maanantai 7. tammikuuta 2019

Keräily: Käsikirjat

Kuka muistaa lapsuudesta luetut oppaat ja käsikirjat? Kenelle ovat tuttuja Tammen julkaisemat käsikirjat 1980- ja 90-luvuilta? Tammi on julkaissut vuosien varrella ainakin kolme eri käsikirjaa, joista itselle tutuimpia ovat Vakoilijan käsikirja ja Salapoliisin käsikirja, puhumattakaan Noidan käsikirjasta.

Tässä jokin aika sitten hankin Tammen kustantaman Noidan käsikirja -teoksen. Olen tainnutkin kirjoittaa teoksesta jotain aiemminkin. Kirjassa kerrotaan noitien lisäksi muistakin henkimaailman liittyvistä ilmiöistä, kuten vampyyreista, ihmissusista, kummitteluista ja paranormaaleista ilmiöistä. Kaikesta mahdollisesta, joilla on potenttiaalia synnyttää painajaisia nuorille ja herkille. Näin aikuisikäisenä voisi sanoa sisältöä kesyksi, mutta nuorempana kauhuelementit tekivät suuremman vaikutuksen.

Eräs päivä muistin muutkin Tammen käsikirjat. Joulun tietämillä tein ajankuluksi tiedonhaun, eli googletin onko muistakin kirjoista otettu uusintapainosta. Olihan niistä! Kummasti teki mieli hankkia kyseiset kirjat... No joulunajan vapaapäivinä päätin tempaista ja tilasin kyseiset kirjat itselleni. Aikoinaan omistin Salapoliisin käsikirjan, mutta aikojen saatossa ja lukemattomien selailujen johdosta kirja sai kokea klassisen hajoamisprosessin. Eli selkämys rikki ja sivut repeilleet. Omistan vieläkin kyseisen teoksen, en vain tiedä missä se tällä hetkellä on. Varastossa pölyttymässä?

Salapoliisin ja Vakoilijan käsikirjat ovat sisällöltään samankaltaisia ja -tyylisiä: kirjoissa jaetaan vinkkejä miten etsiä tietoa kohteesta, kuinka seurata kohdetta huomaamatta, miten välittää viestejä salaa, ilman että paljastuisi... Yllättävän paljon tehtäviä, tehtäväluontoisia neuvoja asian tiimoilta. Kirjoissa on esimerkkien ja tehtävien kautta neuvottu miten toimia eri tilanteissa.

Pitänee ajatuksen kanssa joku päivä lukaista kirjat läpi. En ole vielä ehtinyt muuta kuin selailemaan kyseiset teokset.

Muut käsikirjat
Sudenpentujen käsikirja on kaikille Aku Ankkaa lukeneille, nimensä mukaan sudenpentujen kaikentietävä opus, johon turvaudutaan jos tarvitaan pikaista apua tai tietoa tietystä aiheesta. Vaikka kirja onkin hieman mystisen oloinen teos sarjakuvamaailmasta, on sillä myös reaalimailmassakin vastike. Aikojen saatossa teoksia on ilmestynyt tusinan verran(?), ja sarjaa taidetaan kutsua Sudenpentujen kirjasto -nimellä. Yritin etsiä tietoa kirjoista, mutta suurin osa hakutuloksista oli linkkejä antikvariaatteihin tai muihin myyntisivustoihin. Varsinaista lisäinfoa en siis kirjoista löytänyt.

Tammen käsikirjoihin kuuluu ilmeisesti myös Neropatin käsikirja -niminen teos. Kyseinen teos ei ole itselleni mitenkään tuttu missään muodossa, joten en osaa sanoa tästä teoksesta juuri mitään... Jätänkin kyseisen teoksen vain maininnan tasolle.

Linkit
Tammi
- Vakoilijan käsikirja
- Salapoliisin käsikirja
- Noidan käsikirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti