sunnuntai 5. toukokuuta 2019

Uutis- ja somevirrasta poimittua: Sanan vapautta!

Lähde: Yle
Tekstin olisi voinut julkaista jo perjantaina tai viimeistään lauantaina. Mutta aikataulullisista syistä johtuen julkaisu siirtyi sunnuntaille.

Sana on vapaa

Lueskelin Ylen uutisantia, kun törmäsin erääseen termiin. Nyt toukokuussa vietetään sananvapauden päivää. Tarkemmin sanoen Maailman lehdistönvapauden päivää. Tapahtumaa on vietetty vuodesta 1993 lähtien.

Hieman hämmentävää, sillä otaksuin ensin päivän teeman koskettavan jokaista. Mutta tarkemmin tutkittuani asiaa, huomasin kyseessä olevan lehdistön sananvapaudesta. Heräsi kysymys: Mitä eroa on toimittajan (eli median) sananvapaudella ja tavallisen kansalaisen sananvapaudella?

Linkit
Kansainvälinen lehdistövapauden päivä, YK-liitto
Sananvapaus, Sanomalehtien liitto

Olkoon voima kanssanne!

Huhtikuu vaihtui toukokuuhun. Toukokuun alussa vietetään vapun ja sananvapauspäivän lisäksi myös erään elokuvasarjan innoittamaa juhlapäivää. Toukokuun 4. päivä on Star Wars -päivä. Elokuvassa keskeisessä osassa on Olkoon voima kanssanne -sanonta, englanniksi "May the Force be with you". Toimii englanniksi paremmin... Nimittäin toukokuu on englanniksi may ja järjestysnumero neljä on fourth. Joten kielellisestä ja ääntämyksellisistä samankaltaisuuksista johtuen Star Wars -päivä on toukokuun 4. Eli "May the Fourth be with you"!

Myöhemmin toukokuussa vietetään myös pyyhepäivää (25.5.) kirjailija Douglas Adamsin kunniaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti