saadaan luonnosta, pääsääntöisesti kasvimaailman puolelta. Mutta myös eläinmaailman tuotoksia hyödynnetään hajuvesien valmistuksessa. Esimerkiksi ambra on kaskelotin suolistossa syntyvä erite, jota hyödynnetään hajusteissa ja niiden valmistuksessa. Ambran syntymekanismia ei tunneta täysin sen harvinaisuuden takia.

Uutisen mukaan vuonna 2006 eräästä 14-kiloisesta ambrasta maksettiin neljännesmiljoona.

Lisää voi lukea vaikkapa Ylen artikkelista.

Saisiko olla kuppi kuumaa?
Maailman kallein kahvi on Kopi Luwak -kahvi. Kilohinta kahvilla on artikkelin (Helsingin uutiset 11.11.2011) mukaan 300 euroa.

Kahvipavut eivät ole käyneet läpi normaalia syntyprosessia. Normaalista poiketen kahvimarjat ovat sivettikissojen syömiä ja paskantamia papuja. Eli pavut ovat kulkeutuneet eläimen suoliston läpi ennen kuin ne päätyvät kahviteollisuuden pariin.


Paska homma, mutta näin se maailma pyörii?

Edit: Lisätty Hesarin mausteartikkelilinkki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti