perjantai 14. joulukuuta 2018

Huomioita maailmalta ja muita höpinöitä (uutiskatsausta)

Mitä yhteistä on Norjalla ja Suomella? Ja mitä eroa on Norjalla ja Suomella? Sama vastaus käynee molempiin kysymyksiin. Kyseessä siis Miss Universum -kilpailu ja siihen osallistuneiden henkilöiden asuvalinnat. Molempien maiden edustajat ovat vuorollaan (eri vuosina) pukeutuneet kansallispukuun, kohua ovat herättäneet se kenen kansallispukuun. Eli saamelaisten puku. Se miten otettu vastaan, riippunee katsantakannasta. Pari vuotta sitten suomalaisen pitämä puku herätti negatiivisia tunteita, tänä vuonna norjalaisen pitämä puku herätti positiivisa tunteita. Tosin asiaan on vaikuttanut onko puku aito. Ja kuka sitä pitää. Onko henkilöllä sukujuuria Lapissa jne.

Asiasta kertoi Hesarin Nyt-liite.
Lähde: Yle

Näin loppuvuodesta on tapana summata kuluneen vuoden tapahtumia ja ilmiöitä. Googlen top3-haussa esiintyvät presidentinvaalit, Airiston Helmi sekä tuhkarokko.

Tarkempaa tietoa vuoden suosituimmista hakusanoista löytyy mm. Staran jutusta sekä Ylen artikkelista.

Vuodenvaihde näkyy myös somessa. YouTube julkaisee vuosittain Rewind-videon, jossa pääosassa ovat vuoden suosituimmat videot/ilmiöt/tubettajat/yms. Stara uutisoi kuinka video on saanut enemmän negatiivista palautetta kuin positiivista palautetta. Ihmiset ovat ihmetelleet miten tietty suosittu käyttäjä tai ilmiö ei olekkaan päässyt videolle jne.

Uutisia hieman kotimaasta, tarkemmin sanoen asiaa työhön/työllisyyteen ja työmarkkinoihin liittyvistä jutuista.

Luin aamulla Ylen uutisen nk. työkuntotodistuksesta. Etelä-Suomessa menossa kokeilu, jossa keskiössä on todistus nk. terveellisistä elämäntavoista, työkuntoon liittyviä asioita. Jonkinlainen (positiivisten) elämäntapojen aktiivisuustodistus? Heräsi jonkinlainen wtf-fiilis. Eli onko kyseessä jonkinlainen turhake, tekeekö lapulla loppujenlopuksi mitään? No sen näkee sitten...

Uudistuksia pukkaa, Suomessa on menossa jos jonkinlaista sote- ja maakuntauudistuksia. Eräs muutos koskee kuntien järjestämiä työllistämispalveluita. Tulevaisuudessa kuntien järjestämien mm. työllisyyttä tukevien palveluiden ja niihin liittyvien työpajojen järjestämisvastuu siirtyy kunnilta maakunnille. Pelkona on, että palvelut (työpajat) loppuvat joistain kunnista kokonaan. Asiasta kertoo Yle (13.12.2018). Rahoituspoliittinen kysymys, tietty rahamäärä jaossa niin onko riittävästi kaikkien toimintojen pyörittämiseen.

Muut uutishuomiot
Oletko käynyt kauppaa virtuaalisilla rahoilla? Oletko saanut niistä mahdollisesti voittoa? Virtuaalirahat (bitcoinit yms) ovat verotettavaa tuloa, asiasta kertoo Yle.

Parasta ennen- ja Viimeinen käyttöpäivä -merkinnät sekä hävikki ylittävät säännöllisesti keskustelujen ja uutisten kynnykset. Eräs kyläkauppias möi vanhentuneita ruokia, määrättiin uhkasakkoa ja myyntikieltoa (elintarvikkeiden osalta). Asiasta kertoi Yle.

Muut höpinät
Virallisesti olen kait työttömän statuksella eri järjestelmissä, vaikka olenkin töissä. (Siis tarkemmin sanottuna työkokeilussa.) Hieman nurinkuriselta tuntuukin saada työkkärin sivuilta työpaikkailmoituksia. Mol-sivustona aiemmin tunnetun palvelun/sivuston, jossa ilmoitetaan vapaista työpaikoista, ominaisuutena on nk. työpaikkavahti. Eli eri kriteereiden perusteella lähettää listan potenttiaalisesti kiinnostavista paikoista (sähköpostilla). Muistaakseni olen aktivoinut paikkavahdin aikaa sitten, mutta jostain syystä vasta nyt syksyllä olen alkanut saada ilmoituksia järjestelmästä.

Onko hakupalvelu ja ilmoittelujuttu olleet passiivisessa tilassa tähän asti? Vai onko vasta nyt alkanut tulemaan hakukriteerejä vastaavia vapaita työpaikkoja järjestelmään? Mene ja tiedä...

En ole vielä tässä vaiheessa tarttumassa kyseisten ilmoitusten työpaikkoihin, kun on vielä kesken tämä nykyinen työrupeama. Ja tarjolla olleiden työpaikkojen kriteerit eivät vastaa osaamistani. Tai siis ennemminkin osaamiseni ei vastaa hakukriteerejä. En osaa kieliä (englanti ei ole sujuvaa ja ranskaa en osaa); minulla ei ole merkonomin papereita tai muutakaan talouspuolen tutkintoa; asun keskellä Lappia, josta on vähän vaikea lähteä tekemään Kemiin tai Nuorgamiin pienipalkkaisen ja lyhytaikaisen työsuhteen sihteerinhommia.

Näköjään Tankavaarassa olisi mielenkiintoinen työ vapaana ens keväästä lähtien. Kultamuseo etsii johtajaa, vakanssi olis maaliskuusta 2019 alkaen. Paikka olisi lähellä, historian ala vaikuttaa mielenkiintoiselta. Mutta ei minusta ole johtajaksi, lisäksi puuttuu tarvittava kokemus ja koulutus...


PS. Tänään perjantaina (14.12.2018) avoimet ovet Seita-säätiöllä ja iltapäivällä kirjastossa kirjanjulkaisua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti