keskiviikko 23. tammikuuta 2019

Uutiskatsaus: Puhetta ja porinaa perinteistä

Mitä yhteistä on karjalanpiirakalla ja kalakukolla? Tai Lapin puikulalla ja kuivalihalla? Ne kaikki ovat ruokia. Tarkemmin sanoen perinneruokia, jotka ovat saaneet jonkinlaisen EU-tason nimisuojan. Nimisuoja määrittelee eri tasoilla miten ja missä tuotetta saa valmistaa, niin että sitä voi kutsua kyseisellä nimellä.

Tutkailtuani tarkemmin asiaa, löysin listan suomalaisista nimisuojatuista elintarvikkeista. Listalta löytyy tällä hetkellä kymmenen nimisuojan saanutta tuotetta. Lapissa kun asun, niin huomioni kiinnittyi neljään lappilaiseen tuotteeseen. Lappilaisista tuotteista suurin osa on poronlihavalmisteita. Yksi Lappi-tuotteista on kasvimaailman tuote, nimittäin puikulaperuna. Ikuisuuskysymys: Onko Kuusamo ja Posio Lappia? Nimittäin Kitkan viisas -kala löytyy myös listalta.

Mutta asiaan!

Luin uutisista erään artikkelin koskien karjalanpiirakkaa. Yle uutisoi toissapäivänä (21.1.19) tapauksesta, jossa yrittäjän leipomat tuotteita ei saa nimittää karjalanpiirakoiksi erään ainesosan vuoksi. Leivonnassa oli käytetty tavallisen maidon sijasta laktoositonta maitoa. Tämän johdosta piirakoita ei saa kutsua karjalanpiirakoiksi vaan jollain toisella nimellä. Vaikkapa riisipiirakoiksi.

Tähän toivottavasti on tulossa muutos, kuten Yle uutisoi. Tarkoitus olisi, että virallisen määritelmän ohjeeseen ja ainesluetteloon hyväksyttäisiin myös muut ainekset (kuten esim. laktoositon maito).

Samanlaisen nimikikkailun kohteeksi on joutunut aiemmin myös kalakukko. Yle uutisoi vuonna 2014 kuinka kalakukoksi ei voi kutsua kaikkia kukkoja, koska kyseisiä tuotteita ei ole tehty nimisuojan saaneen tuotteen reseptin mukaisesti. Tuotteita on pitänyt (tai jouduttu) kutsua esimerkiksi muikku- tai lanttukukoksi riippuen pääraaka-aineesta.

Muut aiheeseen liittyvät huomiot
Tammikuussa 2016 uutisoitiin Postin uudesta merkistä. Arvatteko mikä oli aiheena? No piirakat tietenkin! Eivät olleet piirakat yleisön mieleen, pari seikkaa herätti nimittäin jonkinlaisen halveksunnan. Piirakat olivat todennäköisesti teollisesti tehtyjä (tasalaatuisuus, samanlaisia kaikki). Joidenkien tahojen mielestä piirakat eivät varmaankaan ole tehty karjalanpiirakan ohjeella...

Linkkejä postimerkkiuutisiin
HS 19.1.2016, Ilta-sanomat 19.1.2016, Savon Sanomat 20.1.2016, Karjalainen/Mielipide 2.11.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti